Szilárda
0 °C
6 °C

Az MTI közszolgálatiságáért aggódik a Fidesz

2004.11.04. 15:31
Az MTI "egyik legerősebb közszolgálati szegmensétől" többen távoznak a cég vezetőinek személyzet-politikája miatt. Az MTI "kuratóriumának" fideszes delegáltjai szerint a súlyos piacveszteséget is elkönyvelő hírügynökségnél a távozások miatt a tartalomszolgáltatás is veszélybe került. Az intézmény elnöke szerint nem ilyen borús a kép.
A Magyar Távirati Iroda (MTI) a súlyos piacvesztése után most a tartalmi szolgáltatásában is meggyengült, hangoztatta a hírügynökség Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) két fideszes tagja csütörtökön tartott sajtótájékoztatójukon. Antal Zsolt elmondta, hogy - a menedzsment személyzeti politikájának következtében - az MTI parlamenti rovatának több tagja is távozik, vagy távozni kényszerül a cégtől. A fideszes delegált szerint "amit belpolitikának nevezünk ma az MTI-ben, az nem más, mint a parlamenti tudósító-szolgálat" és ha ettől a csapattól megszabadulnak, akkor az MTI az "egyik legerősebb közszolgálati szegmensétől" válik meg.

A közszolgálatot féltik

"Ma látunk egy olyan MTI-t, amely a piacon versenyképtelen, majd pedig a közszolgálati szférában is elveszíti tartalomszolgáltatásának a legjelentősebb szegmensét, tulajdonképpen a belpolitikai tartalomszolgáltatásnak a csapatát" - közölte.

Ilosvai Gábor, a TTT másik fideszes delegáltja jelezte, hogy a törvények értelmében a testület nem szólhat bele személyzeti ügyekbe. Leszögezte, nem is ezt akarják, hanem "az MTI közszolgálati feladatait féltjük".

Az Index úgy tudja, hogy az MTI vezetése a több hónapja elkezdett leépítések második, novemberi fordulójában távozásra akarták kényszeríteni a Belpolitikai Főszerkesztőség két főszerkesztő-helyettesét, akik egyébként korábban főszerkesztőként is irányították a részleget. A főszerkesztő-helyettesek eltávolításának hírére a kilencfős parlamenti rovat vezetője és három tudósítója is jelezte, a kialakult helyzetben nem kívánnak a továbbiakban az MTI-ben dolgozni.

"Ez egy bejáratott csapat" - fogalmazott Antal Zsolt, aki szerint Vince Mátyás, az intézmény elnöke azzal indokolta neki a két főszerkesztő-helyettes eltávolítását, hogy nem tudnak együttműködni főszerkesztőjükkel. A fideszes "kurátor" közölte, a kialakult helyzetért Vince Mátyást terheli a felelősség. Antal Zsolt felvetette, hogy az MTI vezetése a leépítés "fedezékében" akar a nemkívánatos elemektől megválni.

Vince szerint nem indokolt az aggodalom

Vince Mátyás, az MTI elnöke az Index megkeresésére közölte: a kialakult helyzet nehéz, de megoldható. Közölte, nem tartja indokoltnak az aggodalmakat, noha a fájdalmas az MTI számára, hogy a parlamenti rovatból jó néhányan, saját akaratukból távoznak a hírügynökségtől. "A Belpolitikai Főszerkesztőség kész arra, hogy erőátcsoportosítással úrrá legyen a kialakult helyzeten.

Vince Mátyás jelezte, nem lebecsülve a parlamenti rovat szerepét túlzónak tartja, hogy az emberek távozásával a tartalmi szolgáltatás legjelentősebb szegmensét veszíti el a hírügynökség, mert - mint mondta - a közszolgálatiság az MTI számára sokkal többet jelent. Az elnök visszautasította azt az állítás, hogy nemkívánatos emberektől akarnak megszabadulni, mert - mint mondta - a parlamenti csoport önszántából távozik, és ő személyesen is mindent megtett szándékuk megváltoztatására.

Elkésett meghívó
Az MTI személyzet-politikáját bíráló sajtótájékoztatót a távirati iroda nem szerepeltette a nyilvános eseményeket előrejelző szolgáltatásában. A hírügynökség a sajtótájékoztatóról annak kezdete előtt négy perccel adott értesítést az előfizetőknek.