Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Az MTV vezetése nem bukott bele a pápa halálába

2005.04.12. 17:38
Nem mozdított el senkit az MTV vezetéséből a közszolgálati televízió kuratóriumi elnöksége, holott a testület egyes tagjai néhány napja még "fejeket követeltek" a konkurenciához képest megkésetten jelentkező rendkívüli híradóért, amelyben az MTV II. János Pál pápa halálhírét közölte.

Az MTV kurátorai által lefolytatott vizsgálat eredménye szerint a köztévé kulturális igazgatója is hibázott, mert II. János Pál pápa halálának idején olyan helyen tartózkodott, ahol nem volt térerő, de Baló Györggyel szemben semmilyen retorziót alkalmazását nem tartotta szükségesnek a testület. II. János Pál halálának idején Baló volt az elnöki ügyeletes, és elvileg neki kellett volna engedélyt adni arra, hogy a televízió megszakíthassa az esti filmet a rendkívüli hírműsorral

Az MTV huszonhét perccel a pápa halála után szakította meg a műsorát egy három perces hírblokkal, és mintegy másfél órával a pápa halála után jelentkezett a több mint negyedórás rendkívüli híradóval.

Úgy tudjuk azonban, hogy az MTV vezetése által készített előterjesztésben nem őt, hanem az ügy miatt már korábban leváltott Nika György hírigazgatót nevezték meg, mint az eset fő felelősét. A Simon András által prezentált belső vizsgálat szerint a technikai gondok mellett a csúszás leginkább annak volt köszönhető, hogy a hírigazgató nem volt az MTV-ben egész hétvégén.

Ad hoc bizottság lesz

Rendkívül visszatetsző a pápa személye miatt, az egész eljárás - nyilatkozta az Indexnek Kerekes Pál, az MDF által delegált kurátor, aki szerint nem az a baj, hogy technikai és szervezési nehézségek vannak az MTV-ben, hanem az, hogy tudni kellett volna "kiről van szó ebben az ügyben". Kerekes elmondta, hogy döntés született, hogy egy ad hoc bizottságot hoznak létre azzal a feladattal, hogy megakadályozza a hasonló esetek újbóli előfordulását.