Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Meghosszabbították a nyomozást a nádasdladányi romák ügyében

2001.05.03. 14:27
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság további hatvan nappal meghosszabbította a nyomozást a nádasdladányi otthonukból még februárban elüldözött roma család ügyében. A kapitányság szóvivője a Roma Sajtóközpontnak elmondta: újra meg kell vizsgálniuk a feltételezett tettesek korábban szilárdnak hitt alibijét. Ugyanakkor a másik hasonló támadás ügyében -- amelynek során csuklyás fiatalok támadtak két család házára a Vas megyei Gércén -- a rendőrség nem tudta megállapítani a tettesek kilétét, és lezárta a nyomozást.

A Fejér megyei Nádasdladányban idén februárban egy mintegy húszfős társaság kövekkel támadt egy akkor egy hónapja a faluba költözött roma család házára, és bántalmazták a lakókat. A család elmenekült a faluból, és azóta is egy közeli településen élő rokonoknál húzza meg magát. A rendőrség az etnikai csoport tagjai ellen csoportosan elkövetett bántalmazás miatt indított nyomozást most hatvan nappal meghosszabbította, és újravizsgálják a felismerni vélt támadók korábban szilárdnak hitt alibijét. A nyomozás érdekében a szóvivő nem árult el további részleteket.

A másik hasonló ügyben, amelynek során szintén februárban a Vas megyei Gércén csuklyások rasszista kifejezések kíséretében kövekkel dobálta be két lakás ablakait, a rendőrség nem találta meg a tetteseket, és lezárta a nyomozást.

A szemtanú és a családok szerint aznap éjjel tíz előtt "eltakarodtok innen, büdös cigányok!" - kiáltásokkal mintegy hat ismeretlen férfi kövekkel dobálta be az egymással szomszédos, romák által lakott két ház ablakait.

Ökrös Attila, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: "ha olyan nyom kerül felszínre, ami megállapítja a tettesek kilétét, akkor természetesen újra vizsgáljuk az ügyet". Mindkét ügyben közös, hogy a családok a támadások előtt néhány héttel költöztek a településre.