Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Első fokon pert vesztett Tóth András

2006.05.08. 15:05
Kapcsolódók (9)
A titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár nem jogerősen megsértette három fideszes politikus jóhírnevét, amikor azt állította a Mucuska-ügy kapcsán, hogy az ellenzékiek rendszeres kapcsolatban álltak a kém gyanúba keveredett házaspárral.

A Mucuska-ügyet a Magyar Nemzet robbantotta ki 2005. nyarán azt állítván, az államigazgatásból kiszorítottak egy romániai házaspárt, amelynek hölgy tagja bizalmas viszonyt ápolt egy volt és egy jelenlegi miniszterrel.

Nem nyert megerősítést a kém vád

Később kiderült a lap kiszivárogtatása az Oktatási Minisztérium majd a Határon túli Magyarok Hivatalának alkalmazásában álló Szatmári Ildikóra, illetve férjére az RMDSZ budapesti irodáját éveken át vezető Szatmári Tiborra vonatkozott. A hírbe hozott politikusokat pedig Magyar Bálinttal illetve Hiller Istvánnal azonosította a média.

A kémvád hivatalosan nem nyert megerősítést, ugyanakkor a román majd a magyar sajtóban megjelent több lehallgatási jegyzőkönyv, amelyekből Magyar Bálint oktatási miniszter és Szatmári Ildikó bizalmas viszonyára lehetett következtetni. A botrány kirobbanása után a miniszterelnök vizsgálatot rendelt el az ügyben, a Nemzetbiztonsági Hivatal által lefolytatott vizsgálódás eredményét Tóth András ismertette.

Az államtitkári jelentés elkészülte után három hírbehozott fideszes politikus bírósághoz fordult, ennek alapján született most meg a nem jogerős döntés a Fővárosi ítélőtáblán.

Sérült a jóhírnévhez fűzödő jog

E szerint Tóth András megsértette Németh Zsolt, Révész Máriusz és Rogán Antal fideszes politikusok jó hírnévhez fűződő jogát a "Mucuska-ügyben" - állapította meg a Fővárosi Bíróság hétfőn kihirdetett, nem jogerős ítéletében. A bíróság ítélete szerint Tóthnak saját költségén, 15 napon belül nyilvános közleményben kell elégtételt adnia a fideszes politikusoknak.

A bíróság szerint az alperes, azaz Tóth András 2005. szeptember 30-án keltezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett tájékoztatójában azt állította, hogy a fideszes politikusok a "Mucuska-ügyben" szereplő Szatmári házaspárral, de különösen Szatmári Tiborral közvetlen, rendszeres és bizalmi kapcsolatban voltak.

A később nyilvánosságra hozott jelentés azért is sérti a fideszes politikusok jó hírnevét, mert a Szatmári házaspár az ügy kapcsán a magyar közélet, illetve a politikai élet negatív szereplőjeként került be a köztudatba.

Kártérítés nuku

A bíróság ugyanakkor nem ítélt meg kártérítést a felpereseknek, mivel az alperes, azaz Tóth András munkakörében eljárva tette meg a sérelmezett kijelentéseket. A polgári jogi szabályok szerint, ha valaki a munkakörével összefüggésben okozott kárt, akkor a munkáltató tartozik helyette kártérítési felelősséggel, ezt viszont az alperesek, azaz a három fideszes politikus nem kérte.

Az ítélet ellen a Fővárosi Ítélőtáblához lehet fellebbezni. Az ítélethirdetésen Tóth András jogi képviselője nem jelent meg, csak a fideszes politikusok ügyvédje. Tóth András az Indextől értesült az ítéletről, így még nem tudta megmondani, fellebbez-e.