Szilárda
-4 °C
3 °C

Már 2005-re önkéntes haderőt akar az SZDSZ

2002.12.09. 16:11
A főváros négy pontján, illetve több nagyvárosban szervezett hétfőn az önkéntes haderő melletti kampányt az SZDSZ. A Tetthely-sorozat keretében tartott Sorkatonák Oszolj! elnevezésű demonstráción a szabad demokraták azt hangoztatták, hogy 2004-ben csak profi hadsereggel mehetünk az Európai Unióba.
A jelenlegi sorkatonaságot értelmetlen akár egy napig is fenntartani - mondta Gusztos Péter a budapesti Fővám téren tartott kampányrendezvényen. A szabad demokrata ügyvivő szerint a katonáskodás ma Magyarországon nem más, mint modern rabszolgaság, és a hadsereg csak takarításra és a régi, korszerűtlen objektumok őrzésére alkalmas. Gusztos Péter szerint amiatt is fontos minél előbb végrehajtani a haderőreformot, mert a fiatalok nehezen tolerálják, hogy a pályakezdés fontos időszakában értelmetlen dologra megy el egy fél évük.

Fodor Gábor ügyvivő szerint fontos lenne, hogy a kormány 2003-ig határozza meg a haderőreform ütemét és 2004-ig döntsön a legfontosabb kérdésékről. Fodor Gábor szerint az utolsó sorozást 2005-re kellene ütemezni, hogy azután felállhasson a modern, 35 ezer önkéntesből álló hadsereg.

Vállalások áldozatok nélkül

Az SZDSZ szerint, ha a katonák fizetése eléri az elvárható szintet, akkor nem lesz hiány önkéntesekben. Fodor Gábor úgy véli, a haderőreform költségeire van fedezet a költségvetésben, az átállás után pedig már nem kell pluszforrásokat keresni, ugyanis az önkéntes hadsereg fenntartása kevesebbe fog kerülni, mint a jelenlegi.

Fodor Gábor az Afganisztánba küldendő magyar misszióval kapcsolatban elmondta, hogy szerintük az Orbán-kormány olyan sokat rontott Magyarország nemzetközi megítélésén, hogy most szükségszerű gesztusokat tenni. "Az SZDSZ mindaddig partner marad, amíg a vállalások nem követelnek értelmetlen áldozatokat" - fogalmazott Fodor Gábor.

Még az idén a kormány elé kerülhet

Még idén a kormány elé kerülhet az önkéntes haderőről szóló törvényjavaslat. A jelenlegi tervek szerint 2006 márciusáig kell, illetve lehet átállni az önkéntes haderőre, de elképzelhető, hogy már korábban sem lesz szükség sorkatonákra. A honvédelmi tárca 45 ezer fős önkéntes haderővel számol, de azt kéri majd a kormánytól, hogy a különböző állománykategóriák létszámát rugalmasan, igényei szerint változtathassa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!