Frigyes
15 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Lila-fehér-zöld népszavazás lesz

2008.02.16. 08:18
A márciusi népszavazáson először érvényesül az új választási eljárásról szóló törvény: szigorodik a nem lakóhelyükön szavazók regisztrációs rendszere. Hogy könnyebb legyen a szavazatokat összeszámolni, a három kérdés három különböző színű lapon szerepel majd.

A március 9-i népszavazáson három cédulát és egy borítékot kapnak majd a választók. Hogy könnyebb legyen a voksokat összeszámolni, mindhárom kérdést külön lapra nyomtatják, és mindegyik lapnak más színe lesz. A cédulák színei lila, fehér és zöld lesznek. A korábbi, több kérdést feltevő népszavazásokon egyetlen lapra nyomtatták az összes kérdést. A választók kapnak majd egy borítékot is, abba tehetik mindhárom cédulákat, és úgy dobhatják be az urnába.

Először érvényesülhet a gyakorlatban a választási eljárásról szóló törvény decemberi módosítása. Eszerint aki nem saját lakóhelyén szavaz, hanem egy másik településen, az csak egy előre kijelölt szavazókörben adhatja le voksát. A nem lakóhely szerinti szavazáshoz továbbra is igazolást kell kérni. A jegyzők erre az igazolásra írják rá, hogy melyik szavazókört kell felkeresnie a máshol szavazónak. A szabály természetesen csak azokra a településekre vonatkozik, ahol egynél több szavazókör lesz. Ugyanezekben az úgynevezett "településszintű szavazókörökben" szavazhatnak az állandó lakhely nélküli, de az adott településre bejelentett hajléktalanok is.

Szigorodik a névjegyzékbe vétel szabálya is. Mostanáig akár a szavazás napján is névjegyzékbe vetethette magát az, aki valamiért lemaradt a listáról. Ez a lehetőség megszűnik, előre szólni kell. A névjegyzékbe vételről a jövő héten mindenki levélben kap értesítést, aki kimarad, érdemes lesz utánajárnia.