Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Ombudsmani vizsgálat a tüntetők körbezárása miatt

2008.04.14. 14:20
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot indított a pénteki tüntetések ügyében, véleménye szerint ugyanis nem zárhatók a visszásságok. Szabó Máté szerint kérdéses, hogy jogszerű volt-e a tüntetők teljes körülzárása a Lánchídnál, s az előállítások gyakorlatát is érdemes vizsgálni.

A Hollán Ernő utcai jegyiroda elé bejelentett demonstrációkon az ombudsman munkatársai nem észleltek olyan körülményt, amely a gyülekezési jog sérelmére utalt volna, olvasható Szabó Máté közleményében.

Az azt követő demonstráció-sorozaton szerzett helyszíni tapasztalatok és információk alapján azonban nem zárható ki a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítás szabadságával, a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, továbbá az előállítások során az embertelen és megalázó bánásmód tilalmával, valamint a panasz előterjesztéséhez való joggal összefüggő visszásság. Ezért az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot indított.

A rendőrség hivatalosan nem vette tudomásul a Kossuth, a Szabadság, a Roosevelt és a Clark Ádám térre szervezett tüntetést. Ennek ellenére három helyszínen nem oszlatták fel a demonstrációt, hanem biztosították a gyülekezések területét. Ezután a Lánchídon átvonult tömeget úgy szólították fel távozásra, hogy az elvonulási útként megjelölt utcát is lezárták, jegyezte meg Szabó Máté.

Az ombudsman közlése szerint hivatalának munkatársai vizsgálták az előállítási gyakorlatot és a fogva tartás körülményeit. Beszéltek annak a három kapitányságnak az ügyeletes tisztjével, ahová előállították a tüntetésekről az 59 embert, valamint meghallgatták az elállítottak jelentős részét, akiknek többsége vitatta az előállítás indokát és jogalapját.