Ödön
2 °C
11 °C

Narancsot dobtak Gyurcsány felé

2007.02.09. 16:15
Tüntetők fogadták Székesfehérváron Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki a város fejlesztéséről egyeztetni érkezett. Veszprémben is több száz tüntető várta a kormányfőt, aki kerülő úton jutott be a Városházára.

A Székesfehérvár-Veszprém Fejlesztési Pólustengely program részét képező székesfehérvári fejlesztési pólusprogramról péntek délelőtt kezdődtek meg a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Warvasovszky Tihamér polgármester vezette tárgyalások Székesfehérváron.

A miniszterelnök érkezése előtt már több mint egy órával transzparensekkel, nemzetiszínű zászlókkal, mintegy százötven- kétszázan gyülekeztek a Városház teret lezáró kordon mögött, és a már ismert jelszavakat skandálva követelték a kormány és Székesfehérvár MSZP-SZDSZ támogatással megválasztott polgármesterének lemondását.

Amikor a miniszterelnöki autókonvoj a városháza elé érkezett, a tüntetők sípolással, pfujolással, "Gyurcsány takarodj!" skandálással fogadták a kocsiból kiszálló kormányfőt; valaki egy narancsot is bedobott a térre. de nem találták el a kormányfőt.

MSZP: a narancs már csak dobálásra jó
Orbán Viktor új többsége már nem a Fideszből verbuválódik, hanem az árpádsávos zászlókat lengetők köréből, nekik a régi szimbólum, a narancs már csak dobálásra jó - mondta az MTI-nek pénteken Nyakó István arra a sajtóhírre reagálva, mely szerint naranccsal akarták megdobni a Székesfehérvárra látogató Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. "Ahogy a rendbontók dobják a narancsot, úgy dobja le magáról Orbán Viktor a régi eszméket" - fogalmazott az MSZP szóvivője. Nyakó István szerint a Fidesz elnöke hajlandó szélsőséges, radikális csoportok élére állni azért, hogy újból vezérnek érezhesse magát. A szóvivő hangsúlyozta: Orbán Viktor pártja láthatóan egyre radikálisabb eszközökhöz nyúl. "Rossz belegondolni, mi lesz a következő erkölcsi kerítés, amit ledöntenek" - zárta nyilatkozatát a szocialisták szóvivője.

Gyurcsány Ferenc azért érkezett Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztossal és Magyar Bálinttal Székesfehérvárra, hogy egyeztessen a város vezetésével a fejlesztési pólusprogramról. A tárgyalás ideje alatt a téren maradtak a tüntetők.

Több száz tüntető Veszprémben is

Veszprémben a rendőrség már a kormányfő érkezése előtt egy órával lezárta a forgalom elől a városháza előtti Óváros tér egy részét és az oda vezető Rákóczi utcát - írja az MTI. A térre gyalogosan sem lehetett bejutni, egy részét vasrácsos kordonnal kerítették el, s azon túl gyülekezhettek a tüntetők. A mintegy háromszáz ember nemzeti színű és árpádsávos zászlókkal, "Gyurcsány takarodj!" transzparensekkel várakozott, nagy zajt csapva síppal, dobbal és kereplőkkel. A demonstrációt a rendőrség nagy erőkkel, sorfalat állva biztosította.

A miniszterelnök azonban más útvonalon érkezett a városházára: az épület mögötti hátsó utcába irányították a gépkocsiját. A városháza dísztermében Debrecenyi János, Veszprém polgármestere köszöntötte Gyurcsány Ferencet, valamint a kíséretében lévő Bajnai Gordon fejlesztési kormánybiztost és Magyar Bálintot, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagját. Ezt követően - zárt ajtók mögött, a sajtó kizárásával - megkezdték a tárgyalást a veszprémi fejlesztési pólusprogramról.

A miniszterelnök sorra látogatja végig a pólusvárosokat, hogy a polgármesterekkel a fejlesztésekről egyeztessen, de szinte mindenhol tüntetők várják. Múlt csütörtökön például Debrecenben próbálták tojással és paradicsommal megdobálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?