Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Ombudsmani vizsgálat a tüntetők körbezárása miatt

2008.04.14. 14:20
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot indított a pénteki tüntetések ügyében, véleménye szerint ugyanis nem zárhatók a visszásságok. Szabó Máté szerint kérdéses, hogy jogszerű volt-e a tüntetők teljes körülzárása a Lánchídnál, s az előállítások gyakorlatát is érdemes vizsgálni.

A Hollán Ernő utcai jegyiroda elé bejelentett demonstrációkon az ombudsman munkatársai nem észleltek olyan körülményt, amely a gyülekezési jog sérelmére utalt volna, olvasható Szabó Máté közleményében.

Az azt követő demonstráció-sorozaton szerzett helyszíni tapasztalatok és információk alapján azonban nem zárható ki a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítás szabadságával, a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, továbbá az előállítások során az embertelen és megalázó bánásmód tilalmával, valamint a panasz előterjesztéséhez való joggal összefüggő visszásság. Ezért az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot indított.

A rendőrség hivatalosan nem vette tudomásul a Kossuth, a Szabadság, a Roosevelt és a Clark Ádám térre szervezett tüntetést. Ennek ellenére három helyszínen nem oszlatták fel a demonstrációt, hanem biztosították a gyülekezések területét. Ezután a Lánchídon átvonult tömeget úgy szólították fel távozásra, hogy az elvonulási útként megjelölt utcát is lezárták, jegyezte meg Szabó Máté.

Az ombudsman közlése szerint hivatalának munkatársai vizsgálták az előállítási gyakorlatot és a fogva tartás körülményeit. Beszéltek annak a három kapitányságnak az ügyeletes tisztjével, ahová előállították a tüntetésekről az 59 embert, valamint meghallgatták az elállítottak jelentős részét, akiknek többsége vitatta az előállítás indokát és jogalapját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?