'Szívattak minket'

2005.08.31. 15:37
Egyetlen példányban készült lehallgatási jegyzőkönyvek egész sora került ki a Nemzetbiztonsági Hivataltól. Az Index birtokába került - több szakértő által is hitelesnek nevezett - titkos lehallgatási jelentésekben Magyar Bálint oktatási miniszter és a titkosszolgálat által megfigyelt Lorin fedőnevű nő beszélgetéseit rögzítették. Ebből a sorozatból jutott néhány azoknak romániai újságoknak is, amelyek először közöltek részleteket a kormányköröket érintő kémsztori titkosszolgálati dokumentumaiból.

Magyar Bálint oktatási miniszter és Calin Fabian, a Román Köztársaság nagykövete által aláírt oktatási megállapodás megkötése előtti napokban folytatott miniszteri telefonbeszélgetések jegyzőkönyvei kerültek ki a Nemzetbiztonsági Hivataltól. Az eredetileg egyetlen példányban készített jelentések szerint Magyar három beszélgetést is folytatott az időközben kémkedés gyanújába keveredett egykori minisztériumi munkatárssal, Szatmári Ildikóval.

Megszívattak minket

Megkötötték
Az oktatási miniszter és a román nagykövet által tavaly májusban megkötött egyezményről kiadott közlemény szerint az együttműködési megállapodás kölcsönösen lehetőséget nyújt számos ösztöndíjra. Többek között hungarológiai tanulmányok folytatására, teljes nappali tagozatos alapképzésre, ezen belül két román nemzetiségű magyar állampolgárságú hallgatónak tanulmányok folytatására Romániában, PhD- és kutatói ösztöndíjakra, nyári egyetemi programokon való részvételre, valamint harminc magyar nemzetiségű romániai pedagógus és harminc román nemzetiségű magyarországi pedagógus egy-két hetes tanulmányútjára. A megállapodás alapján lehetőség nyílik három román lektor fogadására az ELTE-n, a Szegedi Egyetemen és a Tessedik Sámuel Főiskolán, három magyar lektort pedig a Bukaresti Egyetemen, a Kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemen, és a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen fogadnak.

Az Index birtokába került, elvileg titkos és több szakértő által hitelesnek nevezett dokumentumok szerint a miniszter 2004. május 18-án egyszer, 19-én kétszer is felhívta mobilján a titkosszolgálat által megfigyelt és Lorin fedőnéven jelzett egykori kolleginát, aki a jegyzőkönyvek tanúsága szerint jelentős szerepet játszott a román-magyar oktatási szerződés előkészítésében.

Magyar a beszélgetésekben többször kitért arra, hogy nem ismeri a szerződést azon túl, hogy magyar-román vonatkozású. "Kell erről egyáltalán tudni valamit, erről a szerződésről?" - érdeklődik a Határon Túli Magyarok Hivatalához igazolt Lorintól, aki elmondja, hogy bár "szívattak minket", többszöri visszalépés után létrejött a megállapodás. A titkosszolgálat által megfigyelt Szatmári Ildikó közli Magyarral azt is, hogy nem a román miniszterrel, hanem a nagykövettel szignálják majd a 2004 május 20-i kétoldalú szerződést (lásd keretes írásunkat).

Nem szép, amit csinálsz

A Magyar Nemzet már a Szatmári-ügy kirobbanásakor írt arról, a titkosszolgálati jegyzőkönyvek bizonyítják azt is, hogy az egykori OM-munkatárs intim kapcsolatba került a kormány két tagjával is. A lehallgatott és birtokunkba került telefonbeszélgetésekben konkrét szexuális utalások nem történtek. A miniszter és a nő kapcsolata azonban érezhetően bensőséges, Magyar többször enyelgő hangnemben beszél Lorinnal. A szerződéskötés előtti délután igyekszik rábeszélni korábbi beosztottját, hogy ne délre, hanem már reggel nyolcra jöjjön be a minisztériumba: "8-kor kéne megbeszélni... 8-kor kéne megbeszélni. Ezt a szerződést" (kérő hangsúllyal) "Hm, aó" - hangzik a magát "fanyalogva kérető" Lorin válasza.

"Tudod, hogy hol. Na." Az unszolás ellenére Lorin hallgat. "Ott leszek" - folytatja a jegyzőkönyv szerint Magyar. "Nem, nem, nem. Nem, nem, nem" - válaszolt Lorin. "Nem, nem, nem?" - nevet a lehallgatók szerint kényszeredetten Magyar, majd hozzáteszi: "olyan..., te ide figyelj, nem szép, amit csinálsz. Azért érezni a hangodon. Tegnap is, ma is."

"Teljesen abnormális ami történt"
Súlyos bűncselekmény, de legalább jogsértés történt akkor, amikor kikerült a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) Magyar Bálint oktatási miniszter telefonbeszélgetéseinek szövege - mondta Péterfalvi Attila az MTI-nek, aki úgy fogalmazott: "teljesen abnormális ami történt". Az adatvédelmi biztos közölte: bár részleteiben nem ismeri az ügyet, ám az feltételezhető, hogy államtitok-sértés vagy a szolgálati titkok megsértése történt, ami súlyos bűncselekmény. De enyhébb esetben is a személyes adatokkal való visszaélés történhetett, ami a Büntető törvénykönyvbe ütköző cselekmény. Hozzátette: az adatvédelmi törvényt biztos, hogy megsértette az, aki nyilvánosságra hozta a lehallgatási jegyzőkönyvek részleteit. Az adatvédelmi biztos szerint az érintettek beleegyezése vagy törvényi felhatalmazás nélkül mindenfajta személyes adat nyilvánosságra hozása jogellenes, de ha ezek állami, sőt állambiztonsági szervektől szivárogtak ki, akkor azért mindenképpen szankció jár.

