Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem támogatja az OIT főbírójelöltet

2008.05.06. 16:48
Nem támogatja az államfő főbírójelöltjét, Baka Andrást az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. A testület csak véleményezheti a jelöltet, ezzel jogával élt is most a testület. A főbírót a parlament választja meg, a pártok még nem döntöttek arról, támogatják-e Baka András kinevezését, csak az SZDSZ jelezte, nemet mond az aspiránsra.

Nem támogatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára - derül ki a testület keddi közleményéből.

Az OIT törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a Legfelsőbb Bíróság elnökének tisztségére jelölt személyről. A testület szabályozása szerint erről a tagok zárt ülésen, titkos szavazással határoznak.

A testület közleménye emlékeztetett: Sólyom László köztársasági elnök április 30-án levélben tájékoztatta Lomnici Zoltánt, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökét, hogy átiratában javasolta az Országgyűlésnek Baka Andrásnak a Legfelsőbb Bíróság elnökévé történő megválasztását.

Titkos szavazással döntöttek

A közlemény idézi az államfő levelét, amely szerint Sólyom László kifejezte elismerését Lomnici Zoltánnak az elmúlt hat évben végzett munkájáért, és további sok sikert kívánt neki bírói pályáján.

Az OIT tájékoztatása szerint az államfő megkereste Lomnici Zoltánt, az OIT elnökét, hogy a tanács előzetesen véleményezze a jelölt személyét. Az OIT elnöke a soron következő ülés napirendjére tűzte a jelölt meghallgatását.

"Ezt követően a mai napon titkos szavazással döntött a testület, és Baka András nem kapta meg a szükséges támogatást" - olvasható a közleményben. Mint írják, a testület döntéséről az OIT elnöke levélben tájékoztatta az államfőt.

Korábban az MDF és a Fidesz is jelezte: megvárják az OIT döntését és csak ezt követően alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e a jelölt megválasztását. Az MDF jövő heti frakcióülésén hozza meg döntését. Az MSZP két hét múlva dönt arról, hogy támogatja-e Sólyom László jelöltjét.

Az SZDSZ hétfői közleményében azt írta: nem támogatja Sólyom László javaslatát, amely szerint az államfő Baka Andrást jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Döntésüket azzal indokolták, hogy habár elismerik Baka András szakmai kvalitásait és az Emberi Jogok Európai Bíróságánál végzett munkáját, nem mehetnek el amellett a tény mellett, hogy a jelölt eddigi bírói tevékenysége nem Magyarországhoz kötődik, és bírói szakvizsgával sem rendelkezik.

MSZP:Szakmai döntés

Szakmai döntést hozott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), amikor nem támogatta Baka Andrást, akit a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt az államfő - mondta Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője, aki maga is tagja a testületnek, a 15 tagú testületnek rajta kívül két tagja van.

Az MSZP-s képviselőn kívül, aki az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának delegáltja, részt vesz az OIT ülésein a mindenkori igazságügyi miniszter - jelenleg Draskovics Tibor - valamint a parlament költségvetési bizottságának delegáltja, jelen esetben a szocialista Molnár Albert.

Elmondta, hogy az MSZP-frakció várhatóan május 19-én alakítja ki álláspontját a jelöltről, és valószínűleg komoly, de nem egyetlen érvként fogják figyelembe venni az OIT döntését.

MDF: Új helyzet az OIT elutasítása

A köztársasági elnököt új helyzet elé állítja az a tény, hogy az OIT nem támogatja Baka Andrást" - fogalmazott Dávid Ibolya a testület keddi döntését követően az MTI-nek. A politikus megjegyezte: ha az OIT nem talál elegendő bírói, igazságszolgáltatási, szakmai érvet Baka András mellett, akkor vajon mit várhat el Sólyom László az Országgyűléstől. Az MDF elnöke azt mondta: a frakció a jövő héten alakítja ki álláspontját Baka András támogatásával kapcsolatban.

A KDNP szerint fontos a köztársasági elnök véleménye, ezért támogatandónak ítélte Baka Andrást - közölte a párt szóvivője, aki hozzátette: ugyanakkor legalább ennyire fontos az OIT véleménye is. Halász Zsuzsa leszögezte: a keddi döntéssel új helyzet ált elő, amit a KDNP-frakció a jövő héten tekint át.

Sólyom László köztársasági elnök múlt szerdán mutatta be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók képviselőinek. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt.

Az államfő a jelöltről elmondta: Baka András pályáját tudományos kutatóként kezdte a Magyar Tudományos Akadémia Állami és Jogtudományi Intézetében, majd a strasbourgi emberi jogi bíróság magyar bírája volt 1991 és 2008. január 31-e között. Baka András Európa egyik legismertebb bírájává vált strasbourgi munkája nyomán - tette hozzá Sólyom László.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 26-án jár le. Az új főbírót az államfő jelöli, és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.