Felesleges volt a Nemzetire kiírt pályázat?

2000.06.27. 15:50
Még mindig nem írták alá Vadász György építészirodája, és az Új Nemzeti Kht. közti szerződést - tájékoztatta az Indexet Schwajda György kormánybiztos irodája. A vita arról folyik, hogy két építésziroda (Vadászé és Siklós Máriáé) milyen feltételek szerint működjön együtt. Az Indexnek nyilatkozó építészkamarai elnök viszont azt hangsúlyozta: egyértelmű álláspontjuk, hogy Vadász Györgynek kell megkapnia a megbízást.

Korábbi hírek szerint a Nemzeti Színház tervpályázatán a bíráló bizottság úgy ítélte oda az első díjat Vadász György irodájának, hogy túllépte a megengedett költséghatárt, és újabb két és fél milliárd plusz befektetést igényelt. Ezt a kormánybiztos elfogadhatatlannak tartotta, és - amellett, hogy feleslegesnek ítélte a pályázatot - megbízta Siklós Mária cégét, hogy végezze el az Új Nemzeti teljes tervezését.

Schwajda György kormánybiztos kedden viszont azt közölte: reményei szerint még a hét folyamán megállapodásra jut a kormánybiztosi iroda és Vadász György, hiszen valamilyen engedélyeztetési tervet minél hamarabb be kell adni a IX. kerületi önkormányzathoz, hogy tarthassák a határidőt.

Schwajda ultimátuma Vadásznak

A kormánybiztos az MTI szerint hozzátette: amennyiben az egyeztetések sikeresek lesznek, akkor a Vadász György és Siklós Mária (a színháztechnológiai koncepció kidolgozója) közös munkája során megszülető terveket nyújtják be engedélyeztetésre a kerülethez. Amennyiben azonban nem állapodnak meg, úgy Siklós Mária korábbi tervei alapján épülhet meg a Nemzeti Színház.

Az Index információi szerint egyébként a pályáztatás során nem merült fel problémaként az, hogy két és fél milliárd forinttal drágább lenne a Vadász-féle tervezet. Egy-egy ilyen tervet ugyanis csak a pályázati kiírás feltételeinek megfelelően dolgoznak ki az építészek, azokon a megvalósításig sokat lehet módosítani. Éppen ezért a felhasznált anyagoktól, különböző más változtatásoktól függően lehet a költségeket akár lefaragni, akár növelni is lehet - a megrendelő kívánalmainak megfelelően.

Vadász György irodája azt sérelmezi, hogy a kormánybiztos annak ellenére sem fogadta el szerződéstervezetüket, hogy abban már a Siklós Mária cégével való közös munka is szerepelt. A válasz azonban az volt, hogy olyan szerződést kellene készítenie a nyertes irodának, amelyben ők csak mellékszereplők, és a Nemzeti teljes tervezése Siklós Mária fennhatósága alá kerül. Ezt Vadász nem fogadta el.

Vadász: egyelőre nincs megoldás

Az Index kérdésére az ügy kapcsán Vadász György csak néhány szót volt hajlandó nyilatkozni. Beszámolt arról, hogy kedden délelőtt tizenkét órakor találkozott Schwajda György kormánybiztossal, és jelenleg is dolgoznak a kialakult helyzet megoldásán. Egyelőre a megoldást még nem találták meg, de szeretnék ha az mindenkinek elfogadható lenne, vagyis a kormánybiztos, Siklós Mária és az ő számára egyaránt megnyugtató módon rendeznék az ügyet.

Az MTI szerint a pályázaton nyertes tervezőirodának nem konzultációs feladatot szán a kormánybiztos az új Nemzeti Színház felépítése kapcsán. Újságírói kérdésre Vadász György elmondta: semmilyen megbeszélést nem folytatott Orbán Viktor kormányfővel a Nemzeti Színház ügyéről hannoveri látogatásuk alatt (Vadász tervezte az expo magyar pavilonját, amelyet a miniszterelnök is megtekintett.)

