16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Minden ötödik magyar nőt ver a férje

2002.03.08. 10:04
A nők bántalmazásával és a női jogokkal kapcsolatos problémákra hívja fel a figyelmet előadásokkal, kiállítással az idei nőnapon, pénteken, a Közép-európai Egyetem (CEU) diákjainak az emberi jogokkal foglalkozó csoportja Budapesten.
A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület közlése szerint az eseményen látható lesz a Néma tanúk című kiállítás, amely azoknak a nőknek állít emléket, akiket férjük vagy élettársuk ölt meg, és akiknek halála minden esetben megelőzhető lett volna.

A nap folyamán a NANE-n kívül bemutatkozik több, a nők jogaival foglalkozó szervezet is, írja az MTI. A rendezvényen két angol nyelvű előadást tartanak a nők elleni erőszakról, valamint a civil szervezeteknek a női jogok védelmében játszott szerepéről.

Jogfosztottság ellen küzdenek ötven éve

A NANE az esemény alkalmából kiadott közleményében felhívja a figyelmet arra: március 8., a nemzetközi nőnap a nők emberi jogainak elismertetése, a nők jogfosztottságának megszüntetése céljából született. A nőnap hagyománya 1857-ben, amerikai nők demonstrációival indult útjára, akik a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetések ellen tiltakoztak.

Virág helyett törvényi védelmet

- Nem ragaszkodunk a virághoz. Beérjük azoknak a hiányzó törvényeknek a megalkotásával, valamint a leendő és hatályos törvények következetes alkalmazásával, amelyek hatékonyan és szigorúan szankcionálják a nők és lánygyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket: a családon belüli erőszakot, a szexuális zaklatást, a nemi erőszakot, a gyermekbántalmazást, a gyerekek elleni szexuális visszaélést, a fenyegető zaklatást és a pornográfiát - olvasható a közleményben.

Az egyesület rámutat arra, hogy tíz magyar nő közül legalább kettő élt már olyan kapcsolatban, amelyben partnere fizikailag bántalmazta. A tájékoztatás szerint a NANE segélyvonalán eddig több mint 12 ezer bántalmazott nő kért segítséget.

Honnét ismerhetjük fel a családon belül bántalmazott nőket?
 • Rendszeres sérülések, vagy olyan sérülések, amelyeket nehéz megmagyarázni. Terhes nőknek gyakran a hasát rúgják vagy ütik. Számtalan esetben a fizikai bántalmazás éppen a terhesség idején kezdődik.
 • Rendszeres látogatások a háziorvosnál vagy kórházakban meghatározatlan panaszokkal vagy erős félelemérzettel, látható fizikai sérülések nélkül. Esetleg több spontán vetélés (a hasat érő rendszeres ütések következtében). Pszichiátriai beutalás akut félelemérzet vagy depresszió miatt.
 • Szélütés fiatal nőknél, melyet gyakran a fejre mért erős ütések, vagy a nyaki erek fojtogatás által kiváltott sérülése okoz.
 • A nő elszigetelése - el van zárva pénztől, telefontól, autótól és a közlekedés minden más formájától, családtól, barátoktól, munkalehetőségektől, továbbképzési lehetőségektől.
 • A nő gyakran beszél partnere "mérgességéről" vagy "heves természetéről".
 • A nő retteg attól, hogy bármely hatósági, befolyással rendelkező személlyel szóba álljon, mivel fél partnere bosszújától. Védeni próbálja a bántalmazót a hatóságok előtt.
 • A nő félelmében tartózkodik attól, hogy beszéljen partnere jelenlétében, vagy hogy ellentmondjon a bántalmazónak.
 • A nő gyakran menekül otthonából.
 • Öngyilkossági kísérletek, gyógyszer - nyugtatók, antidepresszánsok, altatók stb. -, illetve alkoholfüggőség kialakulása (bántalmazott), vagy gyilkossági kísérletek és súlyos fizikai bántalmazás (bántalmazó).
 • A bántalmazó nyilvánosság előtt erőszakoskodó, szavaiban bántalmazó viselkedést mutat.
 • A bántalmazó testileg és/vagy szexuálisan bántalmazza a gyerekeket.
 • A bántalmazó féltékenységi rohamai, melyekben feleségét házasságon kívüli szexuális kapcsolatok fenntartásával vádolja.
 • A bántalmazó azzal próbálkozik vagy fenyegetőzik, hogy feleségét elmegyógyintézetbe záratja. Önt is megpróbálja meggyőzni arról, hogy felesége elmebeteg.
 • A bántalmazó mutathat kívülállók jelenlétében nyugodt, tiszteletreméltó magatartást, ám tanúk nélküli helyzetben agresszív. Ha tehát valaki arról panaszkodik, hogy férje/élettársa bántalmazza, Ön azonban "nagyon rendes embernek" ismeri a férfit, ne feltételezze, hogy az asszony "túloz". Az ilyen magatartás nagyon gyakori a bántalmazóknál.


  • Hírek
  • Hírek