Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

'Ököljog' és 'politikai Miki egerek' Hódmezővásárhelyen

2001.04.12. 12:40
Az elmúlt év zárszámadásából egyértelműen kiderül, hogy a Rapcsák András által folyamatosan hangoztatott másfélmilliárd forintos forráshiányból semmi sem igaz - jelentette ki Túri József csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Az Index birtokában lévő dokumentumok ezt nem támasztják alá. A képviselő politikai tisztogatással vádolja a polgármestert, Rapcsák viszont megmagyarázza a változásokat. Túri szerint polgárjogot nyert az ököljog Vásárhelyen, a Rapcsák-stáb viszont politikai Miki egérnek bélyegzi Túrit. Esküszöm, hogy nem forgatókönyvírókkal dolgoztatunk.

Iskolabezárások, az elmúlt év zárszámadása, valamint a Rapcsák által kezdeményezett politikai tisztogatás volt a témája Túri József csütörtök délelőtti sajtótájékoztatójának. A képviselő két nappal azután állt ki a nyilvánosság elé, miután Rapcsák András fia eltörte az orrcsontját. A sajtótájékoztató gerincét azonban a Vásárhelyen bevezetendő iskolaösszevonások, a politikai tisztogatások, valamint az elmúlt év zárszámadása körül kialakult vita adta.

Túri aláhúzta, hogy a múlt hét csütörtökön elfogadott zárszámadás - amelyet egyébként egyhangúlag fogadott el a közgyűlés - csupán 527 millió forint forráshiányt állapított meg, a Rapcsák által a választási kampányban hangoztatott másfélmilliárdos összeg helyett. Lázár János, Rapcsák politikai tanácsadója viszont egy olyan dokumentumot juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben az áll: a városnak 1 milliárd 597 millió forint forráshiánya van.

Máshogy számolnak

Túri elmondása szerint a múlt csütörtöki közgyűlés éjjel fél kettőkor szavazta meg négy általános iskola átszervezését. Így a Központi Általános Iskolát a József Attila Általános Iskolával, a Hajnal Zoltán Általános Iskolát pedig a Szent István utcai Általános Iskolával vonják közös igazgatóság alá. Rapcsák úgy érvelt, hogy így mintegy 200 millió forintot tud megspórolni a költségvetés, holott a két iskola összköltségvetése csupán 135 millió forint - hangoztatta az összevonások feleslegességét Túri.
A képviselő nem volt ott azon az órán, amikor az összeadást tanították - válaszolt Lázár. A tanácsadó érvelése szerint a 200 milliós összeg az összintézményi megtakarításokat jelöli, amelyből csak egy rész az iskoláké. Burzon Mária, a város oktatási bizottságnak elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy "egyelőre csupán vázlatos elképzelések vannak, így nem tudnak beszámolni a várható tanárelbocsátásokról".

Leépítések

Lázár János viszont elmondta, hogy három éven belül 80 pedagógust és 30-40 fizikai dolgozót bocsátanak el az iskolákból. Lázár szerint a drasztikusan csökkenő gyereklétszám indokolja a lépést. Az átszervezésnek már most szeptemberben is lesz hatása: a nyugdíjasokat nem foglalkoztatják tovább.

Politikai tisztogatások?

A városban politikai tisztogatás van, amelynek azok esnek áldozatul, akik a választás során nem Rapcsák mellett álltak - terelte a szót a személyes ellentétekre Túri. A Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyért színeiben listán bejutott képviselő állítása szerint nem lehet véletlen, hogy Dubecz György, a város jegyzője és Földváry László, a Szerdahelyi József Kht. ügyvezetője hónapok óta táppénzen van. A képviselő szerint szisztematikusan távolították el Kőhegyi Andrást (az 1998-ban a polgármesteri posztért induló közös ellenzéki jelöltet) a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelői Rt. éléről, ugyanúgy, mint Szuromi Istvánt, a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatói posztjáról.

Lázár elmondása szerint Kőhegyi Andrást az igazgatótanács azért mentette fel, mert gazdasági visszaéléseket találtak, és ez ügyben már büntetőfeljelentést is tett az Rt. (Kőhegyi 100 millió forintos kötelezettségvállalást írt alá a tanács felhatalmazása nélkül), Szuromi viszont önként kérte felmentését, mert főiskolai adjunktusi felkérést kapott. Túri szerint Ormos Ferencet a Hód Sport Kht., valamint Mohos Erikát, a Bajcsy-Zsilinszky utcai óvoda vezetőjét is gyanúsan gyorsan távolították el. Lázár tájékoztatása szerint Szurominak lejárt a szerződése, és nem kívánta meghosszabbítani, Mohos Erika munkaviszonya pedig tovább él a július 1-jén megnyitandó Református Óvodában.

Polgárjogot nyert az ököljog

Túri a keddi ökölcsapás kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy Hódmezővásárhelyen polgárjogot nyert az ököljog. Tudtommal Rapcsák fiával nincs közös vállalkozásom, nincs közös nőm, ezért csak politikai indítékok lehetnek a háttérben - fogalmazott az Index kérdésére Túri. Lázár úgy véli, Túri kijelentéseit a helyén kell kezelni, hiszen a választáson 120-an szavaztak a képviselőre, így "a politikai Miki egér kategóriájába" tartozik. "Mi csináljuk tovább a dolgunkat" - fejezte be a beszélgetést Lázár.

Túri az Indexnek megerősítette azt az információt, miszerint a APEH Csongrád Megyei Bűnügyi Igazgatóság számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálata feltárta, hogy a tulajdonában lévő Servio Rendezői Iroda könyvelésében nem szerepel 25 "házasságkötési" számla (a bt. egyik tevékenységi köre). A Szegedi Városi Bíróság "a legkisebb büntetés kiszabása is indokolatlan" magyarázattal egy év próbára bocsátotta képviselőt.

A Fidesz-MKDSZ-Egységes Hódmezővásárhelyért Egyesület koalíció települési képviselői a végzés miatt lemondásra szólították fel Túrit. Az indoklás szerint "Túri méltatlan a képviselői feladatok ellátására".

Túri nem mond le.