Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Négyszáz munkatársától válik meg az MTV

2005.05.12. 08:34
Rövidesen mintegy 200, majd még idén újabb 200 dolgozó munkaviszonyának megszüntetését tervezi az 1600 belsőst és 700 külsőst foglalkoztató Magyar Televízió. Ennek révén havi 300 millió forintos bérköltségének ötödét takarítja meg a köztévé.
Egy hónap múlva 185 munkatárs munkaviszonyát szüntetik meg az MTV-nél, ráadásul szeptemberben újabb kétszáz tévés kerül az utcára - értesült a Népszava.

Az új szervezeti és működési szabályzatnak megfelelően egyes egységek és munkakörök megszűnnek vagy egybeolvadnak. A köztévé közleménye szerint a szervezeti átalakítás az átlátható és hatékony működést szolgálja, s az elbocsátásoktól az előírásoknak megfelelően a munkavállalói érdekképviseletek vezetőit és a munkaügyi központot tájékoztatták a tervezett lépésekről.

Ezek a szakszervezeteknek adott hét napos türelmi időt követően egy hónap múlva hajthatók végre. Csorba Mária PR-menedzser megerősítette: idén várható egy újabb elbocsátási hullám. Kapuvári Gábor, az MTV üzemi tanácsának elnöke elmondta: csütörtökön asztalhoz ül a menedzsmenttel, hogy az elbocsátás elveiről tárgyaljanak.

A Népszava úgy tudja: a köztévé üzleti terve két körben számol elbocsátásokkal, az első, májusi hullám 437,6 millióba kerül majd, a másodikat szeptemberre tervezik, ez 875,2 milliós kiadást jelent. A leépítések révén az első lépcsőben 10, a másodikban további 50 millió forinttal csökkenne a 300 milliós havi bérköltség. Idén tehát az 1600 belsőst és 700 külsőst foglalkoztató MTV-ből 400 dolgozónak kell távoznia.