Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Nagykörösön nem lesz Nagy Imre tér

2006.07.07. 17:56
A fideszesek elutasító szavazatai miatt nem lesz Nagy Imréről elnevezett közterület Nagykőrösön, hiába kezdeményezték a szocialisták. A városban Fidesz elvi okokkal magyarázza elutasítását. Néhány éve viszont épp az egykori kisgazda, a ma fideszes Czira Szabolcs akadályozta meg, hogy Horthynak szobra legyen a városban.

Nagy Imréről szerették volna elnevezni egy lakótelep kis parkját a nagykőrösi szocialisták. Az eddig névtelen területet keresztelőjét az '56-os forradalom kitörésének ötvenedik évfordulójára időzítették volna, a terv azonban egyelőre terv marad, mert a kezdeményezés nem kapott többséget a képviselő-testületben.

Nem volt többség

Bár a szocialisták javaslatát a testületben többségben lévő jobboldaliak közül is támogatták, a hiányzók és az egységesen nemmel szavazó fideszesek megakadályozták, hogy az elképzelés többséget kapjon.

László Ferenc, nagykőrösi MSZP-elnök megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesz nem akar teret a forradalom mártír miniszterelnökének. A szocialisták képviselője szerint annak fényében különösen érdekes az elutasítás, hogy tudni lehet, a polgármester pártjának elnöke éppen Nagy Imre újratemetésén elmondott szónoklatával robbant bele a honi belpolitikába.

Helyi kötődés híján elutasítva

Czira Szabolcs, Nagykörös polgármestere az Indexnek elmondta, hogy azért nem támogatták az elképzelést, mert Nagy Imrének nem volt semmiféle helyi kötődése. "Ne térjünk vissza azokba az időkbe, amikor mindenhol volt egy kis Lenin szobor" - fogalmazott a Nagykörösi Kisgazda Egyesület és a Fidesz közös jelöltjeként megválasztott városvezető.

Emlékeztetett arra, hogy éppen az ő szavazatával hiúsult meg az is, hogy a nagykőrösi kötődésekkel ugyancsak nem rendelkező Horthy Miklós szobrot kapjon a településen. "Itt még élnek olyan emberek, akik akkor is itt laktak, amikor Nagy Imre minisztersége idején lesöpörték a padlásokat" - osztotta meg újabb ellenérvét az Indexszel Czira Szabolcs, aki szerint az is igaz, hogy Nagy Imre amikor "meghasonlott", és a forradalmárok oldalára állt, hős lett. Szerinte ezzel együtt vagy általánosan '56 hőseiről kellene elnevezni a teret, vagy Nagykőrös hőséről, Barta Margitról, akit a pártház előtt talált el egy alattomos sortűz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!