Sára, Márió
2 °C
6 °C

Demeter: Nem lobbiztak a Gripenekért

2007.06.07. 13:24
Demeter Ervin, az Orbán-kormány titkosszolgálati minisztere semmilyen lobbizást nem érzékelt a Gripen-vadászgépek beszerzése körül, a korábbi döntést ma is jónak tartja. Demeter kijelentette: a gépbeszerzéseket állítólag nyolcmillió dolláros kenőpénzért közvetítő osztrák üzletembert nem ismeri.

Ma is vállalhatónak, sőt jónak tartom a vadászgépek beszerzéséről született döntést, mondta Demeter Ervin azzal kapcsolatban, hogy egy svéd televízió szerint egy osztrák állampolgár nyolcmillió dollár kenőpénzt kapott közvetítői tevékenységéért a magyarországi vadászgépbeszerzéseknél.

Az Orbán-kormány nemzetbiztonsági kabinetjének tagjaként semmiféle lobbizási tevékenységet nem érzékeltem, a közvetítőként emlegetett urat nem ismerem, nem találkoztam vele - jelentette ki az Orbán-kormány titkosszolgálati minisztere.

"Teljes felelősséggel ki merem jelenteni, hogy az Orbán-kormány nemzetbiztonsági kabinetje felelősen, helyesen és tisztességesen döntött, amikor a lehetőségek közül a Gripenek beszerzését választotta", mondta.

Arra a felvetésre, hogy kezdeményeznek-e vizsgálóbizottságot, a fideszes képviselő úgy válaszolt: olyan ügyekben kell ezt megtenni, ahol tisztázatlan kérdések vannak. Közölte: ebben az ügyben ilyen nincs.

Az Orbán-kormány korábbi sajtóhírek szerint először az F-16-osok beszerzését támogatta, majd ez megváltozott. Demeter Ervin ezzel kapcsolatban azt mondta: az Orbán-kormány nem preferálta az F-16-osok beszerzését.

A fideszes képviselő kiemelte: abban az időben maga is tapasztalta, hogy a sajtóban "azt a látszatot igyekeztek kelteni, hogy az F-16-os a jobbik megoldás. Sőt még utóvédharcokat is folytattak, amikor az derült ki, hogy az USA neheztelni fog, vagy neheztel, hogy nem az F-16-osokat fogjuk választani". Hozzátette: a lobbitevékenységet inkább az F-16-os körül tapasztalt, igaz, ezt is áttételesen, a sajtó részéről.

Az Orbán-kormány nemzetbiztonsági kabinetje 2001. szeptember 10-én döntött a svéd Gripen-gépek beszerzéséről. A politikus felidézte: két kérdésben döntött akkor a nemzetbiztonsági kabinet. Mint mondta, az egyik az volt, milyen harci gépeket szerezzen be az ország. A műszaki paraméterek alapján született az a döntés, hogy a svéd Gripeneket kell beszerezni, nem pedig az amerikai F-16-osokat.

A másik szempont a pénzügyi konstrukció volt, amelyben a svédek szintén jobb ajánlatot tettek. Ebben az esetben ellentételezésről volt szó, hiszen a svédek a vadászgépek értékének 120 százalékának megfelelő befektetést vállaltak Magyarországon - emlékeztetett Demeter Ervin.

Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több mint 210 milliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.