Ágnes
-5 °C
2 °C

Ombudsman vizsgálja az MTV elnöki pályázatát

2002.09.11. 14:39
Az MTV elnöki tisztére pályázók egyike szerint alkotmánysértő a pályáztatási eljárás. Nagy Navarro Balázs azt kifogásolja, hogy a pályázati csomagot 75 ezer forintért lehet megvenni. Szerinte ez esélyegyenlőtlenséget okoz, ezért az ombudsmanhoz fordult.
Sürgősséggel vizsgálatot rendelt el a Magyar Televízió Rt. elnöki posztjára július végén meghirdetett pályázat kapcsán Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman titkársága az MTI-t szerdán úgy tájékoztatta, hogy Lenkovics Barnabás kedden, a vizsgálat elrendelésével egyidejűleg levélben kérte az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének állásfoglalását.

Alkotmánysértő a pénzbefizetés?

Az országgyűlési biztos az egyik pályázó, Nagy Navarro Balázs panasza nyomán indított vizsgálatot.

A beadványt az MTV Világhíradó felelős szerkesztőjeként is jegyző panaszos a pénzbefizetéshez kötött pályázás általa alkotmánysértőnek tartott kitételét kifogásolja.

Mint a beadványában olvasható: a pályázati részvétel feltétele az volt, hogy az induló 75 ezer forint értékben megvásárolja a pályázati anyagokat tartalmazó csomagot.

Esélyegyenlőtlenség

Nagy Navarro Balázs szerint a minimálbér másfélszeresét kitevő pályázati díj sérti az Alkotmányban kifejtett diszkrimináció tilalmát, a díjfizetési kötelezettség ugyanis vagyoni helyzet szerinti különbségtételt jelent a pályázók között.

Mint írja, a kötelezettség esélyegyenlőtlenséget okoz, hiszen a megfelelő anyagi háttérrel nem rendelkező jelölteket - szakmai alkalmasságuk érdemi vizsgálata nélkül - eleve kizárja a pályázásból, pontosabban lehetetlenné teszi részvételüket.

Megítélése szerint a kitétel nem csak a megkülönböztetés alkotmányos alapjogát illetően okoz sérelmet, hanem a munkához és a foglalkozás szabad megválasztásához fűződő alapjogot is súlyosan sérti.

Nem válaszoltak neki

Nagy Navarro Balázs szeptember 5-én kelt beadványában jelzi azt is: a pályázati csomag kifizetésekor, augusztus 23-án írásban panaszt nyújtott be a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriuma Elnökségéhez, s azt augusztus 30-án, a pályázat benyújtásakor szóban megismételte.

A szoros határidők miatt - a pályázatokat augusztus 30-ig kellett benyújtani, s azokról szeptember 30-ig döntenek - a panasz gyors elbírálását kérte, ám arra nem kapott választ - írta az ombudsmanhoz intézett beadványában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!