Orbán felmentette Katona Kálmánt

2000.05.16. 17:40
A miniszterelnök a mai kormányülést követően bejelentette: felmentette a KHVM miniszteri tisztjéből Katona Kálmánt. Katona helyére, a Közlekedési és Vízügyi Minisztériummá átalakított intézmény élére Nógrádi László fideszes országgyűlési képviselőt kérte fel.
Orbán Viktor:
Két év kormányzati tapasztalata a döntés alapja
Orbán Viktor kedden, a kormányülést követő sajtótájékoztatón bejelentve megerősítette a korábbi sajtóértesüléseket: május 31-i hatállyal felmenti miniszteri tisztsége alól Katona Kálmánt. A miniszterelnök elmondta, hogy felajánlotta Katona Kálmánnak a Közlekedési, Hírközlési, és Vízügyi Minisztériumból Közlekedési és Vízügy minisztériummá alakított szervezet vezetését, illetve a hírközlési terület Miniszterelnöki Hivatalban létrehozandó hivatalának kormánybiztosi pozícióját, Katona azonban mindkettőt visszautasította.

Nógrádi László
A leendő miniszter
A miniszterelnök Katona Kálmán ,,jövőjéről" annyit mondott, hogy a menesztett miniszternek olyan munkát ajánlott fel, amely nem minisztériumi munka. Értesülésünk szerint Katonának gazdasági pozíciót ajánlott fel, amelyet még a héten közöl a minisztériummal. Annyit megtudtunk, hogy Katona nem a Matávhoz megy, hiszen oda a kormánynak nem sok beleszólása van.

Orbán ,,indoklásában" kifejtette: a változtatások mögött egyrészt az elmúlt két év sikeres gazdaságpolitikája és a kormányzati tapasztalat áll. ,,Határozott lépéseket kell tennünk, ha a magyar gazdaságot információs gazdasággá akarjuk tennni" - mondta Orbán. Az informatikai fejlesztést nem lehet ágazati kérdésként kezelni, központi kormányzati kezelés kell - mondta. Ezért a KHVM-ből a korábbi híradásoknak megfelelően kiveszik a hírközlést és a MeH-ben létrehozandó kormánybiztosság alá rendelik.

Nógrádi László

Nógrádi László Szombathelyen született 1947-ben. A pannonhalmi Bencés Gimnázium érettségije után kilenc évig csak segédmunkásként és szakmunkásként dolgozhatott. Ezt követően kezdhette meg felsőfokú tanulmányait a Nehézipari Műszaki Egyetemen. 1983-tól a számítástechnikai gmk-jából kisszövetkezetet, majd részvénytársaságot fejlesztett fel. Az utóbbi években Zalában befektetési tanácsadással, falusi turizmus- és vadászatszervezéssel foglalkozik. Nógrádi László Szombathelyen született 1947-ben. A pannonhalmi Bencés Gimnázium érettségije után kilenc évig csak segédmunkásként és szakmunkásként dolgozhatott. Ezt követően kezdhette meg felsőfokú tanulmányait a Nehézipari Műszaki Egyetemen. 1983-tól a számítástechnikai gmk-jából kisszövetkezetet, majd részvénytársaságot fejlesztett fel. Az utóbbi években Zalában befektetési tanácsadással, falusi turizmus- és vadászatszervezéssel foglalkozik.

Nógrádi László 1991 és 1994 között a Magyar Vállalkozási Kamara alelnökeként tevékenykedett, s ugyanebben az időszakban az Állami Vagyonkezelő Rt. igazgatósági tagja is volt. A Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara Elnökségének tagja volt 1994 és 1997 között, majd 1995-től 1998-ig az ÁPV Rt. felügyelő bizottság tagja lett.

1997-től a Fidesszel később választási megállapodást kötő Magyar Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke. Nógrádi 1998-tól a Fidesz listáján került be a Parlamentbe.

A kormányfő az átalakított minisztérium (KVM) vezetésére Nógrádi Lászlót kéri fel, mint mondta, ma kezdeményezte gazdasági bizottsági meghallgatását.

