Megvan az utolsó képviselő 6-os kartonja is

2007.03.07. 13:58
Az országgyűlési képviselők közül utolsóként, Nógrádi László, KDNP-s honatya is elismerte közszereplőségét. A Történeti Levéltár többszöri nekifutásra összesen 106 oldalnyi anyagot talált róla. 104-et a róla szóló megfigyelési jegyzőkönyvekből, kettőt pedig egy 6-os karton másolatából.

Az Orbán-kormány egykori közlekedési miniszterét a rendszerváltás utáni kormánytagok esetleges ügynökmúltját vizsgáló Mécs-bizottság hozta hírbe még 2002 augusztusában. Medgyessy Péter miniszterelnök D-209-es botránya után a parlamenti bizottság tíz érintettnek tekintett politikus nevét hozta nyilvánosságra, köztük Nógrádi Lászlóét is.

Részletes megfigyelés


Kattintson a nagyításhoz!

Az Indexnek nyilatkozó képviselő elmondta, hogy a 2002-es gyanúsítás után maga is kérte a Történeti Levéltártól, hogy gyűjtsék össze a rá vonatkozó titkosszolgálati dokumentumokat. Az intézmény azonban háromnegyed évvel a Mécs-bizottság kiszivárogtatása után, 2003 májusában azt a választ adta Nógrádinak, hogy a kutatás nem járt eredménnyel, rá vonatkozó adatot nem találtak. A közszereplői státus miatt indult bírósági eljárást megelőzve azonban a közelmúltban Nógrádi László másodszor is kérte a vizsgálatot. A levéltár most 106 oldalnyi dokumentumot ásott elő. 104 oldalt a Nógrádira vonatkozó 1966 és 1968 közötti III/3-as megfigyelési jegyzőkönyvek tesznek ki. Az egykori pannonhalmi gimnazistát többek között "hitbuzgalmi iratok" terjesztése miatt figyelték, és a Gyorskocsi utcában többször ki is hallgatták. A maradék két oldal egy 1970-es beszervezési karton másolata volt.

Katonai elhárítási karton

A szigorúan titkos besorolású 6-os karton minősítését a másolat szerint 2002 augusztusában törölték, vagyis biztosra vehető, hogy Mécs Imréék néhány nap alatt hozzájutottak a papírhoz, és ez alapján sorolták Nógrádit az érintettek közé. A Katonai Biztonsági Hivatal azonban a jelek szerint hosszú ideig nem adta át a dokumentumot a levéltárnak. Kutrucz Katalin, a levéltár igazgatója nem kommentálta az ügyet, mert mint mondta, személyiségjogi szabályok szerint még azt sem erősítheti meg, hogy Nógrádi ügyfelük volt.


Nógrádi állítása szerint őt a hosszas megfigyelés ellenére egyszer gyógyszergyári szakmunkásként próbálták meg beszervezni, amit akkor visszautasított, a katonaság ideje alatt azonban békén hagyták. A 6-os kartont Sziklay fedőnévre 1970 január 12-én állította ki a katonai elhárítás - tehát nem a korábbi megfigyelést végző III/3-as ügyosztály, és a bejegyzés szerint 1971 március 22-én le is zárta, miután az érintett "kérte a kapcsolat megszüntetését". Nógrádi, aki 1970 októberében leszerelt, a nevére kitöltött 6-os kartonról azt állítja, hogy ahhoz semmi köze. A képviselő szerint a titkosszolgálatok ma már kinyomozhatatlan szándékai alapján készülhetett.

Az Index tavalyelőtt az origóval együtt a parlament összes képviselőjét átvilágíttatta. Akkor a levéltár közlése szerint hárman, Várhegyi Attila, Nógrádi László és Boros Imre mondott nemet a róluk fellelhető adatok nyilvánosságra hozatalára. Az időközben indított per miatt nemrég Boros Imre, egykori Phare-miniszter is közszereplőnek ismerte el magát. Az Index által közzétett dokumetumok szerint az Orbán-kormány másik miniszterét századosi rangban "D-8-as számú elvtárs" fedőnéven foglalkoztatta a III/II-es osztály.  • Hírek
  • Bankszámla