Pályázat és bírálat

Vadász György Nemzeti Színházra beadott pályaművének úgy ítélték oda az első díjat, hogy az 2,5 milliárd plusz költséggel számolt. Ez oly módon jöhetett létre, hogy az építésziroda 1700 négyzetméterrel megnövelte a leendő színház alapterületét. Ez kizáró oknak számíthatott volna, de az építészekből álló bizottság mégsem tette partvonalra a pályázatot.

Schwajda a Népszavának azt nyilatkozta: megegyezett Vadásszal, hogy hiába lett első a pályamű, nem az fog megépülni. Sőt, a kormánybiztos kijelentette, nem biztos abban, hogy jó ötlet volt kiírni a pályázatot, hiszen annak első díjas műve gyakorlatilag használhatatlan. Hogy ennek ellenére miért fogadták el, egyelőre nem tudni. Annyi azonban biztosnak látszik, hogy a pályamű a kiíró birtokába kerül, amelyet tetszése szerint használhat fel.

A mostani huzavona központi kérdése az, hogy Vadász irodája és az időközben megbízott Siklós Mária cége között milyen paraméterek mellett történjen a munkamegosztás. Úgy tűnik, Vadász György nem hajlandó mellékszereplővé válni, és a szerződés pontjai ezért lehetnek vitatottak. A kormánybiztos hivatala azt a tájékoztatást adta, hogy a héten újra asztalhoz ülnek az érdekeltek.

Építészkamara: hagyják Vadászt dolgozni!

Balogh Balázs, a Magyar Építészkamara elnöke az Indexnek az ügy kapcsán elmondta: információik szerint van esély arra, hogy megállapodjanak az érdekelt felek, méghozzá akár ezen a héten, vagy talán a jövő hét elején. A kamara álláspontja amúgy egyértelmű: Vadász Györgynek kell kapnia a megbízást, ő pedig nyilván be fogja vonni a tervezésbe Siklós Máriát. Az utóbbinak ugyanis nagy - és jól hasznosítható - tapasztalatai vannak a színháztechnológia területén.

Az Építészkamara elnöke leszögezte: Vadász Györgyöt hagyni kell dolgozni, nem szabad a 67 éves tervezőt megalázni, hiszen éppen hétfőn Hannoverben szakemberek és laikusok egyaránt elismerték a magyar építész csodálatos munkáját, a magyar viágkiállítási pavilon megkonstruálását.

Az Építészkamara elnöke hozzátette: szervezetük részt vett annak a pályázatnak a lebonyolításában, amelyet meghívásos alapon rendeztek, de kimondottan azzal a céllal, hogy megvalósítsák a Nemzeti Színházat. Éppen ezért nem szabad senkinek sem figyelmen kívül hagynia a pályázat eredményét, és tiszteletben kell tartani a győztes, Vadász György elképzeléseit.

Balogh Balázs hozzátette: a Nemzeti Színház megvalósulása összefügg a Dél-Pesten tervezett új városközpont kialakításával. A színházberuházás szerinte katalizátorként hathat a többi fejlesztésre, így a magánbefektetői és a kormányzati szándékokra is. Éppen ezért lát arra esélyt a kamara elnöke, hogy a Nemzeti Színház - közös erőfeszítések eredményeként - mégiscsak megépül.

Schwajda: Vadász terve csak egy vázlat

A kormánybiztos elmondása szerint viszont a pályázaton nyertes terv csak egy ötlet, egy vázlatterv, amely a kiírás szerint a meghirdető birtokába kerül, aki azt részben, vagy teljes egészében felhasználhatja. A Vadász György-féle terveket jelenleg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja - derült ki zavaiból.

Schwajda György megítélése szerint egyébként nem volt nyertes pályamunka az egy hónappal ezelőtt lezárult pályázaton.