Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kövér homoszexuális kémakciót vízionált Nastase ellen

2005.11.03. 11:50
Egy homoszexuális kém bukaresti bevetéséért azonnal kitüntetést adott volna Kövér László a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a testület előtt vázolt fel egy saját akciótervet, amely az előző román miniszterelnök behálózását szolgálta volna. A fideszes politikus mintaként vezette elő az ötletet, amely válasz lehetett volna a Mucuska-gate-re.

Az Index információi szerint az előző román miniszterelnök, Adrian Nastase homoszexuális kapcsolatairól szóló pletykák titkosszolgálati felhasználásával példálózott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén a testület elnöke, Kövér László. A fideszes politikus a magyar kormánytagokig gyűrűző Szatmári-ügy bizottsági tárgyalásán vázolt fel egy szexügynökös ellenakció-tervet.

Megfelelő ember

Zsohár Istvánnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának adott volna azonnal kitüntetést Kövér László, ha a magyar titkosszolgálat igazolta volna, és sikeresen felhasználta volna a Nastase "homokos" beállítottságáról keringő híreket. Úgy tudjuk, Kövér a titkosszolgálati államtitkár, és az NBH-s vezetők jelenlétében megtartott október 11-i ülésen játszott el a gondolattal, hogy a magyar szolgálatok a pletykákra alapozva találhattak volna megfelelő embert a kényes feladatra a miniszterelnök környezetében.

Az újságírók feleségén demonstrált volna

Adrian Nastase ellen a román belpolitikában egyébként többször bevetették már a homoszexualitás vádját. A helyi sajtóban legutóbb a tavaly decemberi választások idején, a Traian Basescuval folytatott küzdelem során firtatták szexuális orientációját. A volt miniszterelnök akkor a vádaskodásokhoz mért stílusban felajánlotta, hogy az illető újságírók feleségein bizonyítja a vád alaptalanságát. A bukaresti politikai életben az utóbbi évek során megszokott eszközzé vált szexbotrányok kirobbantása. Nastase ellenlábasaként 2001-ben Emil Constantinescu elnöknek kellett elszenvednie, amikor a kormányzati orvoscsoport egyik tagja, Daniela Rosca doktornô váratlanul kipakolt, és nyilvánosságra hozta, hogy 1997-2000 között Constantinescu szeretője volt.

Lorin kapcsolatai

Mint ismert, a Mucuska-gateként elhíresült ügyet kirobbantó Magyar Nemzet lényegében azt állította, hogy a román titkosszolgálat szexuális kapcsolatokon keresztül behálózta a magyar kormányzatot. A lap azt állította, hogy Szatmári Ildikó, az Oktatási Minisztérium korábbi alkalmazottja, - akit a hazai titkosszolgálat román hírszerzési kapcsolatok gyanúja miatt vizsgált, - intim viszonyba került a magyar kormány több tagjával. A Szatmári-házaspár aktájából ugyanis első körben a Lorin fedőnéven szerepeltetett nő telefonjainak lehallgatási jegyzőkönyvei szivárogtak ki. Szatmári Ildikó megfigyelése során valóban az NBH látókörébe került Magyar Bálint és Hiller István, akikkel a nő több ízben beszélt mobilon. A nyilvánosságra került lehallgatási anyagok arról tanúskodtak, hogy Lorin bennsőséges kapcsolatot ápolt Magyar Bálinttal. A titkosszolgálati államtitkár az ügyről készült jelentésében viszont azt állította, hogy ezen a szálon minősített adat nem jutott a külföldi hírszerzéshez.

feljelentik Tóthot

Kövér László a cikk megjelenését követően rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol arra a kérdésre, hogy mondta vagy nem a Nastasére vonatkozó mondatokat, kitérő választ adott. "Ha mondtam, akkor az Index államtitkot sértett, ha nem, akkor hazudott" - jelentette ki a nemzetbiztonsági bizottság elnöke hozzátéve, hogy tisztéből következően nem áll módjában bővebben beszélni a zárt ülésen történtekről. Kövér szerint egyébként a Szatmári-ügy nyilvánosságra hozott államtitkári összefoglalója célzott és manipulált összeállítás, és csupán arra szolgál, hogy a költségvetési vitáról elterelje a figyelmet.

A politikus úgy vélekedett, hogy az ügy nem a Fidesz számára kényelmetlen, hanem a kormányoldalnak, hiszen oda férkőzhetett be egy ellenérdekelt titkosszolgálatokkal hírbehozható személy. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Tóth András titkosszolgálati államtitkár ellen feljelentést tesz Rogán Antal, Révész Máriusz és Németh Zsolt. A három fideszes képviselő azért akar jogi elégtételt venni az államtitkáron, mert a Mucuska-gate-ről készült összefoglalójában rendszeresnek nevezte kapcsolatukat az ügy egyik főszereplőjével, Szatmári Tiborral.