Az országnak kevés Karancsija van

1999.10.05. 17:29
A békés megyei olajügy újabb fejleménye, hogy az álítólagos rendőri korrupció ellen eddig elhagyatottan kűzdő ex- rendőrök és Kuzma Valéria mellé a múlt hétvégén beszállt egy országgyűlési képviselő. Pallag László, a kisgazdapárt békés megyei képviselője saját elmondása szerint évek óta próbálja az alvilág, a megyei igazságszolgáltatás és a politika összefonódását leleplezni, jelentéseit azonban rendre elszaboltálják. Pallag Karancsi Tiborhoz hasonlóan folyamatos feltárást ígért, ám egyelőre senkit nem nevezett meg. Feljelentette viszont az egykori békés megyei rendőrfőkapitányt, Gál Lászlót, aki jelenleg a BM rendvédelmi igazgatója, s ígérete szerint akár strassbourgig, vagy egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó kezdeményezésig is képes elmenni.

"Aki képviselőtársaim közül a Békés megyéből érkezett segélykiáltásokat figyelmen kívül hagyja, az vagy maga is érintett valamilyen módon a korrupciós ügyekben, vagy pedig gyáva" - próbálja Pallag László felrázni a közvéleményt. Nem csupán Békés megyéről van szó, "el kell takarítani a becsteleneket azért, hogy a rendőrség visszaszerezze a hitét és a lakosság bizalmát" - mondja. Az országnak kevés Karancsija van, aki az életük kockáztatásával kiállnak a közvélemény elé.

S hogy jópéldával járjon mindenki előtt, Pallag rendesen elkezdett kitálalni. Nem állít egyebet, mint hogy a vizsgálatokat irányítókat egyesek olyan videokazettákkal zsarolják amelyeken állítólag a békéscsabai Gold Clubban folytatott tivornyák, pedofil orgiák találhatók. Hogy ki kit vett fel, azt egyelőre nem tudni, a képviselő szerint azonban Gál tulajdonában is van ilyen kazetta. A BM rendvédelmi vezetője ezt cáfolta, a miniszter szóvivője pedig csak annyit közölt: a honatya által említett videokazetták ügye anynyira nevetséges, hogy ezzel nem is foglalkoznak. Pallag eközben hétfőn a Fővárosi Főügyészségen feljelentette Gál László és társasit. Őket elfogultság bejelentésének elmulasztásával, a kötelező intézkedések elhagyásával, hivatali bunpártolással és korrupcióval gyanúsítja.

A honatya elmondása szerint már évek óta próbálkozik az alvilág és a békés megyei igazságszolgáltatás, valamint a politika öszszefonódásának leleplezésére. Eddig bárhová fordult, bejelentéseit elszabotálták, ezért, Karancsi Tiborral sorsközösséget vállalva, a nyilvánosság előtt akarja kikényszeríteni az ügyek igazságos feltárását. "Csak szándékosan és tudatosan lehetett elügyetlenkedni a nyomozást, hiszen annyi bizonyíték volt" - állítja Pallag. "Ha valóban minden körülményre kiterjedő, igazságos vizsgálatot akarnak, akkor ebből a megyéből az iratokat el kell vinni. Szerinte elfogadhatatlan, hogy ugyanazok a rendőrök, ügyészek vizsgálják ismét a rendőrök halálát". Az ügyhöz az elfogultság témakörével itt kapcsolódik Kuzma Valéria, a tavaly februárban irodájában holtan talált Kuzma Mihály lányának beadványa. A Békés megyei Szervezett Bűnözés Elleni Osztály egykori vezetôjének lánya szerint nem öngyilkosság történt, ezért szeptember 21-én a Fôvárosi Fôügyészségen ismeretlen tettes ellen tett emberölés buntett alapos gyanúja miatt feljelentést.

A Fôvárosi Fôügyészség azonban Békés megyébe utalta le az ügyet. A Kuzma-lány azonban szándékosan nem a Békés Megyei Fôügyészséghez, illetve a Csongrád Megyei Fôügyészséghez fordult, mivel részükrôl elfogultságot tételez fel. Kuzma Valéria kifogásolja, hogy édesapja halálának államigazgatási eljárását dr. Gál László dandártábornok vezette.

Pallag László ügyének azonban politikai éle is lett. A képviselő szerint MSZP-s és SZDSZ-es honatyák is érintettek az olajmaffia üzleteiben. Szerinte az olajszőkítések 42 olyan termelőszövetkezet területén folytak, amelyeknek a vezetői mind megbízható "elvtársak" voltak. A vámnál és a rendőrségnél pedig Kuncze belügyminisztersége idején SZDSZ-szimpatizáns vezetők jutottak hatalomhoz, Békés megyében pedig a párt központját olaj-maffiózó pénzelte - állítja a képviselő. Hangsúlyozta: csupán az olajszőkítéssel három év költségvetése tűnt el az ország kasszájából.

