Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Orbán felmentette Katona Kálmánt

2000.05.16. 17:40
A miniszterelnök a mai kormányülést követően bejelentette: felmentette a KHVM miniszteri tisztjéből Katona Kálmánt. Katona helyére, a Közlekedési és Vízügyi Minisztériummá átalakított intézmény élére Nógrádi László fideszes országgyűlési képviselőt kérte fel.
Orbán Viktor:
Két év kormányzati tapasztalata a döntés alapja
Orbán Viktor kedden, a kormányülést követő sajtótájékoztatón bejelentve megerősítette a korábbi sajtóértesüléseket: május 31-i hatállyal felmenti miniszteri tisztsége alól Katona Kálmánt. A miniszterelnök elmondta, hogy felajánlotta Katona Kálmánnak a Közlekedési, Hírközlési, és Vízügyi Minisztériumból Közlekedési és Vízügy minisztériummá alakított szervezet vezetését, illetve a hírközlési terület Miniszterelnöki Hivatalban létrehozandó hivatalának kormánybiztosi pozícióját, Katona azonban mindkettőt visszautasította.

Nógrádi László
A leendő miniszter
A miniszterelnök Katona Kálmán ,,jövőjéről" annyit mondott, hogy a menesztett miniszternek olyan munkát ajánlott fel, amely nem minisztériumi munka. Értesülésünk szerint Katonának gazdasági pozíciót ajánlott fel, amelyet még a héten közöl a minisztériummal. Annyit megtudtunk, hogy Katona nem a Matávhoz megy, hiszen oda a kormánynak nem sok beleszólása van.

Orbán ,,indoklásában" kifejtette: a változtatások mögött egyrészt az elmúlt két év sikeres gazdaságpolitikája és a kormányzati tapasztalat áll. ,,Határozott lépéseket kell tennünk, ha a magyar gazdaságot információs gazdasággá akarjuk tennni" - mondta Orbán. Az informatikai fejlesztést nem lehet ágazati kérdésként kezelni, központi kormányzati kezelés kell - mondta. Ezért a KHVM-ből a korábbi híradásoknak megfelelően kiveszik a hírközlést és a MeH-ben létrehozandó kormánybiztosság alá rendelik.

Nógrádi László

Nógrádi László Szombathelyen született 1947-ben. A pannonhalmi Bencés Gimnázium érettségije után kilenc évig csak segédmunkásként és szakmunkásként dolgozhatott. Ezt követően kezdhette meg felsőfokú tanulmányait a Nehézipari Műszaki Egyetemen. 1983-tól a számítástechnikai gmk-jából kisszövetkezetet, majd részvénytársaságot fejlesztett fel. Az utóbbi években Zalában befektetési tanácsadással, falusi turizmus- és vadászatszervezéssel foglalkozik. Nógrádi László Szombathelyen született 1947-ben. A pannonhalmi Bencés Gimnázium érettségije után kilenc évig csak segédmunkásként és szakmunkásként dolgozhatott. Ezt követően kezdhette meg felsőfokú tanulmányait a Nehézipari Műszaki Egyetemen. 1983-tól a számítástechnikai gmk-jából kisszövetkezetet, majd részvénytársaságot fejlesztett fel. Az utóbbi években Zalában befektetési tanácsadással, falusi turizmus- és vadászatszervezéssel foglalkozik.

Nógrádi László 1991 és 1994 között a Magyar Vállalkozási Kamara alelnökeként tevékenykedett, s ugyanebben az időszakban az Állami Vagyonkezelő Rt. igazgatósági tagja is volt. A Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara Elnökségének tagja volt 1994 és 1997 között, majd 1995-től 1998-ig az ÁPV Rt. felügyelő bizottság tagja lett.

1997-től a Fidesszel később választási megállapodást kötő Magyar Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke. Nógrádi 1998-tól a Fidesz listáján került be a Parlamentbe.

A kormányfő az átalakított minisztérium (KVM) vezetésére Nógrádi Lászlót kéri fel, mint mondta, ma kezdeményezte gazdasági bizottsági meghallgatását.

