Piroska
-2 °C
5 °C

Tóth-jelentés: fideszesek bizalmasai voltak Szatmáriék

2005.11.03. 22:11
A Szatmári-ügyről Gyurcsány Ferencnek írt jelentés kivonatának titkosságát Tóth András politikai államtitkár szerdán oldotta fel. A dokumentum nyilvánosságra hozott része szerint Szatmári Tibor Rogán Antallal, Révész Máriusszal és Németh Zsolttal volt "közvetlen, rendszeres és bizalmi jellegű kapcsolatban". A jelentésben kormánytagok, így Magyar Bálint felelősségéről nincs szó.

A "Szatmári-ügy" szervezőinek célja az volt, hogy a törvénytelen módon megszerzett minősített adatokat eltorzítva, az esetet "kémügynek" feltüntetve, kormányzati tisztségviselők "félrelépéseivel" összekapcsolva botránykeltésre, a kormány munkájának ellehetetlenítésére használják fel, áll a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár által a miniszterelnöknek készített jelentésben.

A "kémügyről" Gyurcsány Ferencnek írt jelentés kivonatának titkosságát Tóth András politikai államtitkár szerdán oldotta fel, és küldte el a parlament nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak. Az MTI birtokába jutott dokumentum szerint az ügyben érintett házaspár, különösen pedig Szatmári Tibor Rogán Antallal, Révész Máriusszal és Németh Zsolttal, a Fidesz három parlamenti képviselőjével volt "közvetlen, rendszeres és bizalmi jellegű kapcsolatban".

Kövér László csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy Tóth András titkosszolgálati államtitkár ellen feljelentést tesz Rogán Antal, Révész Máriusz és Németh Zsolt. A három fideszes képviselő azért akar jogi elégtételt venni az államtitkáron, mert a Mucuska-gate-ről készült összefoglalójában rendszeresnek nevezte kapcsolatukat az ügy egyik főszereplőjével, Szatmári Tiborral. A Fidesz egyébként már korábban sérelmezte, hogy a jelentés Magyar Bálint és más kormányzati szereplők felelősségét egyáltalán nem vizsgálta.

Rogán Antal az ügyben csütörtökön nyílt levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz. A levélben azt állítja, hogy Szatmári Tiborral, mint az RMDSZ budapesti irodájának vezetőjével egyetlen egyszer találkozott Budapesten az Európa Kávéházban, ezért "a magyar nyelv szabályai szerint" nem állítható róla, hogy "közvetlen, rendszeres és bizalmi kapcsolatban" volt a megfigyelt férfival. "Ha az említett Európa Kávéház-i beszélgetést a szolgálatok lehallgatták, határozottan kérem Miniszterelnök Urat, hogy ennek a beszélgetésnek minden szavát hozza nyilvánosságra. Nekem ugyanis, másokkal ellentétben, nincs titkolnivalóm." - írta Rogán a kormányfőnek.

Csemege a Fidesznek

A Mucuska-gate
A Mucuska-gateként elhíresült ügyet kirobbantó Magyar Nemzet lényegében azt állította, hogy a román titkosszolgálat szexuális kapcsolatokon keresztül behálózta a magyar kormányzatot. A lap azt állította, hogy Szatmári Ildikó, az Oktatási Minisztérium korábbi alkalmazottja, - akit a hazai titkosszolgálat román hírszerzési kapcsolatok gyanúja miatt vizsgált, - intim viszonyba került a magyar kormány több tagjával. A Szatmári-házaspár aktájából ugyanis első körben a Lorin fedőnéven szerepeltetett nő telefonjainak lehallgatási jegyzőkönyvei szivárogtak ki. Szatmári Ildikó megfigyelése során valóban az NBH látókörébe került Magyar Bálint és Hiller István, akikkel a nő több ízben beszélt mobilon. A nyilvánosságra került lehallgatási anyagok arról tanúskodtak, hogy Lorin bennsőséges kapcsolatot ápolt Magyar Bálinttal. A titkosszolgálati államtitkár az ügyről készült jelentésében viszont azt állította, hogy ezen a szálon minősített adat nem jutott a külföldi hírszerzéshez.

