Géza
-12 °C
-4 °C

Túlzott költségnövekedés az MTI-nél

2004.05.29. 13:07
Az Állami Számvevőszék szerint az MTI veszteségesen gazdálkodik. Ennek okaként a személyi jellegű ráfordítások inflációt meghaladó, túlzott mértékű növekedését, a konkrét feladatok meghatározásának, a teljesítmény és a hatékonyság javulásának hiányát jelöli meg.
A Magyar Távirati Iroda 138 millió forintos veszteséggel zárta 2003. évi gazdálkodását, annak ellenére, hogy a belföldi értékesítés nettó árbevétele nőtt, és az állami költségvetésből 334 millió forinttal több támogatásban részesült - állapította meg az Állami Számvevőszék a nemzeti hírügynökség tavalyi gazdálkodásáról szóló jelentésében. "Az Rt. szervezete, működési költségei és ráfordításai 2003-ban nem igazodtak a csökkenő saját bevételekhez" - olvasható a dokumentumban.

A jelentés a veszteséges gazdálkodás fő okaként a személyi jellegű ráfordítások inflációt meghaladó, túlzott mértékű növekedését, a konkrét feladatok meghatározásának, a teljesítmény és a hatékonyság javulásának hiányát jelöli meg. Az ÁSZ kiemeli: ismétlődően megfogalmazott javaslata ellenére a hírügynökség nem szüntette meg a kettős foglalkoztatottság gyakorlatát. "Az MTI működtetésére kialakított, speciális tulajdonosi megoldás célszerűtlen" - mutat rá az ÁSZ.

Az ellenőrzésről készült összefoglaló szerint "az Országgyűlés, a Tulajdonosi Tanácsadó Testület, a Felügyelő Bizottság és az MTI elnöke között megosztott tulajdonosi irányítás és ellenőrzés törvényi szabályozása, e szervezetek feladat- és hatásköri szabályozásának pontosítása, az Rt. alapító okiratának felülvizsgálata 2003-ban is elmaradt. A korábbi szabályozási és társasági gazdálkodási hiányosságok 2003-ban megismétlődtek." "Az együttműködésben meglévő korábbi zavarok mellett 2003-ban újak keletkeztek, szükségtelen feszültséget és felesleges többletkiadásokat okozva az MTI Rt.-nek" - állapította meg az ÁSZ.

A számvevőszék hangsúlyozza: az állami támogatás átláthatóságának érdekében európai uniós csatlakozásunk időpontjától különösen időszerű és sürgető feladat a közösségi joggyakorlatnak megfelelő szabályozás. A közszolgálati feladatok pontos meghatározásához, a támogatások odaítélésének és felhasználásának átláthatóságához, hatékony ellenőrzéséhez a nemzeti hírügynökségi törvény felülvizsgálatára van szükség - mutat rá a jelentés. Emellett változatlanul aktuális feladat a hírügynökségi törvényben jelzett, a választási időszakban végzendő feladatokról szóló törvény megalkotása.

A beszámoló szerint a társasági intézkedési tervek formai eredményt hoztak, ám a társasági működésben a szabályozás hiányosságai megmaradtak. Az SZMSZ módosításai az új beosztások szervezeti megoldásainak átvezetését, az igazgatói szintek növelését jelentették - írta az ÁSZ. Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai alapján olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyek lényegében a visszatérően szorgalmazott és elmaradt intézkedések megtételére irányulnak. Az ÁSZ június 1-jén saját honlapján hozza nyilvánosságra a dokumentumot.