Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szabadi harminc napig rács mögött

2001.06.22. 20:27
Kapcsolódó cikkek (1)
Előzetes letartóztatásba helyezte pénteken délután a bíróság Szabadi Béla független országgyűlési képviselőt, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium volt kisgazdapárti politikai államtitkárát - tájékoztatta az újságírókat a politikus ügyvédje. A politikust harminc napra tartóztatták le, mert az indokolás szerint tartani lehet Szabadi elrejtőzésétől, illetve fennáll az összebeszélés veszélye. Torgyán József az MTI-nek nyilatkozva törvénytelennek nevezte Szabadi őrizetbe vételét, és kiállt egykori államtitkára mellett.
Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Szabadi Bélát, az FVM egykori politikai államtitkárát, független országgyűlési képviselőt - tájékoztatta az újságírókat Szögyényi József, a képviselő ügyvédje. A délután két órakor kezdődő több mint kétórás tárgyalás után a bíróság 30 napra rendelte el Szabadi Béla előzetes letartóztatását. Szögyényi József elmondta, hogy az előzetes letartóztatás indokai között szerepel a szökés, illetve az elrejtőzés és az összebeszélés veszélye.

Hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítják a politikust

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal korábban ismertetett adatai szerint Szabadi Béla alaposan gyanúsítható 10-20 ügyben hűtlen kezeléssel, illetve egy esetben csalással. A kár több százmillió forintra tehető. Az ügyészség szerint Szabadi felel azokért a tisztázatlan szerződésekért, melyek alapján több százmillió forintot fizettek ki a felügyelete alá tartozó agrárcégeknek. A csalást azzal követhette el, hogy első osztályú jeggyel utazott több alkalommal is külföldre, holott a jogszabályok szerint csak turistaosztályú repülőjegyet használhatott volna.

A legfőbb ügyész kezdeményezésére a parlament kedden függesztette fel Szabadi mentelmi jogát, csütörtökön volt az első kihallgatása. Az ügyészség épületében vallomástételre megjelent volt államtitkár meghallgatásáról már nem távozhatott szabadon, mert őrizetbe vették. A politikus korábban tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, Szögyényi József pedig hangsúlyozta: hűtlen kezelést nem a tulajdonos, hanem a vagyonkezelő képviselője követhet el. Szögyényi védencének őrizetbe vétele után az Indexszel közölte: semmi okot nem látott az őrizetbe vételre, amit meg is panaszolt, s úgy vélte, ha van jog, akkor nem tartóztathatják le a politikust.

Torgyán: Szabadi őrizetbe vétele törvénytelen

Törvénytelennek nevezte Szabadi Béla őrizetbe vételét Torgyán József pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján - derül ki az MTI tudósításából. A kisgazda pártelnök szerint prekoncepcióra utal az őrizetbe vétel rendkívüli gyorsasága, és a legfőbb ügyész súlyos jogi hibát vétett, amikor hűtlen kezeléssel vádolta meg a földművelésügyi tárca volt politikai államtitkárát.

Megismételte korábbi kijelentését, amely szerint hűtlen kezelést csak a vagyonkezelő követhet el, a tulajdonos vagy annak megbízottja nem. Torgyán József választ vár arra a legfőbb ügyésztől, hogy reklámszerződések kapcsán miként lehet hűtlen kezelést megállapítani. Hozzáfűzte: a reklámokat az állampártban nem engedélyezték, ám ez a rendszerváltozással együtt megszűnt, viszont a legfőbb ügyész a korábbi álláspontot veszi védelmébe.

Kitért arra is, hogy neki sem lehetett semmilyen felelőssége a gazdasági társaságok ügyében, mivel azok nem tartoztak hozzá. Torgyán József szerint "a Fidesz támadása" azért indult ellene és pártja ellen, mert az FKGP vidékfejlesztésre irányuló és agrárpolitikája annyira sikeres volt, hogy vidéken a kisgazdák népszerűsége túlszárnyalta a legnagyobb kormánypártét.

Tamás Károlyt nem lepte meg a letartóztatás

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát "különösebben nem lepte meg", hogy a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Szabadit. Tamás Károly emlékeztetett arra, hogy ő maga indított el vizsgálatot a minisztériumban, amikor Torgyán József minisztert és politikai államtitkárát felmentették. Amikor Boros Imre megbízott miniszterként bekerült az FVM-ben, akkor kiszélesítették ezeket a vizsgálatokat, majd Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt bízta meg a vizsgálatok folytatásával, tette hozzá. "Mindezek ismeretében különösebben nem lepett meg Szabadi Béla előzetes letartóztatásának a híre" - fogalmazott Tamás.

Az MTI azon kérdésére, hogy ha a minisztériumban folyó munkáért egy személyben a miniszter a felelős, akkor ilyen formán a volt politikai államtitkár elleni vádemelés elvezethet-e a volt miniszterig, Tamás csak annyit mondott: "Ön jól fogalmazott". Az ő felelősségét firtató kérdésre Tamás Károly azt mondta, hogy őt csak olyan kérdésben terhelhetné felelősség, amiben intézkedett.