Sára, Márió
2 °C
6 °C

Előzetesbe kerülhet Szabadi

2001.06.22. 13:13
A csütörtök este őrizetbe vett Szabadi Béla előzetes letartóztatását kezdeményezte a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. A Pesti Központi Kerületi Bíróság még kora délután dönt az ügyben. Az ügyészség szerint a várható büntetés súlyossága miatt az FVM volt politikai államtitkárának szökésétől, elrejtőzésétől lehet tartani.
Alig egy nappal, hogy őrizetbe vették, hamarosan előzetes letartóztatásba kerülhet Szabadi Béla az FVM volt politikai államtitkárának letartóztatását Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal kezdeményezte. A független képviselő ügyvédje, Szögyényi József elmondta, azért mert a hatóság szerint a várható büntetés súlyossága miatt szökésétől, elrejtőzésétől lehet tartani.

A jogi képviselő az MTI-nek nyilatkozva hozzátette: nemhogy súlyos ítéletet, de még büntetést sem vár az ügyben. A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken egy órától tárgyal az ügyészség indítványáról.

A kár több százmillió lehet

A volt államtitkárt csütörtökön órákig hallgatták ki a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal fővárosi, Markó utcai objektumában, majd őrizetbe vették. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal korábban ismertetett adatai szerint Szabadi Béla alaposan gyanúsítható 10-20 ügyben hűtlen kezeléssel, illetve egy esetben csalással. A kár több százmillió forintra tehető.

A Legfőbb Ügyész kérésére az Országgyűlés kedd este függesztette fel a honatya mentelmi jogát. Előzőleg - a gyanú felmerülése miatt - a kisgazda képviselőcsoport kizárta soraiból Szabadit.

Az ügyészség információi szerint Szabadi Bélával kapcsolatban a hűtlen kezelés gyanúját több esetben is különböző kft.-k jogosulatlan reklámtevékenysége alapozza meg. A csalás gyanúja pedig a külföldi utazásokkal függ össze.

Torgyán támad és védekezik

A legfőbb ügyész súlyosan tévedett a jogban, amikor hűtlen kezeléssel vádolta meg a földművelésügyi tárca volt politikai államtitkárát - jelentette ki Torgyán József pénteken. A kisgazda pártelnök törvénytelennek nevezte Szabadi Béla őrizetbe vételét. A volt miniszter - aki Szabadi főnöke volt, amikor a gyanúban szereplő bűncselekményeket elkövethette az államtitkár - hozzáfogott a védekezéshez is: kijelentette, neki sem lehetett semmilyen felelőssége a gazdasági társaságok ügyében, mivel azok nem tartoztak hozzá.

Torgyán József szerint "a Fidesz támadása" azért indul ellene és pártja ellen, mert az FKGP agráriumra és vidékfejlesztésre irányuló politikája annyira sikeres volt, hogy vidéken a kisgazdák népszerűsége túlszárnyalta a legnagyobb kormánypártét.