Bernadett
0 °C
4 °C

Felszállt a fehér füst a Fidesz-frakcióban

2006.05.08. 16:38
Miután Pokorni Zoltán és Varga Mihály korábban nemet mondott a felkérésre, hétfőn Navracsics Tibort, Orbán egykori kabinetfőnökét választotta meg a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja frakcióvezetőnek. A szövetséges KDNP képviselőit Semjén Zsolt igazgatja majd. Mindketten egy évre vállalták a megbízatást.

Közel két órás késéssel tartotta meg bemutatkozó sajtótájékoztatóját a hétfői frakcióülés elhúzódása miatt a Fidesz képviselőcsoportjának új vezetője, a csúszás alatt viszont meglett a KDNP-s frakcióvezető is.

Kisebb hatalom

Navracsics Tibor és Semjén Zsolt együtt jelentette be, hogy a következő egy évben ők irányítják a Fidesz és a kereszténydemokrata képviselők parlamenti munkáját. Navracsics azt követően kapott felkérést Orbán Viktortól, hogy két korábbi kiszemeltje nem vállalta a megbízatást, amelyhez a Fidesz-KDNP frakciószövetségben a korábbiakhoz képest kisebb hatalom jár. A parlamenti szövetséget érintő "nagyobb volumenű" politikai és személyi kérdésekben minden bizonnyal frakcióelnöki posztot betöltő Orbán Viktor szava dönt majd, de ezeknek az ügyeknek a megtárgyalására létrehoztak egy frakcióelnökséget is, amelyben az elnök és a társelnök mellett a két frakció vezetői valamint igazgatói is konzultációs jogot kaptak. Navracsics a frakcióigazgatóságra Répássy Róbertet kérte fel.

Alkotó ellenzékiség

A Fidesz új frakcióvezetője azt mondta, pártja parlamenti munkáját az alkotó ellenzékiség fogalmával jellemezné, és a szakpolitikai területeken minél színvonalasabb munkával akarnak majd hozzájárulni. A Fidesz egyelőre nem véglegesítette a képviselőcsoport belső szerkezetét, mert ezzel a kormányzati szerkezet változásaihoz is alkalmazkodni akarnak, a kormányoldal viszont még nem hozta nyilvánosságra terveit. A frakció továbbra is kabinetrendszerben működik majd, de a kabinetek vezetői saját döntésük alapján munkacsoportokat is alakíthatnak, az azonos érdeklődésű vagy helyzetű honatyák számára pedig fakultatív lehetőség a frakció keretein belüli politikai csoportok alakítása.

Varga László álma

A KDNP képviselőcsoportja végül 23 taggal alakult meg, a vezetését a pártalapítás, és újjászervezés szempontjából is "szerencsésnek tűnő" egy éves időtartamra a frakciószövetség társelnöki tisztét is betöltő Semjén Zsolt látja el. Helyettesének Rubovszky Györgyöt választották. A kereszténydemokratáknál kötött ki a Simicskó István, az Orbán-kormány honvédelmi államtitkára, Salamon László és két volt MDF-es Szászfalvi László és Medgyasszay László is. A frakcióigazgató Latorczai János lett, Harrach Pétert, az MKDSZ vezetőjét pedig országgyűlési alelnöknek jelöli a párt. Semjén örömét fejezte ki, hogy 1945 óta most ötödik alkalommal alakul önálló kereszténydemokrata alakulat a parlamentben, amiért "Varga László bátyámnak" mondott köszönetet, mert Semjén szerint az ő álma valósult meg most.