Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ellenzéki tiltakozáshullám az Orbán-interjú kapcsán

2001.07.04. 19:08
Hevesen tiltakoztak ellenzéki politikusok a kormányfő kedd esti kijelentése ellen, miszerint Orbán nem érez semmilyen felelősséget a Szabadi-ügy miatt. Torgyán Józsefet és Szabadi Bélát a Fidesz és a miniszterelnök szabadította az országra - hangoztatta az FVM épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Eörsi Mátyás szabad demokrata honatya. A szocialista Keller László szerint a miniszterelnöknek politikai és alkotmányos felelősséget kell vállalnia a hűtlen kezeléssel gyanúsított volt államtitkár ügyében.
Az m1-nek adott kedd esti interjújában Orbán Viktor kijelentette, nem érez sem személyes, sem jogi felelősséget a Szabadi-ügy miatt. A miniszterelnök ugyanakkor általános emberi felelősséggel tartozónak gondolja magát. Orbán emlékeztetett arra, hogy az agrártárca működését az elmúlt három év során körülbelül 30 kabineten belüli ellenőrzés érintette, de ezek nem utaltak bűncselekményre.

Torgyán Józsefet és Szabadi Bélát a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök szabadította az országra - jelentette ki Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő az FVM előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján. A politikus szerint Orbán nem mondhatja, hogy nem tudta, mi történik "ebben a házban" Torgyán József és Szabadi Béla irányítása alatt.

Véleménye szerint az egész ország tudta, hogy az FVM-ben százmilliók tűnnek el. Leszögezte: ha Orbán Viktor azt mondja, hogy nem tudja, mi történt, akkor ez azt jelenti, hogy fogalma sincs arról, mi történik ebben az országban. Emlékeztetett: az SZDSZ a parlamentben számos alkalommal felhívta a figyelmet az agrártárca ügyeire.

A miniszterelnöknek politikai és alkotmányos felelősséget kell vállalnia a Szabadi-ügyben - hangoztatta ugyancsak a kormányfői kijelentés kapcsán a szocialista Keller László. Az országgyűlési képviselő szerint a miniszterek kompetenciája a vezetők menesztése, és az államtitkár felmentését csak a kormányfő kezdeményezhette volna.

Keller álláspontja szerint a kormányfő alá tartozó Miniszterelnöki Hivatal "mindenről tudott". A szocialista honatya szerint szintén elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök három évig úgy kormányozzon, hogy nem tudja, mi történik a tárcáknál. Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy megbotlott valaki, hanem jelentős problémák merültek fel, amelyek elháríthatók lettek volna. Mint mondta, nem lehet megállni az erkölcsi felelősség megállapításánál.