Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán: A jövő igennel kezdődik

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 4-5 mosonmagyaróvári fiatal nem maradt sokáig a határnál, már össze is tekerték a molinót és távoztak az ünnepségről.

    Közben Erik Buxbaum szuperlatívuszokban beszélt a magyar rendőrség és határőrségről és a velük való együttműködésről.
  • Forralt bor osztogatásába kezdett a magyar kormány, ahogy az Index is tette minap a Blahán.
  • Gyurcsány Ferenc megemlékezett arról, hogy mekkora jelentősége van Hegyeshalomnak, hiszen 56-ban innen indultak a magyarok, és 89-ben itt omlott le a vasfüggöny. „Olyan sokszor mondjuk, hogy történelmi időket élünk, hogy elkopik a szó jelentése, pedig ezt régen el se lehetett volna képzelni, hogy megszűnnek a határok.” „A mai éjszaka az európai egyesítés miatt is jelentős, de fontos a történelmi magyar nemzet belső kohéziójának erősítése miatt is.”
    1989. május 2-án kezdték meg Kőszegnél a magyar-osztrák határon feállított műszaki zár bontását
  • Göncz Kinga beszédében kifejtette, a határnyitás Magyarország számára egyszerre a szabadság és a felelősség, hiszen egy hosszú határszakaszon Magyarország lesz az EU külső határa.

    Erik Buxbaum szerint a schengeni csatlakozást Magyarország nem ajándékba kapta, ez feladatokkal jár. Ezután dicsérte a rendőrség és határőrség utóbbi években végzett munkáját, és hasonló optimizmussal beszélt a magyar-osztrák együttműködésről.

    A következő programpont a sorompó leszerelése lesz.
  • Valószínűleg az éjfélre várnak, mert a sorompó még mindig a helyén van. Göncz Kinga feladata lesz majd a lecsavarozás, Gyurcsány Ferenc és Takács Albert pedig leemelik majd a fémeket a helyükről.

    Egy ember Motörhead pólóban érkezett Hegyeshalomra, azért kabát van rajta, és közben tart a forralt bor és a tea osztása.
  • Éjfélkor Magyarország a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált és megnyíltak a határok Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé. Ez azt jelenti, hogy a 2200 kilométeres magyar határszakasz több mint felén - 1100 kilométeren - már nem fogja határőr megállítani azt, aki akár autóval, akár gyalog átlép a másik ország területére. Így tehát bárki, bármikor és bármilyen módon, ellenőrzés nélkül átmehet az érintett három országba.

    A határnyitás több mint 50 határátkelőt érint a három országgal közös határszakaszon. (FH)
  • Leemelték a sorompót, de nem oszlattak (Fotók: Huszti István)

    Leemelték a sorompót Hegyeshalomnál. A csavarozás végül a határőrség parancsnokának jutott, Göncz Kinga, Gyurcsány Ferenc, Takács Albert és Erik Buxbaum pedig négyesben emelték le a sorompót. A határőrök kulcsra zárták a bódék ajtaját, és átadták a kulcsot parancsnokuknak.

    Beindult a tűzijáték is, aminek hatására hatalmas füst árasztotta el a helyszínt, robbannak a rakéták, megszólaltak a környéken parkoló autók riasztói, és közben zenél a határőrzenekar
  • Egy Szúnyog nevű fuvarozó az első átkelő, riporterek hada rohanta le őt. Meg is indult a forgalom, Hegyeshalomnál tényleg nem ellenőriznek már.
  • Levonták a határőrség lobogóját a magyar és az osztrák zászló közül, leleplezték a határkövet és hivatalosan is bejelentették, hogy megszűnt a határellenőrzés. Ezzel az ünnepség véget is ért, Gyurcsány Ferenc fogadásra invitálta vendégeit.
  • Egy határőrpáros, akik közül a férfi 20, a nő 12 évig dolgozott a határőrségnél, nem szomorkodnak, hogy elvesztették munkájukat, a férfi nyugdíjba megy, a nő pedig gyesre. Szilvi végre kimondta, hogy a munkájában a főnökét utálta, és a szerelmét szerette a legjobban.

    Szerintük osztrák kollégáik buták, mint a raklap, mert nemcsak hogy lenézték a magyar határőröket, sokkal kevésbé értettek a kelet-európai úti okmányokhoz.
  • Tudósítónk egy rendőrtől megtudta, hogy várhatóan 80-as sebességkorlátozó tábla szabályozza majd az autósokat a határ átkelésénél, így fékezésre továbbra is szükség lehet Hegyeshalomnál.
  • Ünnepi közvetítésünket befejezzük! Boldog Schengent kívánunk, BÚÉK!