Az új kormánybiztosság "minisztérium-keltető" - ahogy Orbán fogalmazott -, mivel deklaráltan a következő kormányzati ciklus elején belőle minisztériumot kívánnak alakítani. "Én magam is egyetértek az önálló minisztérium létrehozásával, ám ezt a lépést a kormányzati ciklus felénél nem lehet megtenni" - mondta Orbán Viktor. A kormánybiztosság alá fog tartozni a HIF is, amelyről a miniszterelnök azt mondta: "a kormánytól távolodó önálló intézménnyé szeretnék alakítani". A MeH alá tartozó szervezet összköltségvetéséről nem tudott információkkal szolgálni, annyi azonban biztos: a KHVM-ből és a HIF-ből átcsoportosított pénzekkel fog rendelkezni.

A kormánybiztosság élére a miniszterelnöknek már van jelöltje, mint mondta rengeteg önéletrajzot átolvasott, ám ezt nem hozta nyilvánosságra. Azt sem árulta el, hogy a leendő vezető szakmai vagy a politikai jelölt lesz-e.

"A miniszterelnök úr tegnap este, Stumpf kancellária miniszter úr útján számomra váratlan ajánlatott tett: a közlekedési és vízügyi tárcát vagy az informatikai államtitkárságot ajánlották fel nekem, ám én jó szülő módjára nem tudtam választani a gyermekeim között" - mondta kedden Katona Kálmán, miután bejelentették, hogy a kormányfő május 31-vel felmentését kezdeményezi a köztársasági elnöknél.

Katona Kálmán:
Továbbra is a miniszterelnök közelében maradok
Katona elmondta, hogy volt miniszterhez méltó feladatot kap a jövőben, s továbbra is közel marad a miniszterelnökhöz. Részletekbe azonban nem bocsátkozott. Csak annyit volt hajlandó elmondani, hogy nem az általa vezetett minisztérium felügyelete alá tartozó céghez megy dolgozni. Így például nem lesz lesz a MÁV vezetője sem.

Katona arról sem nyilatkozott, hogy az államigazgatásban, vagy a versenyszférában fog-e elhelyezkedni a jövőben. A távozó miniszter kedden javaslatot tett Orbán Viktornak a Miniszterelnöki Hivatalhoz kerülő informatikai ágazat irányítására, pontosabban a leendő államtitkár személyére is. Mint elmondta, az általa javasolt szakember már öt-hat évvel korábban dolgozott az államigazgatásban. Katona nem árulta el, kit javasolt, mivel erről a javasolt személy sem tud.

A kormányülést követő tájékoztatón Orbán Viktor továbbá elmondta, hogy a foglalkoztatáspolitika a Szociális és Családügyi Minisztériumtól a gazdasági tárca hatáskörébe kerül. Miután az Egészségügyi Minisztériumban tervezett struktúrális változások nem érintik más tárcák hatáskörét, azok végrehajtásáról Gógl Árpád miniszter dönt. Hozzátette: a személyi változások is a Gógl kompetenciájába tartoznak, így szakminiszter tud majd választ adni arra, hogy Pusztai Erzsébet politikai államtitkár távozik vagy marad.

A miniszterelnököt követően Borókai Gábor kormányszóvivő elmondta: a kormányülésen elfogadták a haderőreform tízéves programtervét. A terv 45 ezer fős létszámmal és kevesebb vezetői szintet tartalmaz. A koncepció szerint fennmarad a hadkötelezettség, de nőne a szerződéses katonák aránya. A tízéves reform költsége 123 milliárd forint.

A CIB Bank által folyósított hitelnek köszönhetően újra működik a Diósgyőri Acélművek, így biztosítva van 1600 belső és 1000 külső dolgozó munkahelye - tájékoztatott a szóvivő. Borókai Gábor ismertette: miután a bank nem járult hozzá, hogy a korábban ki nem fizetett munkabéreket a hitelből rendezzék, a kormány 742 millió forint kölcsönt ad a vállalatnak a Munkaerőpiaci Alapból.

A Budapest Sportcsarnokkal kapcsolatban Borókai elmondta: amennyiben az Ifjúsági és Sportminisztérium egy hónapon belül nem talál megbízható partnert arra, hogy magántőkét vonjanak be az újjáépítésbe, akkor a beruházás olcsóbb, 16 milliárd forintos változata valósul meg. Utóbbi esetben a régi szerkezetre épülne a létesítmény, és 2002. augusztus 20-ra készülne el.