Judit
2 °C
7 °C

Kiépül a nemzeti gödör

2000.04.03. 18:42
Megszületett a szerződés: az Erzsébet térre az új Nemzeti Színház helyett a kormány és a főpolgármesteri hivatal parkolókat, üzleteket, konferencia termeket álmodott. A kétmilliárd forintos, állami befektetéssel épülő ingatlant nemzetközi tenderen szeretnék értékesíteni, a hasznon pedig egyenlő arányban osztoznának.
A kormányt képviselő Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere hétfőn aláírták az Erzsébet tér rendezéséről szóló dokumentumot. A megegyezés értelmében a ,,nemzeti gödörre" épülő létesítmény fölött közpark, az első szinten harminc üzlethelyiség, egy kisebb konferencia terem és egy, szabadidő eltöltésére alkalmas létesítmény, míg a második szinten 150 férőhelyes parkoló lesz. Az épület átadási határideje 2002. április 5., a szakértők szerint közel kétmilliárd forintba kerül az építkezés.

A dokumentum az Erzsébet téri autóbuszállomás sorsát is rendezi
A dokumentum az Erzsébet téri autóbuszállomás sorsát is rendezi. A buszpályaudvar 2001. október 5-ig a Könyves Kálmán körút-Üllői úti csomópont mellé vándorol, a költöztetés költségeit a kormány vállallja. A korábbi elképzelésekkel szemben, az Erzsébet tér meglévő és tervezett park részének együttes kezelése érdekében, mind a belföldi, mind pedig a külföldi járatokat kitelepítenék.

Jól jár a főpolgármesteri hivatal, de az állam sem panaszkodhat. Az állam pénzén felépített ingatlan tulajdonjoga továbbra is a fővárosi önkormányzaté marad. Az épület befejezése után, 90 napon belül, nyílt nemzetközi pályázaton eladják az épületet, a hasznon az állam és a polgármesteri hivatal osztozik. Miután az így befolyt összegből kivonják az adókat, értékesítési költségeket, közműkiváltásokat, visszafizetik az államnak az építés nettó költségét, a fennmaradó összeg a kormány és fővárosi polgármesteri hivatal között egyenlő arányban oszlik majd meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?