Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Az NBH nem tartja objektívnak a Mucuska-jelentést

2005.11.05. 12:52
Államtitkárként lehetőségem volt arra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal jelentését a kémügyről kiegészítsem és az ügy politikai vonatkozásait is ismertessem a kormányfővel - nyilatkozta az Indexnek Tóth András. A nemzetbiztonsági államtitkár azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy a Magyar Hírlap értesülése szerint az NBH vezetője is kifogásolta: a Mucuska-ügyről a kormányfőnek készített összefoglaló mellőzi az objektivitást és nem azonos azzal, amelyet a szakszolgálatok készítettek.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának októberi ülésén a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jelenlévő vezetője is elhatárolódott annak az összefoglalónak a tartalmától, amelyet Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár készített Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a Mucuska ügyről – írja a Magyar Hírlap.

Az újság szerint az NBH vezetőit is meglepte, hogy a Tóth András által készített anyag nem azonos a szakszolgálat által készített hivatalos jelentéssel.

A Magyar Hírlap kérdésére a nemzetbiztonsági bizottság egy szocialista tagja nem cáfolta, hogy az NBH vezetője is elhatárolódott a Tóth András által készített összefoglaló tartalmától.

Politikai hangsúlyok

"Senki nem állította, hogy nekem az NBH jelentését kell továbbítanom a miniszterelnöknek, mert akkor csak annyi lett volna a munkám, hogy a papír fejlécét megváltoztatom" - válaszolta az Index kérdésére Tóth András. "A Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai kétségtelenül más tartalmú jelentést készítettek, amelyet én más információkkal egészítettem ki és így továbbítottam a miniszterelnöknek" - ismerte el az államtitkár.

Tóth András ugyanakkor ebben nem lát semmi rendkívülit. "A hatályos törvények szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal értékelése a kémügyben eleve nem is térhetett ki például egy parlamenti képviselőnek egy bizottsági ülésen tett kijelentéseire. Én, mint politikai államtitkár, ezt megtehettem" - fogalmazott Tóth András. Az államtitkár szerint így ugyan az ő jelentése más hangsúlyokat tartalmaz, mint az NBH-é, az összefoglaló objektívnak tekinthető, mert több forrás alapján készült.

A Fideszre fókuszál

Hiller Istvánnak nincs takargatnivalója

Az MSZP elnökének semmiféle takargatnivalója nincs az úgynevezett kémügyben - közölte a párt szóvivője szombaton. Nyakó István arra reagált, hogy fideszes politikusok pénteken felszólították Hiller Istvánt, Magyar Bálintot és az esetlegesen érintett más kormánypárti politikusokat: legyenek bátrak, és haladéktalanul hatalmazzák fel Tóth András nemzetbiztonsági államtitkárt, hogy a rájuk vonatkozó lehallgatási jegyzőkönyveket azonnal és teljes körűen hozzák nyilvánosságra.

Az MSZP szóvivője elmondta, hogy "nem az állampolgár dönti el, hogy a titkosszolgálat nyilvánosságra hozza azt az anyagot, ami róla készült, ennek megvannak a pontos törvényi szabályai". Ettől függetlenül a párt elnöke nyugodt szívvel áll bármilyen dokumentum nyilvánosságra hozatala elébe - szögezte le az MSZP szóvivője.

Emlékezetes, hogy a nemzetbiztonsági bizottság október 11-i ülésén a testület ellenzéki tagjai meglehetősen zokon vették, hogy a Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár által készített összesítés főként a Fidesz érintettségét tárgyalta a Mucuska-gate-ben.

Az ügy eredetileg azért robbant ki, mert egy nemzetbiztonsági átvilágításon kiderült, hogy a Határon Túli Magyarok Hivatalának egyik munkatársa, Szathmári Ildikó a román hírszerzésnek dolgozott, s a gyanú szerint bensőséges kapcsolatot ápolt Hiller István szocialista pártelnökkel és Magyar Bálint oktatási miniszterrel.

A Tóth András által készített összefoglaló azonban leginkább a Fidesz érintettségére fókuszál az ügyben és megállapítja, hogy a fideszes Németh Zsolt, Révész Máriusz és Rogán Antal kapcsolatban állt Szathmári Ildikó férjével, Szatmári Tiborral. A hétoldalas jelentés szerint a Szathmári-ügy szervezői az illegálisan megszerzett adatokat botránykeltésre és a kormány lejáratására használták.

Perelik Tóth Andrást

Három fideszes politikus, Révész Máriusz, Németh Zsolt és Rogán Antal közleménye szerint Tóth András "az úgynevezett Mucuska-gate-ről szóló jelentésből manipulatív módon összeollózott összefoglalójában hazudott". Az ellenzéki politikusok szerint nem igaz, hogy "közvetlen, rendszeres és bizalmi jellegű kapcsolatban" álltak a kémügy egyik főszereplőjével, Szatmári Tiborral.

Németh Zsolt, Révész Máriusz és Rogán Antal emiatt rágalmazásért és becsületsértésért feljelenti és polgári pert is indít a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős politikai államtitkár ellen. A fideszes politikusok felszólították Tóth Andrást, hogy hozza nyilvánosságra a "kémügyben" készült valamennyi lehallgatási jegyzőkönyv teljes szövegét.  • Vennék
  • Hírek