A képviselő állításaira Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője annyit mondott, hogy egyenesen hülye az, aki az olajszőkítést pártjával összefüggésbe hozza. Pintér Sándor belügyminiszter szóvivője elmondta: az Országos Rendőr-főkapitányság soron kívül vizsgálatot kezdeményezett a Karancsi Tibor által feltárt esetekben, valamint a Békés megyei rendőrhalálok, illetve az olajszőkítés ügyeiben. A jövő héten várhatóan már a közvélemény is megismerkedhet ennek eredményével. Bencze József, a Vám és Pénzügyérség országos parancsnoka vasárnap az RTL Klub Akták című műsorában tételesen cáfolta az őket érintő vádakat. Elmondta, hogy a VPOP 1992 júliusa óta 859 olajügyet vizsgált és 67,3 mld forint elkövetési értékben 24 bírósági ítélet született. Jeleneleg 108 ügy van ügyészségi szakaszban.

Békés Megyei Nyomozóhivatal tájékozatása 1997-ben 5,1 milliárd forint értékben derített fényt buncselekményekre a vámnyomozók megyei hivatala, és 1993 és 1998 között összesen 34 olajszôkítéssel kapcsolatos ügyben kezdeményeztek eljárást.


Pallag-dosszié: Vádak és válaszok

Klavács kontra Pallag

Pallag László tavaly augusztus 20-án nem volt hajlandó átvenni Klavács Antaltól, a Békés megyei nyomozóhivatal vezetôjétôl a Nyomozóhivatalért No. 1. elnevezésű kitüntetést, tiltakozásul amiatt, hogy a hivatal elszaboltálta az általa tett jelentéseket, Klavácsot olyan SZDSZ-es körök nevezték ki, akik érintettek az olajügyekben.
Klavácsot 1993-ban, az MDF-kormány idején nevezték ki, így a szabaddemokrata "gyanúsítás" semmiképp sem állja meg a helyét - közölte a vámnyomozók megyei vezetôje, aki azt is elmondta: feletteseit kérte meg, hogy vizsgálják ki az ügyet. A VPOP-vizsgálat 1999 januárjában lezárult, és semmilyen visszaélést vagy hibát nem állapított meg. A VPOP válaszát Pallag nem fogadta el, többször kilátásba helyezte: maga kezdeményezi Klavács leváltását. Mindezek után, a vádaskodások miatt Klavács magánvádas eljárást kezdeményezett a honatya ellen, az Országgyűlés mentelmi bizottsága azonban nem adta ki Pallagot, mondván: kijelentései nem lépték túl a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányosan védett határait. Klavács Antal jogi képviselôje, dr. Pethô Attila István ügyvéd elmondta: a mentelmi bizottság indoklásával elvonta a független magyar bíróság hatáskörét.

A 42 szövetkezet rejtélye

Pallag szerint a megyében 42 mezőgazdasági szövetkezetben rendszeresen folytatnak olajszőkítést.
A Békés Megyei Napnak Tibori Istvánt, a Vám- és Pénzügyôrség Békés Megyei Nyomozóhivatalának helyettes vezetôje elmondta: 1995-ben egy olajszôkítô-ügyben eljutottak egy orosházi gabonafelvásárlóhoz, aki állítólag telephelyet közvetített a szôkítôknek és aki jól ismerte a megye mezôgazdasági szövetkezeteit, s egy feljegyzésén 42, tartályokkal felszerelt, kibérelhetô, tehát szôkítésre is alkalmas telepet írt össze.

Az eleki vállalkozó halála

A képviselô véleménye szerint a hatóságok nem foglalkoztak megfelelôen az olajmaffiózó hírében álló Molnár László eleki vállalkozó tragikus és rejtélyes balesetével, s a vámnyomozók sem jártak el kellô körültekintéssel ez ügyben.
Tibori István elmondta, hogy a Békés Megyei Vámnyomozó-hivatal látókörébe először 1993-ban kerülő és felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélt Molnár László ellen 1996-ban a Bali Bt. ügyében folytattak nyomozást. A vámnyomozók éppen a bizonyítékok begyujtésénél tartottak, amikor értesültek a huszonéves eleki fiatalember halálos balesetérôl. Azonnal Elekre siettek, ahol Molnár László lakásán házkutatást tartottak. Odaérkezésükkor azonban tapasztalták, hogy valaki elôttük már ott járt ott, ám a házkutatást ennek ellenére megtartották, s ekkor újabb buncselekményre utaló iratokat foglaltak le, melyek a Miller Oil Bt. tevékenységét dokumentálták. Idôközben látókörbe került Molnár üzlettársa, K. János, akirôl feltételezték, hogy ô törte fel a lakást. Nála is házkutatást tartottak a vámnyomozók, s ennek során megtalálták a Molnár László lakásából származó muszaki cikkeket. Ennek okán lopás alapos gyanúja miatt K. Jánost feljelentették a Gyulai Rendôrkapitányságon. Mivel Molnár László meghalt, a nevével kapcsolatos ügyek (Bali Bt., Miller Oil Bt.) az illetékesség hiánya miatt Békés megyébôl más megyék nyomozóhivatalaihoz kerültek át.

