Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ombudsman vizsgálja az MTV elnöki pályázatát

2002.09.11. 14:39
Az MTV elnöki tisztére pályázók egyike szerint alkotmánysértő a pályáztatási eljárás. Nagy Navarro Balázs azt kifogásolja, hogy a pályázati csomagot 75 ezer forintért lehet megvenni. Szerinte ez esélyegyenlőtlenséget okoz, ezért az ombudsmanhoz fordult.
Sürgősséggel vizsgálatot rendelt el a Magyar Televízió Rt. elnöki posztjára július végén meghirdetett pályázat kapcsán Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman titkársága az MTI-t szerdán úgy tájékoztatta, hogy Lenkovics Barnabás kedden, a vizsgálat elrendelésével egyidejűleg levélben kérte az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének állásfoglalását.

Alkotmánysértő a pénzbefizetés?

Az országgyűlési biztos az egyik pályázó, Nagy Navarro Balázs panasza nyomán indított vizsgálatot.

A beadványt az MTV Világhíradó felelős szerkesztőjeként is jegyző panaszos a pénzbefizetéshez kötött pályázás általa alkotmánysértőnek tartott kitételét kifogásolja.

Mint a beadványában olvasható: a pályázati részvétel feltétele az volt, hogy az induló 75 ezer forint értékben megvásárolja a pályázati anyagokat tartalmazó csomagot.

Esélyegyenlőtlenség

Nagy Navarro Balázs szerint a minimálbér másfélszeresét kitevő pályázati díj sérti az Alkotmányban kifejtett diszkrimináció tilalmát, a díjfizetési kötelezettség ugyanis vagyoni helyzet szerinti különbségtételt jelent a pályázók között.

Mint írja, a kötelezettség esélyegyenlőtlenséget okoz, hiszen a megfelelő anyagi háttérrel nem rendelkező jelölteket - szakmai alkalmasságuk érdemi vizsgálata nélkül - eleve kizárja a pályázásból, pontosabban lehetetlenné teszi részvételüket.

Megítélése szerint a kitétel nem csak a megkülönböztetés alkotmányos alapjogát illetően okoz sérelmet, hanem a munkához és a foglalkozás szabad megválasztásához fűződő alapjogot is súlyosan sérti.

Nem válaszoltak neki

Nagy Navarro Balázs szeptember 5-én kelt beadványában jelzi azt is: a pályázati csomag kifizetésekor, augusztus 23-án írásban panaszt nyújtott be a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriuma Elnökségéhez, s azt augusztus 30-án, a pályázat benyújtásakor szóban megismételte.

A szoros határidők miatt - a pályázatokat augusztus 30-ig kellett benyújtani, s azokról szeptember 30-ig döntenek - a panasz gyors elbírálását kérte, ám arra nem kapott választ - írta az ombudsmanhoz intézett beadványában.