Kiépül a nemzeti gödör

2000.04.03. 18:42
Megszületett a szerződés: az Erzsébet térre az új Nemzeti Színház helyett a kormány és a főpolgármesteri hivatal parkolókat, üzleteket, konferencia termeket álmodott. A kétmilliárd forintos, állami befektetéssel épülő ingatlant nemzetközi tenderen szeretnék értékesíteni, a hasznon pedig egyenlő arányban osztoznának.
A kormányt képviselő Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere hétfőn aláírták az Erzsébet tér rendezéséről szóló dokumentumot. A megegyezés értelmében a ,,nemzeti gödörre" épülő létesítmény fölött közpark, az első szinten harminc üzlethelyiség, egy kisebb konferencia terem és egy, szabadidő eltöltésére alkalmas létesítmény, míg a második szinten 150 férőhelyes parkoló lesz. Az épület átadási határideje 2002. április 5., a szakértők szerint közel kétmilliárd forintba kerül az építkezés.

A dokumentum az Erzsébet téri autóbuszállomás sorsát is rendezi
A dokumentum az Erzsébet téri autóbuszállomás sorsát is rendezi. A buszpályaudvar 2001. október 5-ig a Könyves Kálmán körút-Üllői úti csomópont mellé vándorol, a költöztetés költségeit a kormány vállallja. A korábbi elképzelésekkel szemben, az Erzsébet tér meglévő és tervezett park részének együttes kezelése érdekében, mind a belföldi, mind pedig a külföldi járatokat kitelepítenék.

Jól jár a főpolgármesteri hivatal, de az állam sem panaszkodhat. Az állam pénzén felépített ingatlan tulajdonjoga továbbra is a fővárosi önkormányzaté marad. Az épület befejezése után, 90 napon belül, nyílt nemzetközi pályázaton eladják az épületet, a hasznon az állam és a polgármesteri hivatal osztozik. Miután az így befolyt összegből kivonják az adókat, értékesítési költségeket, közműkiváltásokat, visszafizetik az államnak az építés nettó költségét, a fennmaradó összeg a kormány és fővárosi polgármesteri hivatal között egyenlő arányban oszlik majd meg.  • Hírek
  • Csok