Orbán: nyugalom, elvtársak alul-fölül

2006.03.24. 09:41
"Mikola István majd egyre pontosabban fog fogalmazni" – kommentálta a Fidesz miniszterelnök-helyettes jelöltjének utóbbi napokban tett kijelentéseit Orbán Viktor az MTV reggeli műsorában. A Fidesz elnöke beszélt a pedofilokról, a szinglik kapcsán tanulságos példaként említette a kislánya által követett Szex és New Yorkot, majd azt mondta: Nyugalom, elvtársak! Jobboldalon, baloldalon, alul, fölül, nyugalom.

A Brüsszelből hazatérő pártelnök az MTV Nap-kelte című reggeli műsorának felvezetőjében a 2012-es horvát-magyar labdarúgó Európa-bajnokság magyar standján kipróbálta a büntetőrúgó szimulátort.

A stúdióban a műsorvezetők először Mikola István utóbbi napokban elhangzott kijelentéseiről kérdezték, amelyben a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje a "szinglik hordáiról” és az ember parttalan szabadságvágyának korlátozásáról beszélt.

Szex és New York

Orbán Viktor szerint kétségtelen, hogy a hatalomnak meg kell védeni az embereket bizonyos dolgoktól, s az együttélés érdekében az egyéni szabadságjogokat bizonyos esetekben korlátozni kell. Példaként említette, hogy a pedofilokat nem szokás kitüntetni. Mikola István kijelentéseivel kapcsolatban mosolyogva azt mondta: "majd egyre pontosabban fog Mikola úr is fogalmazni, ahogy megyünk a kampányban, legalábbis ezt remélem".

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a Fidesz számára a család azt a közeget jelenti, ahol gondoskodó szeretet van, függetlenül attól, hogy valaki egyedül neveli-e a gyermekét. A szinglikkel kapcsolatban a Fidesz elnöke a Szex és New York című amerikai tévésorozatra is utalt. Mint mondta: kislánya elmondása alapján a sorozatban szereplő három egyedülálló nő végül mégiscsak társat talált.

"Megöregecskedtél, Feri"

Az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjét szembesítették Kósa Lajosnak a Demokratában megjelent kitételeivel is. Debrecen fideszes polgármestere a lapban megjelent interjúban azt mondta: „Nem tudom mit szólna Gyurcsány Ferenc ahhoz, hogyha egy nap, megfáradtan hazatérve a villájába, szemtől-szembe találná magát azzal a helyzettel, amint a kigyúrt testű fiatal kertészlegény tölti az időt Dobrev Klárával, és az asszony csak annyit mondana, hogy megöregecskedtél, Feri.”

Orbán Viktor ezt nem kommentálta, a kampány során elhangzott szerencsétlen kijelentésekkel kapcsolatban összefoglalóan azt mondta: "Nyugalom, elvtársak! Jobboldalon, baloldalon, alul, fölül, nyugalom! (...) Én tudom milyen az utolsó két hét, mindenki kapkod, ideges, ilyenkor kell azt mondani a főnököknek, hogy nyugalom, elvtársak, higgadtság, a programra összepontosítani, a lényegről beszélni, nem egymással foglalkozni, dolgozni".