Mihály
2 °C
16 °C

A Fidesz a kormánynegyed elszámolását követeli

2008.01.05. 15:04
A kormány számoljon el, hány száz millió forintot költött el a kormányzati negyed előkészítésére, "ennek a teljesen értelmetlen és elfogadhatatlan luxusberuházásnak az előkészítésére" - követelte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A kormányzati negyed felépítéséről kormány- és parlamenti döntés van érvényben, nincs olyan fejlemény, ami változtatna a jelenlegi helyzeten - mondta a kormányszóvivő.

A kormányzati negyed és annak bukása tökéletesen mutatja a kormány szociális érzéketlenségét és alkalmatlanságát - áll a Fidesz szóvivőjének közleményében. A kormány már eddig is százmilliókat költött el saját luxusának megteremtésére, közben pedig napról napra újabb sarcokkal nehezíti az emberek életét - olvasható a dokumentumban.

A Népszabadság szombati számában azt írta, hogy várhatóan eredménytelenné nyilvánítják a kormánynegyed felépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot. A lap úgy tudja, a kabinet 2010-ben folytatná a programot. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a kabinet bekérte a közbeszerzési pályázatra érkező egyetlen ajánlat anyagát véleményformálás céljából - írta a Népszabadság.

Az MSZP-ből nyíltan még senki sem bírálta a beruházást. Sőt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évértékelőjében mindent a lehető legnagyobb rendben lévőnek minősített. A jövő heti kabinetülésre ennek ellenére kért egy újabb háttéranyagot a részletekről - olvasható a lapban, amelynek információi szerint a pártban immár általános nézet, hogy a projektből ki kell szállni.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: a kormányzati negyed felépítéséről kormány- és parlamenti döntés van érvényben. Nincs olyan fejlemény, ami változtatna a jelenlegi helyzeten - hangoztatta. Az előkészületekre fordított összegről elmondta: az állam a legnagyobb tételt arra költötte, hogy megvásárolta a MÁV-tól azt a területet, ahol a kormányzati negyed épülni fog.

Az adófizetők szemszögéből ez nem jelent mást, mint hogy az állam egyik zsebéből pénzt tett át a másik zsebébe - fogalmazott Daróczi Dávid. A kormányszóvivő kitért arra, hogy az előkészületek kapcsán tanulmányokra, tervekre a kormány nem költött többet, mint amennyit 1997-ben az Orbán-kormány, vagy 1993-ban az Antal-kormány adott ki hasonló céllal.