Kellene egy bt.

Az oktatási tárca sajtóosztályán eleve megkérdőjelezték a romániai lapokban megjelent lehallgatási jegyzőkönyvek hitelességét, így nem akartak érdemben reagálni az iratokban foglaltakra sem. Az egyik dokumentum szerint Szatmári Ildikónak felmondása után még előkészített szerződése volt az oktatási tárcánál tanulmányírásra. A dokumentum szerint: "L. előkészített szerződéséről kiderült, hogy nincs rendben, mert személyi juttatásból lehetne L.-t tanulmányírásra felkérni M-éknél, azonban csak dologi juttatás van. Ez azt jelenti, hogy L.-nek kellene legyen egy bt.-je, mert csak így tudnának L.-lel elszámolni."

A jegyzőkönyvben a diskurzus folytatásaként Magyar Bálint azt javasolja Szatmárinak, hogy a magyar-román oktatási megállapodás aláírása után beszéljék meg a részleteket Anitával. (Anita ebben az esetben minden bizonnyal Hriczu Anitát, az oktatási miniszter kabinetfőnökét jelölheti.) Az OM viszont határozottan tagadja, hogy a hölgynek bármilyen szerződéses kapcsolata lett volna a tárcával azután, hogy a Határon Túli Magyarok Hivatalához távozott.

Az OM-nél szerdai érdeklődésünkre elismételték azt a korábbi nyilatkozatukat, hogy Szatmári Ildikó a tárca politikai államtitkárságán dolgozott, és sem az ott töltött egy év alatt, sem azóta nem közölte senki a minisztériummal, hogy a személye nemzetbiztonsági kockázatot hordozna. Korábban az OM sajtóosztályán az Index érdeklődésére azt mondták, Magyar Bálintnak csak szakmai kapcsolata volt Szatmári Ildikóval.

Esetlegesen felderítik

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Szatmári házaspárt is, de mobiltelefonjaikon nem voltak elérhetők. Szatmári Ildikó a kémügy kipattanása óta nem szólalt meg, férje viszont nyilatkozott a Népszavának: "Magyarországon letelepedett lakosként hiszek abban, hogy a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok kifogástalanul végzik a dolgukat, s nem kerülhet belső iratuk egy román laphoz. Amennyiben a Cotidianulban megjelent irat mégis valódi, bízom abban, hogy mielőbb felderítik az esetleges kémtörténetet."

Szatmári azt az Indexnek is többször tagadta, hogy ő, vagy felesége a román hírszerzésnek kémkedett volna. Az Index megkereste a nemzetbiztonság illetékeseit is az ügyben, az NBH azonban egyelőre nem reagált arra a kérdésre, hogy hogyan kerülhettek ki lehallgatási jegyzőkönyvek a hivataltól.

A kémsztori

A kémsztorit a Magyar Nemzet robbantotta ki másfél héttel ezelőtt, azt állítva, hogy az egyébként Magyarországra települt házaspárt kiszorították az országból, miután kiderült, hogy a román hírszerzésnek dolgoztak. A lap ugyan nem nevezte meg a Szatmári-házaspárt, de egyértelművé tette közlésében, hogy kikről lehet szó, hiszen közölték például Szatmári Ildikó korábbi munkahelyének nevét, ami a Határon Túli Magyarok Hivatala volt.

De dolgozott az állítólagos kémnő az oktatási tárcánál, és kurátor, sőt a kuratóriumi elnökhelyettes is volt az Apáczai Közalapítványban. A lap arra is utalásokat tett, hogy a hölgy intim kapcsolatba került egy korábbi és egy jelenlegi miniszterrel. A lap már akkor tudni vélte, hogy a politikusok és a nő bensőséges kapcsolatát lehallgatási jegyzőkönyvek bizonyítják.

A lap által hivatkozott dokumentumokból végül nem a Magyar Nemzetben, hanem a bukaresti Cotidianulban jelentek meg először részletek, később a kolozsvári Transindex közölt részleteket Magyar Bálint és Szatmári Ildikó lehallgatott beszélgetéseiből. Az ügyben megszólalt ugyan a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár is, aki érdemben nem cáfolta, ugyanakkor meg sem erősítette, hogy a kémsztori létezik.

Tóth András csupán annyit közölt, hogy az ilyen típusú információk államtitkot képeznek. A politikus hangsúlyozta, hogy "a törvény is szigorúan szankcionálja információk, félinformációk vagy akár dezinformációk kiadását, kiszivárogtatását a nemzetbiztonsági szolgálatok műveleti munkájáról". A Népszabadság szerdán azt pedzegette, hogy van alapja a kémsztorinak, ám nem Szatmári Ildikó, hanem a férje volt kém. Az ügyben egyébként vizsgálódik a Nemzetbiztonsági Hivatal, amely a miniszterelnök kérésére kezdett hozzá az ügy tisztázásához.