Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Áder: Szégyenteljes nap ez a mai

2002.12.17. 11:11
Amiért februárban az EU kapcsán a szocialisták még gyalázták az akkori kormányt, azért most ünnepeltetik magukat - mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben, napirend előtt. Kovács László külügyminiszter Áder aggályait álságos felvetéseknek tartotta. Szili Katalin házelnöknek többször rendre kellett utasítania az állandóan közbekiabáló képviselőket.
Szégyenteljes napja ez a magyar országgyűlésnek - mondta napirend előtti felszólalásában Áder János, a Fidesz frakcióvezetője, aki úgy vélte, hogy Medgyessy Péter miniszterelnöknek a T. Házban kellett volna tájékoztatást adni a koppenhágai csúcstalálkozóról.

A politikus felidézte, hogy február 4-én az akkori ellenzéki MSZP elnöke, Kovács László és miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter is azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió ajánlata elfogadhatatlan és méltánytalan, az Orbán-kormány nem képviseli az ország érdekit. Áder úgy vélte, hogy amiért februárban még gyalázták az akkori kormányt, azért most ünnepeltetik magukat.

Áder a mezőgazdasági közvetlen kifizetésekkel kapcsolatban elmondta: hamis interpretáció az, amely szerint harminc százalékkal sikerült megemelni a keretet, mert amit a magyar gazdák kapnak, azt az ország a saját pénzéből fizeti. A Fidesz frakcióvezetője végül úgy vélte, hogy a koppenhágai tárgyalásokon a hozzáállással volt a legnagyobb baj.

Kovács László külügyminiszter válaszában kijelentette, hogy hétfőn ő adott tájékoztatást az Országgyűlés integrációs bizottságában. Áder aggályait álságos felvetéseknek tartotta. Hazánkat Lengyelországgal összevetve hangsúlyozta, hogy a tárgyalások során Varsó a hatalmas költségvetési hiány enyhítésére, míg Budapest a közvetlen mezőgazdasági kifizetésekre helyezte a hangsúlyt.

Kovács a Fideszt azzal vádolta, hogy az ezekben a kérdésekben járatlan embereket az EU ellen hangolja.

Szili Katalin házelnöknek többször rendre kellett utasítania az állandóan közbekiabáló képviselőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!