Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem bírják tovább a települések

2003.09.25. 08:06
Ha tovább csökken a normatív támogatás, tüntetéshullámot indíthatnak az önkormányzatok - állítja Dióssy László, a legnagyobb magyarországi önkormányzati érdekvédelmi szervezet elnöke, aki arra kérte a belügyminisztert, hogy a legégetőbb gondok megoldása érdekében a költségvetés tervezetét 15-20 milliárd forinttal toldják meg.
E mostani nem a megszokott költségvetési huzakodás a kormány és az önkormányzatok között, most elpattanhat a húr - nyilatkozta a Népszabadságnak a legnagyobb magyarországi önkormányzati érdekvédelmi szervezet, a TÖOSZ elnöke, aki nem tartotta kizártnak azt sem, hogy ha a költségvetési sarokszámok nem változnak, a végsőkig elkeseredett s helyzetüket kilátástalannak érző települések demonstratív akciókat tartanak majd például úgy, hogy az okmányirodát hetente csak egy alkalommal nyitják ki.

Még a normatív támogatások is csökkenek

A Népszabadság csütörtöki számában idézi a TÖOSZ elnökét, aki azt állítja, hogy a rendszerváltás óta példátlan módon még a normatív támogatások is csökkennek. Például az általános iskolai oktatás támogatását szolgáló normatíva diákonként egy-kétezer forinttal lehet kevesebb, mint az idén.

A kormány a várható áremelések és az áfa-kulcsok változásának hatását sem kompenzálja, mert a dologi kiadásokra egyetlen fillér többlet sem lesz. Minderről a TÖOSZ rendkívüli elnökségi ülésén is tárgyalnak majd. Dióssy László álláspontja szerint egyébként legalább 15-20 milliárd forint plusztámogatásra volna szükségük a településeknek.

Dióssy szerdán találkozott Lamperth Mónika belügyminiszterrel, és azt kérte, hogy a költségvetés tervezetét legalább 15-20 milliárd forinttal toldják meg, ami a legégetőbb gondok megoldásához valamelyes segítséget jelenthet.