A békéscsabai 19 vagon benzin

Békéscsabán, a lakótelep szomszédságában hetekig állt 19 vagon benzin, melyet lefoglalhattak volna.
Tibori István ezzel kapcsolatban elmondta: az említett esetben csempészet alapos gyanúja miatt 1995-ben rendelt el nyomozást a hivatal. A beérkezô 19 vagonnyi 92-es oktánszámú benzinre a Cordax Rt. feltunôen alacsony összegu vámot fizetett, ezért lett gyanús. Az rt. gazdasági igazgatóját elsôként a csabai vámnyomozók hallgatták ki gyanúsítottként, ám illetékesség hiányában a késôbbiekben a Fôvárosi Vámnyomozó-hivatal járt el az ügyben. A Cordax Békéscsabán veszteglô 19 vagonnyi szállítmányát a vámnyomozók határozata alapján jegyzôkönyvvel igazoltan lefoglalták, s elrendelték az értékesítést. A MÁV nehezen mozdult, mivel a nekik járó állásdíjat, fuvarköltséget a Cordax nem fizette ki. A békéscsabai vámnyomozók azonban közbenjártak: a városi tuzoltóparancsnok javaslata alapján a helyi jegyzô kitiltotta Békéscsabáról a tuzveszélyes szerelvényt.

További vádak:


 • A békéscsabai Gold Clubbank videofelvételek készültek orgiába fajuló tivornyákról, amelyekkel bizonyos vezetőket ma is zsarolnak.
 • Gál főkapitány önkormányzati lakásvásárlási ügyletbe bonyolódott a város jegyzőjének közreműködésével, amely során hat héten belül hárommillió forintot meghaladó összeget kasszírozott.
 • A Hidasháti Rt. vadászházának zártkörű tivornyáit magas beosztású rendőri vezetők és országgyűlési képviselők látogatták. A korábbi ÁPV Rt., az előző kabinet több szakminisztériumának vezetői, rendőrparancsnokok is gyakori látogatói voltak e dáridóknak.
 • A Hidasháti Rt. vezetője, Kovács János vadászházában vendégelte meg a megyei bíróság elnökét. Nem sokkal később a megyei bíróságon másodfokon hatályon kívül helyezték az adócsalás, okirat-hamisítás, tb-csalás miatt a városi bíróságon korábban tíz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kiszabó ítéletét.
 • Gál László volt megyei rendőrfőkapitányt igyelmen kívül hagyta bejelentését, miszerint a Hidasháti Rt.-től vezető beosztású rendőrök nagy értékű személygépkocsikat vásároltak potom áron, miközben a mezőgazdasági cég vezetője ellen a megyei rendőrségen már vizsgálat folyt okirat-hamisításért, sikkasztásért, adócsalásért. A honatya bejelentését követően a rendőrök azonnal túladtak a vásárolt autón, természetesen több mint egymillió forintos haszonnal, ám ez Gál főkapitány szerint teljesen megengedett.
 • A legfőbb ügyész, Györgyi Kálmán azt ígérte Pallagnak, hogy egy 1999. április 1-jén tartott, sok millió forintos adó- és tb-csalás, nyilvános vagyonkimenekítésról szóló tárgyalást követően a szakértővel két hónapon belül elkészíttetik a szakvéleményt, majd hivatalból tűzik ki az új eljárást. Azóta fél év, mind a mai napig nem történt intézkedés.
 • Bencze József dandártábornoknak, a Vám és Pénzügyörség Országos Parancsnoksága vezetőjének több mint egy éve átadott számos dokumentumot, amire azóta sincs válasz.
 • Egy olajforgalmazó cég egy nyolcéves kislány nevén volt. A cégnek adómentességet és vámkedvezményt adtak ehhez az üzlethez, s a MÁV-nál ezt valakik irányították.
 • A vadászkert vezetője UZI géppisztollyal az oldalán járkált, s ha nemkívánatos személy tévedt arra, azonnal távozásra szólította fel.

  (A dosszié folyamatosan bővül.)  • Hírek
  • Hitelkártya