Gusztáv
3 °C
6 °C

Kifosztották az OEP adatbázisát

2002.10.26. 14:24
A két választási forduló között mintegy ötven leselejtezésre váró számítógép adattároló lemeze tűnt el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pest megyei Igazgatóságáról. A lemezekkel együtt a tolvaj hozzájutott a taj-adatbázishoz, orvosi kódokhoz, valamint egyebek mellett több száz diplomata személyes adataihoz is. Az eltűnt adatok egy részéről másolat sem maradt - értesült a Népszabadság.
Megbecsülni sem lehet, hogy milyen következményei lehetnek annak, hogy járulékfizetők, egészségügyi intézmények, külföldi diplomaták személyes adatait lopták el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pest Megyei Igazgatóságáról.

Hatmilliós kár

Tavasszal a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (FPEP) addig három különböző irodaházban működő hivatalát egy helyre költöztették. Az átállás idejére a bizalmas adatokat tartalmazó 500 számítógépet több hétre őrzött raktárba helyezték. Ez idő alatt az őrzött eszközök tíz százalékából eltűnt az adattároló lemez. A lopás miatt még a nyáron följelentést tett a regionális hivatal vezetője, aki akkor hatmillió forintra becsülte a kárt.

A Népszabadság információi szerint a merevlemezeken az adatvédelmi törvény hatálya alá tartozó védett adatok voltak. Az elveszett információk között van a múlt évben kifizetett segélyek teljes adatbázisa is.

Védett adatok tűntek el

Az eltűnt adatok között vannak társadalombiztosítási azonosító jel (taj) adatbázisok, betegszállítási elszámolások, diplomaták magyarországi orvosi ellátására jogosító adatok, rendőrségi eljárásokkal kapcsolatos egészségügyi információk, egészségügyi intézmények elszámolásai, végkielégítések, felmentések dokumentációja. Az eltűnt adatok csaknem feléről biztonsági másolat sem készült.

Szakértők szerint ezzel az adatbázissal óriási összegeket lehet keresni az üzleti életben. A gyógyszerpiac szereplőinek, a magánbiztosítóknak, kiegészítő szolgáltatásokat kínáló egészségpénztáraknak például nagy hasznára lehet egy ilyen adatsor.

Kolláth: Az OEP is perelhető

Kolláth György alkotmányjogász a napilapnak elmondta: ezeket az adatokat csak a személyiségi jogokat sértő módon lehet felhasználni. A szakember jelezte azt is, hogy ebben az esetben az egészségbiztosítót is perelhetik azok, akiknek az adatai onnan kikerültek. Az emiatt indítható kártérítési perekben követelt összeg nagysága külön-külön is jóval meghaladhatja a rendőrségi feljelentésben az OEP által jelzett hatmilliós kárértéket.

A kormányváltás után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új főigazgatója belső ellenőrzést rendelt el az ügyben, a vizsgálat a napokban lezárult - felelősségre vonható személyt nem talált. A főigazgató ennek ellenére az ellenőrzés adataival alátámasztott feljelentés-kiegészítést juttatott el a rendőrségre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!