Judit
2 °C
7 °C

Augusztusban megkezdik a Nemzeti alapozását

2000.05.26. 19:22
Az új Nemzeti Színház a Kossuth- és Ybl-díjas Vadász György építész vezette tervezői csoport elképzelései alapján épülhet meg a főváros IX. kerületében, a volt Expo-telek területén - jelentette be Schwajda György, az új Nemzeti Színházért felelős kormánybiztos.
Az új nemzeti épületének megtervezésére az Új Nemzeti Színház Megvalósítási Iroda Közhasznú Társaság titkos, meghívásos építészeti tervpályázatot hirdetett.

A Kht. hét építészt - Dévényi Sándort, Ekler Dezsőt, Ferencz Istvánt, Karácsony Tamást, Kertész Andrást, Skardelli Györgyöt és Vadász Györgyöt - kért fel, akik május 15-ig nyújthatták be elképzeléseiket, amelyet egy héttagú zsűri értékelt.

Schwajda György ismertette: valamennyi felkért tervező értékelhető, és eredményes pályaművet juttatott el a felkérésre.

A telek

A közpénzből mintegy 2 milliárd forintért közművesített, a Petőfi híd és a Lágymányosi híd közé eső pesti Duna-parti volt expo-parcellákból csak hármat tudott értékesíteni a Világkiállítási Programiroda. A megmaradt 12 állami telek értékesítésére kétszer tett kísérletet a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), mindkét alkalommal csak egyetlen ajánlat érkezett - a TriGránit-vállalatcsoporttól.
1998 májusában a 2,7 milliárd forintos ,,kikiáltási árra" több mint 100 millió forintot ígértek rá, egy évvel később pedig a 3,47 milliárdos minimumárat toldották meg 70 millióval. A KVI azonban érvénytelennek minősítette a pályázatot: az elsőt a ,,valódi verseny" hiányára hivatkozva, a másodikat pedig a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) kívánságára.
Mégis eredménnyel járt a TriGránit kitartó igyekezete: a most megvásárolt, összesen 44,6 ezer négyzetmétert kitevő 11 telek - amely az Nemzeti Színház helyszínének szánt földdarab híján azonos a KVI által korábban eladásra kínált területtel - értékét tavaly tavasszal 2,52 milliárd forintra tették az értékbecslők, Demjánék pedig most 2,4 milliárd forintos áron jutottak hozzá, amit az elmúlt évben tapasztalt ingatlanár-robbanás ismeretében méltán lehet remek üzletnek nevezni. (Forrás: HVG)

Az építészeknek Siklós Mária koncepciója alapján kellett elkészíteniük terveiket a főváros IX. kerületébe, a volt expo-telekre, a Duna-partra elképzelt új Nemzeti Színház épületére.

A bírálóbizottság elnöke Schwajda György kormánybiztos, társelnöke Balogh Balázs, a Magyar Építész Kamara elnöke. Balogh korábban azt nyilatkozta, hogy az elbírálás főbb szempontjai között szerepel az épület esztétikai megjelenése, a gazdaságosság, a hatósági előírások betartása, és meg kell felelni a kiírásban rögzített színház-technológiai követelményeknek is.

Bálint Péter, az építkezés fővállalkozójának, az Arcadom Rt.-nek a vezérigazgatója elmondta: miután a tervpályázatot elbírálták, benyújtk az építési engedélyre vonatkozó kérelmet a IX. kerületi önkormányzathoz.

Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere úgy fogalmazott, hogy megadják az engedélyt, ha a kérelem befut.

Bálint Péter azt is közölte, hogy az építkezés július végén, augusztus elején kezdődik meg . A tervek szerint 18 hónap alatt fejezik be az új Nemzeti Színházat, a várható költség pedig 8,4 milliárd forint lesz.

A TriGránit Rt., amely az elmúlt évtized legnagyobb magyar beruházásaként emlegetett Westend City Centert is építette, a 11 telken mintegy 550 millió dollárt készül befektetni. A területen minimum 5 ezer főt befogadó kongresszusi központot, 4-6 szállodát, mozit, gyógyfürdőt, kaszinót, Modern Művészetek Múzeumát, valamint több száz - saját úszómedencével, fitneszközponttal, parkolóházzal és 24 órás portaszolgálattal ellátott - luxuslakást is építenek. A beruházást 5 év alatt remélik befejezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?