2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Feljelentette magát egy pszichológus

2005.12.01. 19:15
Miután a Legfőbb Ügyészség fittyet hányva a rendőrség és egyes drogprevenciós szervezetek megállapodására, vizsgálatot követel minden egyes esetben, amikor valakinél injekciós tűt találnak, csütörtökön egy pszichológus néhány tűvel a zsebében feljelentette magát a rendőrségen.

Éppen az AIDS világnapján a Társaság a Szabadságjogokért nevű jog védő szervezet egyik munkatársa feljelentette magát a rendőrségen. Takács István pszichológus azért ment be a rendőrségre, hogy kiderüljön, bűnözőnek vagy önzetlen segítőnek minősül-e az, aki szenvedélybetegeknek segít.

A segélyszervezet is bűnös

El kell-e járniuk a rendőröknek minden esetben, amikor steril, vagy használt fecskendőt találnak egy drogfogyasztónál, vagy szociális munkásnál?, kérdezi a TASZ közleményében annak apropóján, hogy a Legfőbb Ügyészség fittyet hányva a segélyszervezetek és a BRFK megállapodására, az idén olyan jogi határozatot hozott, amely szerint "az illegális drogfogyasztás, annak bármilyen módon, illetve céllal történő segítése bűncselekmény gyanújára utal. Ennek észlelése esetén a bűnüldöző hatóságok hivatalból kötelesek eljárni.”

Korábban ugyanakkor a rendőrség vállalta, hogy "azokon a területeken és abban az időpontban, ahol a program által bejelentett tűcsere folyik, nem végez célirányos ellenőrzést”. A tűcsere program célja, hogy az intravénás droghasználók, ne egymás után használják a tűket, hanem steril eszközt használjanak.

Mindenki bűnös

A fertőző betegségek (HIV, Hepatitis) terjedésének megakadályozásában kulcsszerepet játszik a tűcsere program. A különféle nemzetközi szervezetek (UNAIDS, WHO), és a a 2000-ben elfogadott Nemzeti Drogstratégia szerint is támogatandó és hatékony programnak számít.

Fél évvel ezelőtt három fűfogyasztó járt el hasonlóképpen. A Kendermag Egyesület "polgári engedelmességi mozgalma" hatására több tucatnyian jelentették fel magukat a rendőrségen drogfogyasztásuk miatt.