Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A fideszeseket érdekli csak a párt népszavazási kezdeményezése

2006.11.20. 09:46
A Fidesz mind a hét kérdésére igen lenne a válasz a népszavazáson, derült ki a Medián a Népszabadság kérdésére készült felméréséből. A közvélemény-kutató szerint a szavazás ötletét igazán csak a Fidesz szavazói tartják jónak.

A pártszimpátiákon múlik, hogy az emberek részt vennének-e a Fidesz által kezdeményezett hétkérdéses népszavazáson, derült ki a Medián a Népszabadság megbízásából készült felméréséből. A közvélemény-kutató november elején készült felmérése szerint a teljes népesség 45 százaléka fontosnak, 49 százaléka feleslegesnek tartja a népszavazást.

A Fidesz szavazóinak 79, a szocialisták szavazóinak 13 százaléka tartja fontosnak a népszavazást, az egyéb pártok támogatói körében nagyjából egyenlő arányban érzik szükségesnek vagy feleslegesnek a referendumot.

A Medián mérései szerint amúgy a feltett kérdések mindegyikében az igenek kapnának többséget, a legkisebb a gyógyszerek kizárólagos patikai árusítására vonatkozó felvetés támogatottsága - a kérdésre a válaszadók 52 százaléka válaszolt igennel, 28 százaléka nemmel.

A Medián mérései szerint a vizitdíj eltörlésével kapcsolatban a legnagyobb az egyetértés, a válaszadók 72 százaléka szavazna igennel a Fidesz kérdésére. Az Index nem reprezentatív szavazásán ugyanakkor ez a javaslat csak 48 százalékos támogatást kapott, igaz, szavazásunkon csak a föld elővásárlási jogára és a kormány költségvetéssel kapcsolatos felelősségre vonására vonatkozó javaslat kapott csak támogatást.

A Medián mérése szerint a népszavazási kezdeményezésről a lakosság 82 százaléka hallott, legalább két kérdést viszont már csak a kétharmada tudott megnevezni. A legtöbben a vizitdíjra, a tandíjra és a kórházi állami tulajdonban tartására vonatkozó kérdésekről hallottak.