Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Megvesztegette Orbánékat vagy Medgyessyéket a Gripen?

2007.06.08. 10:13
A szocialisták belemennének a magyarországi Gripen-vásárlás körülményeinek kivizsgálásába. A gyanú szerint a harci gépeket gyártó svéd-angol konzurcium például Ausztriának és Csehországnak jelentős kenőpénzek fejében tudta (legalább részben) saját portékáit eladni, és félő, hogy Magyarország esetében is ilyesmi történt.

A Népszabadság szerint 2001-ben, amikor az Orbán-kormány Magyarország harcigépvásárlásáról döntött, nem tudni hogyan, de a legesélyesebbnek tartott F16-osokat rapid módon kiütötték a Gripenek.

A részletekről annyi tudható, hogy Szabó János akkori honvédelmi miniszter 2001 júniusában még azt nyilatkozta, hogy a Lockheed gyártmányai a befutók, de néhány nappal később Orbán Viktor a BAE-Systems-SAAB brit-svéd konzorcium által gyártott és forgalmazott Gripenek győzelmét jelentette be. A Lockheed-dal való kapcsolata az akkori kormánynak már előtte sem volt felhőtlen. Selmeczi Gabriella és Balsay István államtitkároknak azért kellett távozniuk a kormányból, mert lobbilevelet küldtek az amerikai szenátus külügyi bizottságának, amelyben a budapesti amerikai nagykövet eltávolítását, és egy Lockheed-alkalmazott kinevezését kezdeményezték.

Nézzenek utána mindennek

A lapnak nyilatkozó Tóth Károly szocialista politikus szerint akkor támogatnák a KDNP által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság megalakítását, ha a gépek kiválasztásának részleteit is ellenőriznék. A KDNP ugyanis egy napvilágra került vesztegetési gyanú kapcsán azt firtatja, a Grippenekről szóló döntés után a Medgyessy-kormány miért módosította úgy a szerződést, hogy az többletterheket rótt a költségvetésre.

Az SVT svéd televízió szerint ugyanis két helyen, Ausztriában és Csehországban már bizonyíthatóan vesztegetési pénzek is bekerültek a harcigépek megvásárlásába, és erős a gyanú, hogy Magyarországon sem volt ez másképpen. Úgy tudni, Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenységével nyolcmillió dolláros kenőpénzre tehetett szert.

A kedden sugárzott műsor a Gripen gépeket gyártó BAE Systems-SAAB brit-svéd konzorcium titkos megállapodásaira és dokumentumaira alapozta állítását. Mensdorff-Pouilly és cége a BAE Systems két offshore vállalatán keresztül jutott állítólag a többmilliós kenőpénzhez, illetve közvetlenül is fizettek neki évi illetményt.

Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több mint 210 milliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.