Augusztusban megkezdik a Nemzeti alapozását

2000.05.26. 19:22
Az új Nemzeti Színház a Kossuth- és Ybl-díjas Vadász György építész vezette tervezői csoport elképzelései alapján épülhet meg a főváros IX. kerületében, a volt Expo-telek területén - jelentette be Schwajda György, az új Nemzeti Színházért felelős kormánybiztos.
Az új nemzeti épületének megtervezésére az Új Nemzeti Színház Megvalósítási Iroda Közhasznú Társaság titkos, meghívásos építészeti tervpályázatot hirdetett.

A Kht. hét építészt - Dévényi Sándort, Ekler Dezsőt, Ferencz Istvánt, Karácsony Tamást, Kertész Andrást, Skardelli Györgyöt és Vadász Györgyöt - kért fel, akik május 15-ig nyújthatták be elképzeléseiket, amelyet egy héttagú zsűri értékelt.

Schwajda György ismertette: valamennyi felkért tervező értékelhető, és eredményes pályaművet juttatott el a felkérésre.

A telek

A közpénzből mintegy 2 milliárd forintért közművesített, a Petőfi híd és a Lágymányosi híd közé eső pesti Duna-parti volt expo-parcellákból csak hármat tudott értékesíteni a Világkiállítási Programiroda. A megmaradt 12 állami telek értékesítésére kétszer tett kísérletet a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), mindkét alkalommal csak egyetlen ajánlat érkezett - a TriGránit-vállalatcsoporttól.
1998 májusában a 2,7 milliárd forintos ,,kikiáltási árra" több mint 100 millió forintot ígértek rá, egy évvel később pedig a 3,47 milliárdos minimumárat toldották meg 70 millióval. A KVI azonban érvénytelennek minősítette a pályázatot: az elsőt a ,,valódi verseny" hiányára hivatkozva, a másodikat pedig a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) kívánságára.
Mégis eredménnyel járt a TriGránit kitartó igyekezete: a most megvásárolt, összesen 44,6 ezer négyzetmétert kitevő 11 telek - amely az Nemzeti Színház helyszínének szánt földdarab híján azonos a KVI által korábban eladásra kínált területtel - értékét tavaly tavasszal 2,52 milliárd forintra tették az értékbecslők, Demjánék pedig most 2,4 milliárd forintos áron jutottak hozzá, amit az elmúlt évben tapasztalt ingatlanár-robbanás ismeretében méltán lehet remek üzletnek nevezni. (Forrás: HVG)

Az építészeknek Siklós Mária koncepciója alapján kellett elkészíteniük terveiket a főváros IX. kerületébe, a volt expo-telekre, a Duna-partra elképzelt új Nemzeti Színház épületére.

A bírálóbizottság elnöke Schwajda György kormánybiztos, társelnöke Balogh Balázs, a Magyar Építész Kamara elnöke. Balogh korábban azt nyilatkozta, hogy az elbírálás főbb szempontjai között szerepel az épület esztétikai megjelenése, a gazdaságosság, a hatósági előírások betartása, és meg kell felelni a kiírásban rögzített színház-technológiai követelményeknek is.

Bálint Péter, az építkezés fővállalkozójának, az Arcadom Rt.-nek a vezérigazgatója elmondta: miután a tervpályázatot elbírálták, benyújtk az építési engedélyre vonatkozó kérelmet a IX. kerületi önkormányzathoz.

Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere úgy fogalmazott, hogy megadják az engedélyt, ha a kérelem befut.

Bálint Péter azt is közölte, hogy az építkezés július végén, augusztus elején kezdődik meg . A tervek szerint 18 hónap alatt fejezik be az új Nemzeti Színházat, a várható költség pedig 8,4 milliárd forint lesz.

A TriGránit Rt., amely az elmúlt évtized legnagyobb magyar beruházásaként emlegetett Westend City Centert is építette, a 11 telken mintegy 550 millió dollárt készül befektetni. A területen minimum 5 ezer főt befogadó kongresszusi központot, 4-6 szállodát, mozit, gyógyfürdőt, kaszinót, Modern Művészetek Múzeumát, valamint több száz - saját úszómedencével, fitneszközponttal, parkolóházzal és 24 órás portaszolgálattal ellátott - luxuslakást is építenek. A beruházást 5 év alatt remélik befejezni.