Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden ötödik magyar nőt ver a férje

2002.03.08. 10:04
A nők bántalmazásával és a női jogokkal kapcsolatos problémákra hívja fel a figyelmet előadásokkal, kiállítással az idei nőnapon, pénteken, a Közép-európai Egyetem (CEU) diákjainak az emberi jogokkal foglalkozó csoportja Budapesten.
A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület közlése szerint az eseményen látható lesz a Néma tanúk című kiállítás, amely azoknak a nőknek állít emléket, akiket férjük vagy élettársuk ölt meg, és akiknek halála minden esetben megelőzhető lett volna.

A nap folyamán a NANE-n kívül bemutatkozik több, a nők jogaival foglalkozó szervezet is, írja az MTI. A rendezvényen két angol nyelvű előadást tartanak a nők elleni erőszakról, valamint a civil szervezeteknek a női jogok védelmében játszott szerepéről.

Jogfosztottság ellen küzdenek ötven éve

A NANE az esemény alkalmából kiadott közleményében felhívja a figyelmet arra: március 8., a nemzetközi nőnap a nők emberi jogainak elismertetése, a nők jogfosztottságának megszüntetése céljából született. A nőnap hagyománya 1857-ben, amerikai nők demonstrációival indult útjára, akik a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetések ellen tiltakoztak.

Virág helyett törvényi védelmet

- Nem ragaszkodunk a virághoz. Beérjük azoknak a hiányzó törvényeknek a megalkotásával, valamint a leendő és hatályos törvények következetes alkalmazásával, amelyek hatékonyan és szigorúan szankcionálják a nők és lánygyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket: a családon belüli erőszakot, a szexuális zaklatást, a nemi erőszakot, a gyermekbántalmazást, a gyerekek elleni szexuális visszaélést, a fenyegető zaklatást és a pornográfiát - olvasható a közleményben.

Az egyesület rámutat arra, hogy tíz magyar nő közül legalább kettő élt már olyan kapcsolatban, amelyben partnere fizikailag bántalmazta. A tájékoztatás szerint a NANE segélyvonalán eddig több mint 12 ezer bántalmazott nő kért segítséget.

Honnét ismerhetjük fel a családon belül bántalmazott nőket?
 • Rendszeres sérülések, vagy olyan sérülések, amelyeket nehéz megmagyarázni. Terhes nőknek gyakran a hasát rúgják vagy ütik. Számtalan esetben a fizikai bántalmazás éppen a terhesség idején kezdődik.
 • Rendszeres látogatások a háziorvosnál vagy kórházakban meghatározatlan panaszokkal vagy erős félelemérzettel, látható fizikai sérülések nélkül. Esetleg több spontán vetélés (a hasat érő rendszeres ütések következtében). Pszichiátriai beutalás akut félelemérzet vagy depresszió miatt.
 • Szélütés fiatal nőknél, melyet gyakran a fejre mért erős ütések, vagy a nyaki erek fojtogatás által kiváltott sérülése okoz.
 • A nő elszigetelése - el van zárva pénztől, telefontól, autótól és a közlekedés minden más formájától, családtól, barátoktól, munkalehetőségektől, továbbképzési lehetőségektől.
 • A nő gyakran beszél partnere "mérgességéről" vagy "heves természetéről".
 • A nő retteg attól, hogy bármely hatósági, befolyással rendelkező személlyel szóba álljon, mivel fél partnere bosszújától. Védeni próbálja a bántalmazót a hatóságok előtt.
 • A nő félelmében tartózkodik attól, hogy beszéljen partnere jelenlétében, vagy hogy ellentmondjon a bántalmazónak.
 • A nő gyakran menekül otthonából.
 • Öngyilkossági kísérletek, gyógyszer - nyugtatók, antidepresszánsok, altatók stb. -, illetve alkoholfüggőség kialakulása (bántalmazott), vagy gyilkossági kísérletek és súlyos fizikai bántalmazás (bántalmazó).
 • A bántalmazó nyilvánosság előtt erőszakoskodó, szavaiban bántalmazó viselkedést mutat.
 • A bántalmazó testileg és/vagy szexuálisan bántalmazza a gyerekeket.
 • A bántalmazó féltékenységi rohamai, melyekben feleségét házasságon kívüli szexuális kapcsolatok fenntartásával vádolja.
 • A bántalmazó azzal próbálkozik vagy fenyegetőzik, hogy feleségét elmegyógyintézetbe záratja. Önt is megpróbálja meggyőzni arról, hogy felesége elmebeteg.
 • A bántalmazó mutathat kívülállók jelenlétében nyugodt, tiszteletreméltó magatartást, ám tanúk nélküli helyzetben agresszív. Ha tehát valaki arról panaszkodik, hogy férje/élettársa bántalmazza, Ön azonban "nagyon rendes embernek" ismeri a férfit, ne feltételezze, hogy az asszony "túloz". Az ilyen magatartás nagyon gyakori a bántalmazóknál.