Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Orbán: Pénzügyi válságba jutott Magyarország

2005.12.06. 20:32
Kültelki trükkökkel próbálkozik a magyar kormány, amely tavaly, az idén és feltehetően jövőre is meghamisított számokkal akarja átverni az uniót, mondta egy kampányrendezvényen Orbán Viktor.

A magyar állam pénzügyi válságba jutott - jelentette ki Orbán Viktor Balassagyarmaton kedden, a Választás 2006 című rendezvényen. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke kifejtette: hatalmas a költségvetési hiány, rekordnagyságú a külső és belső adósság, és már a következő évi pénzekből fizetjük az idei évi kiadásokat, vagyis a jövőt éljük fel.

Kiszolgáltatott kis nemzet

Kültelkizés, trükközés
Az Európai Bizottság az idén már többször elmarasztalta Magyarországot. Legutóbb a Bizottság azért tett új ajánlásokat, mert októberben kiderült, hogy Budapest trükközött a statisztikákkal, és a központi költségvetésen kívül kalkulálta az autópálya-építés költségeit - ez a várt 3,6 százalék helyett 6,1 százalékra módosította az idei deficitcélt
Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság a kiszolgáltatottság gazdasága. "Ki vagyunk szolgáltatva a nemzetközi cégeknek, ki vagyunk szolgáltatva az országnak hitelező nagy pénzintézeteknek, ki vagyunk szolgáltatva a világgazdaság gyorsan változó körülményeinek" - mondta a nagyobbik ellenzéki párt vezetője.

A pénzügyi válság okaként azt jelölte meg, hogy a magyarok megítélése a mélypontra jutott, márpedig "ha valaki minél többet füllent a saját gazdasági helyzetéről, annál magasabb kamatokkal kap csak hitelt." Orbán Viktor emlékeztette a fórum résztvevőit, hogy amikor Magyarország belépett az Európai Unióba, vállalta: minden évben valóságos adatokat közöl a gazdaságról.

Kültelki trükkök

"Ehhez képest az derült ki, hogy 2004-ben meghamisítottuk a kijuttatott adatokat, 2005-ben megint valótlan számokat közöltünk, és ez vonatkozik a 2006-os évre is, már előre láthatóan" - tette hozzá. "Ne próbálkozzunk olyan kültelki trükkökkel, hogy úgy javítjuk föl a magyar költségvetés helyzetét, hogy az állam tulajdonában lévő autópályát eladjuk a magyar állam tulajdonában lévő vállalatnak, aki hitelt vesz föl, és ezt fizeti be a költségvetésbe". Ezt teszi szóvá az Európai Unió is - tette hozzá.

A Fitch hitelminősítő intézet kedden az A- megítélésről BBB+ kategóriájúvá minősítette le hazánk hosszú távú devizaadósságát, Thaifölddel és Dél-Afrikával vagyunk egy szinten.