Az új kormánybiztosság "minisztérium-keltető" - ahogy Orbán fogalmazott -, mivel deklaráltan a következő kormányzati ciklus elején belőle minisztériumot kívánnak alakítani. "Én magam is egyetértek az önálló minisztérium létrehozásával, ám ezt a lépést a kormányzati ciklus felénél nem lehet megtenni" - mondta Orbán Viktor. A kormánybiztosság alá fog tartozni a HIF is, amelyről a miniszterelnök azt mondta: "a kormánytól távolodó önálló intézménnyé szeretnék alakítani". A MeH alá tartozó szervezet összköltségvetéséről nem tudott információkkal szolgálni, annyi azonban biztos: a KHVM-ből és a HIF-ből átcsoportosított pénzekkel fog rendelkezni.

A kormánybiztosság élére a miniszterelnöknek már van jelöltje, mint mondta rengeteg önéletrajzot átolvasott, ám ezt nem hozta nyilvánosságra. Azt sem árulta el, hogy a leendő vezető szakmai vagy a politikai jelölt lesz-e.

"A miniszterelnök úr tegnap este, Stumpf kancellária miniszter úr útján számomra váratlan ajánlatott tett: a közlekedési és vízügyi tárcát vagy az informatikai államtitkárságot ajánlották fel nekem, ám én jó szülő módjára nem tudtam választani a gyermekeim között" - mondta kedden Katona Kálmán, miután bejelentették, hogy a kormányfő május 31-vel felmentését kezdeményezi a köztársasági elnöknél.

Katona Kálmán:
Továbbra is a miniszterelnök közelében maradok
Katona elmondta, hogy volt miniszterhez méltó feladatot kap a jövőben, s továbbra is közel marad a miniszterelnökhöz. Részletekbe azonban nem bocsátkozott. Csak annyit volt hajlandó elmondani, hogy nem az általa vezetett minisztérium felügyelete alá tartozó céghez megy dolgozni. Így például nem lesz lesz a MÁV vezetője sem.

Katona arról sem nyilatkozott, hogy az államigazgatásban, vagy a versenyszférában fog-e elhelyezkedni a jövőben. A távozó miniszter kedden javaslatot tett Orbán Viktornak a Miniszterelnöki Hivatalhoz kerülő informatikai ágazat irányítására, pontosabban a leendő államtitkár személyére is. Mint elmondta, az általa javasolt szakember már öt-hat évvel korábban dolgozott az államigazgatásban. Katona nem árulta el, kit javasolt, mivel erről a javasolt személy sem tud.

A kormányülést követő tájékoztatón Orbán Viktor továbbá elmondta, hogy a foglalkoztatáspolitika a Szociális és Családügyi Minisztériumtól a gazdasági tárca hatáskörébe kerül. Miután az Egészségügyi Minisztériumban tervezett struktúrális változások nem érintik más tárcák hatáskörét, azok végrehajtásáról Gógl Árpád miniszter dönt. Hozzátette: a személyi változások is a Gógl kompetenciájába tartoznak, így szakminiszter tud majd választ adni arra, hogy Pusztai Erzsébet politikai államtitkár távozik vagy marad.

A miniszterelnököt követően Borókai Gábor kormányszóvivő elmondta: a kormányülésen elfogadták a haderőreform tízéves programtervét. A terv 45 ezer fős létszámmal és kevesebb vezetői szintet tartalmaz. A koncepció szerint fennmarad a hadkötelezettség, de nőne a szerződéses katonák aránya. A tízéves reform költsége 123 milliárd forint.

A CIB Bank által folyósított hitelnek köszönhetően újra működik a Diósgyőri Acélművek, így biztosítva van 1600 belső és 1000 külső dolgozó munkahelye - tájékoztatott a szóvivő. Borókai Gábor ismertette: miután a bank nem járult hozzá, hogy a korábban ki nem fizetett munkabéreket a hitelből rendezzék, a kormány 742 millió forint kölcsönt ad a vállalatnak a Munkaerőpiaci Alapból.

A Budapest Sportcsarnokkal kapcsolatban Borókai elmondta: amennyiben az Ifjúsági és Sportminisztérium egy hónapon belül nem talál megbízható partnert arra, hogy magántőkét vonjanak be az újjáépítésbe, akkor a beruházás olcsóbb, 16 milliárd forintos változata valósul meg. Utóbbi esetben a régi szerkezetre épülne a létesítmény, és 2002. augusztus 20-ra készülne el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?