Kósa alig látta a szavazógépet

2007.12.29. 10:16
A jelenlegi 385 parlamenti képviselő egyike sem volt ott az összes szavazáson az őszi és a rendkívüli téli ülésszak alatt; legtöbbször a fideszes Kósa Lajos hiányzott. Az Országgyűlés adatai szerint azonban a szocialisták fele nagyon igyekezett tartani magát a frakciófegyelemhez.

Az őszi ülésszak kezdetétől az év végéig 1798 szavazás volt a parlamentben, majdnem húsz százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Gyárfás Ildikó - aki az MSZP frakció tagja - csak egy szavazásról hiányzott, így 99,94 százalékkal ő vett részt a legtöbb voksoláson a parlamenti képviselők közül. Szintén alig hiányzott Rózsa Endre (MSZP), aki kettő, és Hajdú László (MSZP), illetve Sándor István (MSZP), aki három voksolástól maradt távol. Arányaiban a szocialista frakcióból hiányoztak a legkevesebben: a szocialista frakció190 tagja közül 99 képviselő ott volt a szavazások több mint 95 százalékán. Az MSZP képviselőcsoportjából Szántó János hiányzott a legtöbbet, aki betegsége miatt a szavazások kevesebb mint 40 százalékán vett csak részt. (Toller László és Horn Gyula szintén betegség miatt nem volt ott az őszi ülésszakon.)

A Fidesz képviselői közül Zsigó Róbert volt ott a legtöbb szavazáson, 97,55 százalékos teljesítménnyel. A legtöbb voksolásról Kósa Lajos, Debrecen polgármestere hiányzott, aki mindössze 197-szer nyomott gombot, vagyis mindössze a szavazások 10 százalékán volt ott a parlamentben. A 141 fős Fidesz-frakcióból 11 képviselő volt ott szavazások több mint 95 százalékán. Az Országgyűlés adatai szerint az SZDSZ képviselőcsoportjából Hankó Faragó Miklós voksolt a legtöbbször, 1761 szavazáson volt ott, ami majdnem 98 százalékot jelent. A húszfős frakcióból rajta kívül ketten teljesítettek 95 százalék felett. A szabad demokraták közül a legtöbbet Magyar Bálint hiányzott, a szavazások harminc százalékán nem nyomott gombot. A KDNP-frakció legaktívabb szavazója Básthy Tamás, aki 62 szavazáson nem volt ott, így 96,5 százalékos részvételt ért el. A 23 tagú képviselőcsoportból még ketten voltak ott a szavazások 95 százalékán. A képviselőcsoportból a legtöbbet - az előre bejelentett hiányzásokat leszámítva - Simicskó István hiányzott.

Az MDF képviselői közül Hock Zoltán nyomott gombot a legtöbbször, a szavazások majdnem 91 százalékán ott volt. A legtöbbször Dávid Ibolya pártelnök maradt távol a szavazástól, a voksolások alig több mint a felén volt jelen. Az Országgyűlés adatai alapján az 1.798 szavazásból 302 alkalommal előre bejelentette, 571-szer viszont nem, hogy nem vesz részt a voksoláson. Az MDF képviselőcsoport egyetlen tagja sem teljesített 95 százalékos szavazási részvétel felett.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök hasonló mértékben volt aktív a szavazásokon: előbbi a voksolások 66,18, utóbbi 62,12 százalékán nyomott gombot.  • Tippek
  • Árfolyam