"Révész 2005. augusztus 22-én az ügy nyilvánosság előtti kezelésére vonatkozó politikai tanácsokat kívánt adni Szatmárinak. Révész a beszélgetésen azzal érvel, hogy a miniszterek belekeverése az ügybe egy ellenzéki párt számára "csemege", alkalmas lehet miniszterek megbuktatására is. Révész szerint az ügy továbbvitele 'kőkemény politikai érdek'" - áll a Gyurcsány Ferenc számára készített jelentés kivonatában.

A dokumentum kitér arra, hogy Szatmári Ildikó, mint az Oktatási Minisztérium tanácsadója került kapcsolatba Magyar Bálint miniszterrel, illetve Hiller István és Szabados Tamás volt politikai államtitkárral. (Hiller István, az MSZP jelenlegi elnöke később a kulturális tárca irányítója volt.)

Minősített adatokat is

Tóth András megállapítja, hogy az elvégzett vizsgálatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy magyar politikai, közéleti személyiség a Szatmári-házaspár részére minősített adatot, vagy akár a nemzetbiztonsági érdeket sértő információt nem adott át. "Okkal feltételezhető, hogy az ügyben a nemzetbiztonsági szolgálatok műveleti tevékenységéből származó, államtitoknak minősülő adatok politikai céllal történő felhasználására történt kísérlet" - állapítja meg a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) eddigi vizsgálatai alapján a politikai államtitkár.

Kiderül a dokumentumból, hogy Bálint-Pataki József, a HTMH volt elnöke ismertetett Szatmári Ildikóval hivatali információkat, köztük nagy valószínűséggel minősített adatokat is, ám a cselekmény hatáskörbe tartozó információ átadásként is értékelhető. Az is szerepel benne, hogy Szatmári Tibor rendszeresen bejárt a HTMH-ba és "ott illetéktelenül hozzáférhetett a rendszerben tárolt adatokhoz.

Felnagyította az elkeseredettséget

A Tóth András által jegyzett jelentéskivonatban az áll, hogy Szatmári Tibor a Fidesz képviselőivel, Rogán Antallal és Révész Máriusszal kapcsolatot tartva aktívan közreműködött a tavaly decemberi népszavazás politikai előkészítésében, a Fidesz kampánystratégiájának segítésében. "A sikertelen népszavazás után közreműködött a határon túli magyarok "elkeseredettségének" felnagyításában" - fogalmaz Tóth András.

A dokumentum szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottságának május 3-iki ülésén Demeter Ervin fideszes képviselő és Kövér László fideszes bizottsági elnök kérdései alapján, amelyek bizonyos kormányzati személyeket érintő titkosszolgálati tevékenységről szóltak, "nem fér kétség ahhoz, hogy államtitkot képező műveleti munkán alapuló ismeretekkel rendelkeztek. Ezekhez az ismeretekhez legális úton nem férhettek hozzá, ugyanis ezekről a nemzetbiztonsági szolgálatoktól nem kértek és nem kaptak információt".

Magyar Nemzet: műveleti adatok ismeretében

Ahogy arra a miniszterelnök számára készített jelentés is kitér, a Szatmári-házaspár ügye a Magyar Nemzetben megjelent cikkben került nyilvánosságra. Tóth András szerint bizonyosra vehető, hogy a cikk konkrét műveleti adatok ismeretében készült.

Az államtitkár megállapítja: feltételezhető, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülése érdekében a cikk szerzői, vagy azok, akik velük ebben az ügyben együttműködtek, a már birtokukban lévő titkosszolgálati dokumentumokat eddig ismeretlen csatornán eljuttatták Romániába a Cotidianul című napilaphoz, valamint a magyar nyelvű, az Erdélyben működő magyar nyelvű Transindex internetes hírportálhoz.

A kivonatból kiderül, hogy az RMDSZ kormányra kerülése után a párt elnökének már nem volt szüksége magyarországi képviselőre, Szatmári Ildikó pedig a HTMH-ban történt átszervezés után idén áprilisban nem fogadta el a felajánlott új munkakört.