Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Bandar herceg évi 120 millió fontot kapott a hadicégtől

2007.06.07. 11:45
Több százmillió fontot fizetett titokban a brit BAE Systems, a legnagyobb európai hadiipari konszern Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövetének - hangzott el a BBC televízió tényfeltáró riportjában. A nagykövetnek állítólag kulcsszerepe volt a brit hadiiparnak juttatott eddigi legnagyobb értékű, már korábban korrupciós vizsgálat alá vett megrendelésben.

A Panorama című, éjszakánként jelentkező politikai háttérműsor adatai szerint Bandar bin Szultán hercegnek a BAE tíz éven át évente 120 millió fontot (44 milliárd forintot) utalt át a washingtoni szaúdi nagykövetség külön számláira. Az egyik ilyen számla csak a herceg-nagykövet saját Airbus A340-es repülőgépének fenntartási költségeit szolgálta.

A szaúdi diplomata, aki húsz évig volt washingtoni nagykövet, most pedig a szaúdi nemzetbiztonsági tanács elnöke, évente "a Holdig és az onnan visszavezető" úttal egyenlő távolságot tett meg a géppel - hangzott el a műsorban.

16000000000000 forintos megrendelés

A BAE Systems, amely a svéd SAAB konszernnel együtt a Gripen vadászgépek kelet-európai értékesítésében is érdekelt, még húsz évvel ezelőtt nyerte el a brit hadiipar eddigi messze legnagyobb egyedi megrendelését. A 20 milliárd fontos szerződés egyebek mellett Tornado, Hawk és újabban Eurofighter Typhoon harci repülőgépek szállításáról szólt.

Ennek örve alatt a cég az utóbbi két évtizedben számos kapcsolódó megrendelést is kapott; a szerződésláncolat összértéke mára eléri a 43 milliárd fontot (16 ezer milliárd forint). Bandar hercegnek az ebben játszott kulcsszerepért a brit konszern állítólag negyedévente 30 millió fontot utalt egy évtizeden át.

A The Guardian, a legnagyobb brit baloldali napilap, amely szintén évek óta nyomoz a BAE ügyletei után, csütörtökön azt írta: a pénzt a Bank of Englandnél - a brit jegybanknál - vezetett titkos számláról emelték le. A kifizetések a lap szerint még azután is folytatódtak, hogy Nagy-Britanniában 2002-ben törvényt hoztak a külföldi hivatalos személyeknek juttatott kenőpénzek tilalmáról.

A BAE szaúdi tranzakcióit a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit hatóság (Serious Fraud Office, SFO) is vizsgálni kezdte, ám ezt a vizsgálatot tavaly év végén, komoly nemzetközi visszhangot keltve, a brit kormány leállíttatta. Tony Blair miniszterelnök annak idején "nemzetbiztonsági okokkal" indokolta az intézkedést, részletek ismertetése nélkül.

Cseh politikusokat is megkörnyékeztek

A brit sajtó azonban már az SFO-t leállító döntés előtt megszellőztette azt az értesülést, hogy Szaúd-Arábia a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztésével, sőt megszakításával, valamint a terrorellenes együttműködés felmondásával és a Eurofighter-ügylet lefújásával fenyegette meg Nagy-Britanniát, ha London nem hagy fel a szaúdi királyi családot közvetlenül érintő vizsgálattal.

A brit döntés után még a fejlett ipari államok gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezete (OECD) is annak a véleményének adott hangot, hogy Nagy-Britanniának - nemzetközi kötelezettségvállalásai alapján - nem volt joga leállítani ezt a vizsgálatot.

A The Guardian éppen négy éve azt írta, hogy a BAE Systems megvesztegetéssel próbált rábírni cseh politikusokat is Gripen vadászgépek megvásárlására. A BAE Systems és a svéd SAAB AB ipari csoport közös tulajdona a Gripen International, amely a Gripen harci repülőgépeket értékesíti.