Huba
17 °C
33 °C

Narancsot dobtak Gyurcsány felé

2007.02.09. 16:15
Tüntetők fogadták Székesfehérváron Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki a város fejlesztéséről egyeztetni érkezett. Veszprémben is több száz tüntető várta a kormányfőt, aki kerülő úton jutott be a Városházára.

A Székesfehérvár-Veszprém Fejlesztési Pólustengely program részét képező székesfehérvári fejlesztési pólusprogramról péntek délelőtt kezdődtek meg a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Warvasovszky Tihamér polgármester vezette tárgyalások Székesfehérváron.

A miniszterelnök érkezése előtt már több mint egy órával transzparensekkel, nemzetiszínű zászlókkal, mintegy százötven- kétszázan gyülekeztek a Városház teret lezáró kordon mögött, és a már ismert jelszavakat skandálva követelték a kormány és Székesfehérvár MSZP-SZDSZ támogatással megválasztott polgármesterének lemondását.

Amikor a miniszterelnöki autókonvoj a városháza elé érkezett, a tüntetők sípolással, pfujolással, "Gyurcsány takarodj!" skandálással fogadták a kocsiból kiszálló kormányfőt; valaki egy narancsot is bedobott a térre. de nem találták el a kormányfőt.

MSZP: a narancs már csak dobálásra jó
Orbán Viktor új többsége már nem a Fideszből verbuválódik, hanem az árpádsávos zászlókat lengetők köréből, nekik a régi szimbólum, a narancs már csak dobálásra jó - mondta az MTI-nek pénteken Nyakó István arra a sajtóhírre reagálva, mely szerint naranccsal akarták megdobni a Székesfehérvárra látogató Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. "Ahogy a rendbontók dobják a narancsot, úgy dobja le magáról Orbán Viktor a régi eszméket" - fogalmazott az MSZP szóvivője. Nyakó István szerint a Fidesz elnöke hajlandó szélsőséges, radikális csoportok élére állni azért, hogy újból vezérnek érezhesse magát. A szóvivő hangsúlyozta: Orbán Viktor pártja láthatóan egyre radikálisabb eszközökhöz nyúl. "Rossz belegondolni, mi lesz a következő erkölcsi kerítés, amit ledöntenek" - zárta nyilatkozatát a szocialisták szóvivője.

Gyurcsány Ferenc azért érkezett Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztossal és Magyar Bálinttal Székesfehérvárra, hogy egyeztessen a város vezetésével a fejlesztési pólusprogramról. A tárgyalás ideje alatt a téren maradtak a tüntetők.

Több száz tüntető Veszprémben is

Veszprémben a rendőrség már a kormányfő érkezése előtt egy órával lezárta a forgalom elől a városháza előtti Óváros tér egy részét és az oda vezető Rákóczi utcát - írja az MTI. A térre gyalogosan sem lehetett bejutni, egy részét vasrácsos kordonnal kerítették el, s azon túl gyülekezhettek a tüntetők. A mintegy háromszáz ember nemzeti színű és árpádsávos zászlókkal, "Gyurcsány takarodj!" transzparensekkel várakozott, nagy zajt csapva síppal, dobbal és kereplőkkel. A demonstrációt a rendőrség nagy erőkkel, sorfalat állva biztosította.

A miniszterelnök azonban más útvonalon érkezett a városházára: az épület mögötti hátsó utcába irányították a gépkocsiját. A városháza dísztermében Debrecenyi János, Veszprém polgármestere köszöntötte Gyurcsány Ferencet, valamint a kíséretében lévő Bajnai Gordon fejlesztési kormánybiztost és Magyar Bálintot, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagját. Ezt követően - zárt ajtók mögött, a sajtó kizárásával - megkezdték a tárgyalást a veszprémi fejlesztési pólusprogramról.

A miniszterelnök sorra látogatja végig a pólusvárosokat, hogy a polgármesterekkel a fejlesztésekről egyeztessen, de szinte mindenhol tüntetők várják. Múlt csütörtökön például Debrecenben próbálták tojással és paradicsommal megdobálni.