Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Áll a bál a cseh Gripenek körül

2007.05.29. 10:20
A légvédelem koncepciótlansága miatt bírálta a cseh kormányt az állami számvevőszék. A szakértők nem értik, milyen alapon döntött a kormány pont tizennégy Gripen beszerzése mellett. Ahogy azt sem, hogy a szükséges 24 helyett miért 72 gyakorlógépet vettek.

Mind a mai napig nincs hosszútávú program a cseh légvédelem fejlesztésére, állapította meg a cseh állami számvevőszék jelentésében, amiben a 14 darab JAS-39 Gripen vadászgép beszerzését is bírálják. A számvevőszék megállapításai szerint a kormány mind a mai napig nem indokolta meg, miért is volt szükség a vadászgépek tízéves bérletére 20,6 milliárd koronáért (mintegy 182 milliárd forintért).

Az árvíz miatt változtattak

A számvevőszék megállapításai szerint a légierő fejlesztési tervének hiányában az sem tudható, hogy miért pont 14 gépre volt szükség. "Néhány dokumentumból az derül ki, hogy a NATO keretein belül békeidőkben elég a légvédelemre két gép is" - áll a jelentésben.

Andrej Círtek védelmi miniszter szerint a számvevőszék következtetései hibásak. Igaz, arra ő sem tudott választ adni, hogy miért pont tizennégy repülő kell, csak annyit mondott, hogy eredetileg 24 Gripent akartak venni, és csak a pusztító 2002-es árvíz káraira tekintettel változtatták meg a terveket 14 gép bérlésére.

A védelmi miniszter szerint a 14 gép elegendő a cseh légtér védelmére, de nem elég a külföldi missziókban való részvételre.

Szembesültek a problémával

A számvevőszék szerint a védelmi tárca nem járt el körültekintően az L-159-es típusú, szubszonikus vadászgépek megvásárlása esetében sem. A tárca 2000 és 2004 között 72 darab ilyen gépet vett, miközben a 2003-ban elfogadott védelmi koncepció szerint csak 24 darabra van szüksége a hadseregnek. A feleslegessé vált gépeket a hadseregnek a mai napig nem sikerült eladnia.

A védelmi tárca elismeri a problémát, de azt állítja, hogy nem hibázott, s nem sértett törvényt. "A felismerés nem új, s már tárgyalunk a gépek eladásáról" - jelentette ki Círtek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!