Lujza
-2 °C
13 °C

Kapolyi László is pénzeli a Népszavát

2005.12.19. 21:20
Karácsonytól "szociáldemokrata napilap" alcímmel jelenik meg a Népszava, amelyet ebből az alkalomból Gyurcsány Ferenc és Hiller István is üdvözölt. A 25 ezres példányszámban elkelő újságban Kapolyi László alapítványa havonta több millió forintot áldoz európai uniós pályázatokat népszerűsítő, fizetett cikkekre.

"Szociáldemokrata napilap" alcímmel jelenik meg karácsonytól a Népszava - jelentette be Németh Péter főszerkesztő Gyurcsány Ferenc kormányfő, és Hiller István MSZP-elnök társaságában hétfőn.

A szebb napokat, és több olvasót látott baloldali napilap anyagi támogatásában 2006-tól részt vesz a szociáldemokrata mágnás, Kapolyi László is. Kapolyi László az Indexnek elmondta: alapítványa havonta több millió forintot fog elkölteni különféle, az európai uniós pályázatokat népszerűsítő és ismertető fizetett cikkekre.

Szociáldemokrata értékek

Kapolyi László 1983-87 között ipari miniszter volt, a rendszerváltás óta vállalkozó, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke. A leggazdagabb magyarokat bemutató kiadvány a 45. helyre sorolta, becsült vagyona 5,5 milliárd forint. Kapolyi László a kilencvenes évek elején hozta létre a Kelemen Gyula Alapítványt, amelyet a Nagy Imre-kormány egykori államminiszteréről és a szociáldemokrata párt hajdani főtitkáráról nevezett el.

Az eseményen Németh Péter és Kapolyi László együttműködési megállapodást írt alá a szociáldemokrata értékek közös képviseletéről. A lap tiszteletbeli főszerkesztőjévé választották Fejtő Ferenc történészt, írót, újságírót, a szociáldemokrata mozgalom "nagy öregjét".

Gyurcsány Ferenc szerint ma a polgári és népi baloldaliak, szociáldemokraták és szocialisták egyaránt megférnek a baloldalon, s azt szeretnék, ha a sokféle baloldali gondolat ebben a sokszínűségben jelenne meg. Kijelentette: szüksége van a magyar baloldalnak a Népszavára, egy erős, független, kritikus hangra, amely azt is tudja, hogy a kritika iránya a demokrácia, a szabadság hiánya.

Elkötelezett, kritikus hang

Hiller István a napilapot az új magyar szociáldemokrácia fontos részének nevezte. Az MSZP elnöke szerencsésnek mondta, hogy először jelent meg a Népszava ilyen jellegű hozzáállása és tartalma, és azután annak kimondása, s nem fordítva.

Németh Péter főszerkesztő úgy értékelte: az 1873-ban alapított lap életének fontos állomásához érkezett. "A Népszava elkötelezett baloldali, szociáldemokrata lap volt mindig, és elkötelezett baloldali, vagy mondhatnánk úgy is, balliberális lap jelenleg is" - mondta. Hozzátette ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy hozzáértő kritika nélkül, hamisan felfogott elvhűségből mindig egyetértenének azzal, amit a baloldal cselekszik.

A Népszava honlapján közzétett információk szerint a lapot 38 ezres példányszámban nyomtatják ki és összesen csaknem félmilliós olvasótáborral rendelkezik. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) hivatalos adatai szerint ugyanakkor a lap értékesített példányszána 2005 III. negyedévében 25 ezer volt.