Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Eskü a koronánál, könyörgés, tüntetés Gyurcsány házánál

2005.12.05. 10:48
Esküt tett a parlamentben a korona előtt a Magyarok Világszövetsége a kettős népszavazás kudarcának egyéves évfordulóján. A tavalyi kudarcról megemlékezik a teljes Fidesz-frakció is, amely Orbán Viktor vezetésével a Hold utcai református templomban imádságon és könyörgésen vesz részt.

Sűrű napjai vannak Patrubány Miklósnak, a Magyarok Világszövetsége elnökének, aki a 2004 december 5-i kettős népszavazás évfordulóján több helyszínen is emlékezik a kudarcról. A zsúfolt programról Patrubány maga számolt be a múlt pénteken egy szűk körű beszélgetésen.

Tudom, mit tettél tavaly télen

A világszövetség szombati elnökségi ülésén véglegesítették azt a szöveget, amelyet egy eskü keretében hétfőn reggel a korona előtt mondott el a világszövetség tisztikara. A tavalyi sikertelen népszavazást a világszövetség kezdeményezte.

Patrubány Miklós és Böjte Csaba szerzetes "Jöjj, ha igennel szavaztál! És jöjj, ha nem szavaztál, vagy nemmel szavaztál, amit azóta megbántál! címmel, a Kossuth téren "emlékező-útkereső nagygyűlést" is tart.

Hallatja hangját a Lelkiismeret'88 Csoport is, amely a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetségével kéz a kézben, szintén a Kossuth téren emlékezik. A demonstráció után gyertyás felvonulást tartanak Gyurcsány Ferenc házához. A BRFK-tól megtudtuk, hogy a szervezet vonulása elé ezúttal nem gördítenek akadályokat, és az eseményt a szükséges erővel biztosítják.

A teljes fideszes frakció

"In memoriam december 5." címmel a Polgárok Házában is rendezvényt tartanak, ahol beszédet mond Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke és Tőkés László királyhágómelléki református püspök. Pesterzsébeten, az Ady Endre Általános Iskolában Duray Miklós, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselője, és Németh Zsolt fideszes képviselő részvételétvel tartanak megemlékezést.

Azok a fideszesek, akik egyik megemlékezésre sem hivatalosak sem maradnak ünnepi esemény nélkül: hétfőn délben a Fidesz teljes frakciója kitelepül a Hold utcai református templomba, ahol könyörgés és imádság jelszó alatt összegzik az egy évvel ezelőtti kampány hibáit. Orbán Viktor és Böjte atya is részt vesz az ünnepségen.

Az MDF Debrecenben emlékezik az egy évvel ezelőtti kudarcra. Az Összetartozás Napja címen a "határon innen és a határon túl élő magyarság összefogása érdekében" beszédet mond Dávid Ibolya pártelnök, Tempfli József nagyváradi megyéspüspök, Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese, valamint Kósa Lajos Debrecen polgármestere.

Az MSZP a maga részéről már vasárnap letudta a december 5-i évfordulót, amikor Gyurcsány Ferenc az MSZP Párbeszéd a határok nélküli nemzetről című tanácskozáson kifejtette, hogy a tavaly december 5-e a nemzeti felelőtlenség napja volt.