Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

MÚOSZ: a tájékozódás jogát sértette meg a Fidesz

2001.05.09. 20:23
A tájékoztatás és a tájékozódás jogát sértette meg a Fidesz azzal a diszkriminációval, hogy a Magyar Hírlap munkatársát nem engedte be hét végi kongresszusára - áll a MÚOSZ sajtóközleményében, amelyet az országos sajtóorgánumok képviselőinek szerdai találkozóján fogalmaztak meg. A napirend megvitatása előtt távozott Bayer Zsolt, a Duna Televízió művészeti igazgatója és D. Horváth Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, mert feltételeiket a címzettek (a Magyar Hírlap és a MÚOSZ) elfogadhatatlannak tartották.

Az országos sajtóorgánumok képviselőinek találkozóján a résztvevők megállapították, hogy a Magyar Hírlap által elkövetett hiba, annak orvoslása, illetve a kongresszusról való kitiltás között nem áll fenn ok-okozati összefüggés, hiszen a Hírlap kitiltása előtt már elnézést kért. A résztvevők - a MAKÚSZ képviselője, a Duna Televízió hírigazgatója és a Magyar Rádió Krónika főszerkesztője kivételével -, további szolidaritásukról biztosították a Magyar Hírlapot, amely saját hatáskörében dönt arról, milyen lépéseket tesz, beleértve egy esetleges újabb bocsánatkérést, illetve azt, hogy az elkerülhetetlen jogorvoslathoz szükségesnek tart-e per kezdeményezését.

Ezen a fehér folton szerepelt volna a Magyar Hírlap helyszini tudosítása a fidesz hétvégi kongresszusáról

A jogászok szakmai értelmezése szerint a Fidesz által elkövetett diszkrimináció sérti az alkotmányt.

Négy napirendi pont, 14 résztvevő

Az Index információi szerint az értekezleten jelen volt Eötvös Pál, a Népszabadság főszerkesztője, Kocsi Ilona, a Magyar Hírlap főszerkesztője, D. Horváth Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, Tóth Levente, a Napi Gazdaság felelős szerkesztője, Pallagi Ferenc, a Blikk főszerkesztője, Bernáth György, a TV2 hírigazgatója, Meszleny László hírigazgató, és Bayer Zsolt Duna Televíziótól, Bánki András, a Világgazdaság főszerkesztője, Riskó Géza, a Színes Mai Lap főszerkesztője, Hollós János, a Magyar Rádiótól, valamint H. Bíró László, a Népszava főszerkesztője. Az ülésen megjelent a Sajtószakszervezet főtitkára Lepies György és a Magyar Katolikus Újságírók Közösségének képviselője, Szikora József is. A Magyar Újságírók Közössége azonban nem küldött képviselőt a rendkívüli értekezletre, annak ellenére, hogy kedden Kósa Csaba, a szervezet elnöke az Indexnek jelezte, hogy a tervek szerint részt vesznek az összejövetelen.

A 11 órakor kezdődött ülés előtt négy napirendi pont szerepelt. Az üggyel kapcsolatos vélemények vázolása, a jogi lehetőségek számbavétele, a további szolidaritási akciók kérdése, valamint az intézményesített garanciák megtalálása annak biztosítására, hogy többet ilyesmi nem fordulhasson elő.

Kiküldték, majd újra beengedték a sajtót

A tudósítókat a tárgyalás megkezdése előtt ugyan beengedték a terembe, de rövidesen kiküldték őket. A kérdést végül szavazásra bocsátották, és - zárt ajtók mögött - úgy döntöttek, hogy a sajtó visszajöhet. Wisinger István, a szervezet elnöke értesüléseink szerint nemmel szavazott.

A Duna TV és a Magyar Nemzet képviselője az ügyrendi vita előtt távozott

Az ülésen részt vett szemtanú beszámolója szerint ezután Hollós János a Magyar Rádiótól azt mondta, hogy Kocsi Ilonának, a Hírlap főszerkesztőjének le kellene mondania, hiszen az ő hibája miatt alakult ki a helyzet. Bayer Zsolt a Duna TV képviseletében úgy vélekedett, hogy politikai kérdést csinálnak az ügyből. Több konzervatív lap emlékeztetett, hogy pont a Magyar Hírlap szegte meg a VIP-lista miatt a Világgazdaságnál tartott házkutatások kapcsán aláírt főszerkesztői szolidaritási nyilatkozatot.

A jobboldali orgánumok fájlalták, hogy akkor a MÚOSZ nem lépett semmit, mint ahogy akkor sem, amikor a Népszava állt ki a sorból a Bős-Nagymaros-ügy kapcsán; szerintük ezért a MÚOSZ-nak bocsánatot kellene kérnie a lapoktól. Többen azt válaszolták, hogy fátylat kellene borítani a múltra, és koncentráljanak inkább a jelenlegi problémára, de erre Báyer Zsolt és D. Horváth Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese - a napirendi pontok megvitatása előtt - elhagyta az üléstermet.

Ezek után fogadták el végül a fent ismertetett normaszöveget, amely megállapítja a diszkrimináció tényét, és a jogi lehetőségek számbavételét a Magyar Hírlap hatáskörébe utalja.

A Magyar Hírlap vezetői még nem döntötték el, hogy milyen lépéseket tegyenek munkatársuk kitiltása miatt a Fidesz hétvégi kongresszusáról - mondta Kocsi Ilona főszerkesztő az MTI-nek. A főszerkesztő szerint a Magyar Hírlap kritikája is volt a tanácskozáson a szerkesztői felelősség megerősítésének, illetve hiba esetén a mielőbbi korrigálás szorgalmazása.

Sérül a demokrácia

A MÚOSZ elnöksége egy nappal korábbi ülése után kiadott sajtóközlemény leszögezte, hogy "demokráciánkban senkinek sincs joga a sajtószabadságot korlátozva nyilvános politikai rendezvényekről kitiltani a tájékoztatás feladatait elvégezni kívánó sajtószerveket, illetve azok munkatársait." Ezen az elnökségi ülésen született meg az a határozat is, amely helyt adott Wisinger István, a szervezet elnökének kezdeményezése előtt: a közös álláspont kialakítása miatt hívják össze a legfontosabb napilapok főszerkesztőit.

Az ügyben megszólalt a Fidesz új elnöke, Pokorni Zoltán is, aki kijelentette: "A párt mindaddig nem hívja meg a Magyar Hírlap munkatársát rendezvényeire, ameddig a lap megfelelő módon nem kér bocsánatot". Pokorni utalt arra, hogy az RTL Klub Frei Tamás "bérgyilkos-riportjával" elkövetett egy "hasonló" hibát, de azt a személyi konzekvenciák levonásával korrigálta. A Fidesz új elnöke a Hírlapnak azt tanácsolta, hogy "vigyázó szemeteket az RTL-re vessétek", de hozzátette, hogy a Hírlap "az tesz, amit akar".