Natália
1 °C
7 °C

A rárontók arcképcsarnoka

2005.08.08. 13:11
Kommentár nélkül, Ők is rárontottak... címmel ábécé sorrendben Ady Endrétől Wesselényi Miklósig harminc magyar író, politikus közéleti személyiség képmását közölte hétfői számában a teljes véleményoldalt megtöltve a Népszava. A címlapon szereplő ajánlóból kiderül, a lap a képgyűjteményt Orbán Viktornak címezte, aki Tusnádfűrdőn elmondott beszédében azt állította: "amikor a baloldal erre időnként lehetőséget kapott, akkor rárontott a saját nemzetére".

Nem volt szükség a képek mellé illesztett kísérő szövegre, mert Orbán Viktor, Fidesz-elnök beszéde már körbejárta az országot, sőt külföldre is eljutott, indokolta az Index kérdésére Horváth István, a Népszava főszerkesztő-helyettese, hogyan került egy harminc darabos puszta arcképcsarnok a szokásos publicisztikák helyett a lap véleményoldalára.

Ajánlották

A Népszava hétfői számában XVIII.-XIX. és XX. századi politikusok, írók, költők, közéleti személyiségek fényképét (vannak, akikről még csak festmény készülhetett) közölte, Ők is rárontottak... címmel. A napilap a címlapra tett ajánlójában árulja el, hogy a illusztrált oldallal a Fidesz-elnök július 23-i beszéde által kavart vitába szállt be: "Tusnádfürdői beszédében nemzetükre rontó baloldaliakról szólt Orbán Viktor Kun Bélát és Rákosi Mátyást említve. A Népszava másokat ajánl a pártelnök figyelmébe." A képeken többek között Bartók Béla, Bibó István, Eötvös József, Fejtő Ferenc, Göncz Árpád, Gobbi Hilda, Kazinczy Ferenc, Petőfi Sándor és Táncsics Mihály szerepel.

Nem szinonima

Orbán nem kommunistákat említett, amiben nem sok vitatkoznivaló lett volna, hanem baloldaliakat, mondta a főszerkesztő-helyettes, aki szerint a baloldal nem a munkásmozgalom szinonimája, hanem odatartoznak mindazok, akik kritizálják a fennálló társadalmi viszonyokat. Így kerülhetett az arcképcsarnokba Kazinczy és Eötvös is, indokolt Horváth István hozzátéve, hogy a pártelnök figyelmébe ajánlottak névsorát történészekkel is megvitatták, akik szintén egyetértettek a besorolással.

Tusnádfürdői emlék

A tusnádfürdői beszéd már eddig is heves vitát váltott ki. A népszavás listára is (tudtán kívül) felkerült Fejtő Ferenc néhány nappal az elhangzás után a Népszabadságban "Történelmi lecke Orbán Viktornak" címen megjelent írásában állította, hogy "Orbán Viktornak nagyon fogyatékos a történelmi emlékezete". Fejtő szerint "a kommunista terroristák" sohasem minősültek baloldalinak, a magyarországi baloldal pedig "a modern történelemben valójában a magyar jakobinusokig megy vissza". Fejtő állításaira hamarosan Orbán vonalát követve a Fidesz EU-parlamenti képviselője, Schöpflin György is reagált: "A magyar baloldal, ha nem is teljes egészében, elrugaszkodott a nemzettől, így nemigen érti meg saját társadalmát, illetve nem tud mit kezdeni a nemzeti mivolttal, legkevésbé a magyar nemzet szétszabdaltságával, s így gyakran úgy viselkedik, mintha számára a nemzeti érzelem egy értelmetlen kolonc lenne."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?