  • cikkünk a témában:

    Jön a tizedik! Orbán mindjárt értékel

    Orbán Viktor hamarosan évet értékel. Évet értékel, kedves barátaim, és mi már most megjósoljuk, mit s hogyan mond majd.
  • Nem hittünk a szemünknek, amikor a 2001-es évértékelő képei közt ezt találtuk:
    2001-ben más idők voltak
    Abban az évben először hívták meg az akkori ellenzéki pártokat. Az MSZP-t Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese képviselte, a többi ellenzéki politikus azonban – Csurka Istvánt nem számítva – távol maradt az eseménytől. A rendezvényen részt vett a magyar kormány csaknem egésze, hiányzott viszont a sorból Torgyán József vidékfejlesztési miniszter.
  • Körülbelül 17 órától Orbán Viktor tizedik alkalommal tart évértékelő beszédet. Ezúttal a budapesti SYMA-csarnokban szónokol. Korábban arra lehetett számítani, hogy Gyurcsány Ferenc parlamenti évértékelője után beszél majd Orbán, ám a miniszterelnök egy héttel eltolta saját beszédét. Orbán évértékeléseit 1999 óta a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére tartja. Így most is az egyesület vezetője, ezúttal Martonyi János vezeti be az előadást. A jövő héttől Orbán számos beszédet tart még, mert a népszavazási kampány keretében hétfőtől országos körútra indul.
  • Orbán állítólag fél 6 körül kezd majd, és körülbelül egy órán át fog szónokolni.
  • Deutsch-Für Tamás és Kósa Lajos
  • Áder, Fónagy, Pintér
    A széksorok nagyjából már megteltek, Csoóri Sándort, Jeszenszky Gézát, Hámori Józsefet, Kun Miklóst láttuk eddig. Ott van Rogán Antal felesége, Cecília is, pedig korábban azt mondta, nem szereti ezeket a rendezvényeket.
  • A Budai Klub Galéria szervezésében Orbán évértékelőjével konkuráló eseményt tartanak pont ugyanabban az időpontban. "Makovecz Imre szakrális épületei" címmel a Kossuth- és Ybl-díjas építész kiállítása tekinthető meg.

    A kiállítást Brückner Ákos Előd plébános nyitja meg. A díszvendég Rétvári Bence.
  • Mádl Ferenc és feleségének megjelenése enyhe tapsot váltott ki, megérkezett Áder János is. Az első sorban Tarlós István, Pelczné Gáll Ildikó, Semjén Zsolt, Deutsch-Für Tamás üldögél. Szili Katalint ezúttal nem látjuk. A szervezők nem tudták pontosan megmondani, hogy hány vendéget hívtak meg.
  • Mert nem hívták meg. Az évértékelőre a kormánypártokat nem hívták meg, de az MDF sem kapott meghívót.
  • Áder segít Stumpfnak
  • Martonyi János
    Martonyi János már beszél. Azt mondta, lehet ide-oda helyezgetni a bábukat, de mindenki tudja már, hogy ez a végjáték.
  • "A jövő igennel kezdődik" - ez a rendezvény szlogenje.
  • Egyelőre a köszönetnyilvánításoknál tart. Martonyit, Mádl Ferencet dicséri.
  • "Amikor készültem a mai találkozóra, szólt a rádió, és ott meghallhattam, hogy miről fogok beszélni. A két lista nem egyezett" – kezdte évértékelő beszédét Orbán Viktor. 2007 kapcsán a jóról, és nem a rosszról akar beszélni, mivel a rossz dolgokról úgyis tud mindenki, a kormány átvert minket, az ország kiábrándító helyzetben van, a dolgok rossz irányba mennek.
  • "Jó dolgok nehéz időkben is történnek, és ha keressük őket, észre is fogjuk venni" - mondta Orbán. Azt mondta, jó hír, hogy 2007-ben omladozni kezdtek az embereket elválasztó falak. Ilyen egyetértés a rendszerváltás óta nem volt, bár ez az egyetértés nem maradéktalan. "Ahogy a leomló falak helyén is mindig marad törmelék." Az emberek elsöprő többsége azonban párthovatartozástól, világnézettől függetlenül változást akar, ez így nem mehet tovább. Olyan politika kell, amit a magyar társadalom támogat.
  • Orbán azt mondta, a régen várt egység 2007-ben arra bátorította a Fideszt, hogy olyan eszmék mellé álljanak, amit az emberek elsöprő többsége támogat. Ebből született a Fidesz programja, az Erős Magyarországért. A program szövege méltó egy néppárthoz. Egy néppárt programjának a középpontjában nem az eszme, hanem az emberek állnak. "A közös életről persze vannak eszméik, de egy politikai elmélet vagy dogma szolgálata nem helyettesítheti az emberek szolgálatát" - mondta.
  • "Magyarországnak elege van a hat év szocialista kormányzás kudarcaiból, Magyarországnak sikerre van szüksége" - mondta Orbán. Ha egy fiú megkéri egy lány kezét, akkor valami biztos véget ér, de nem kezdődik el semmi sem. Ha viszont igent mond a lány, akkor valami új kezdődik. Vagyis a jövő igennel kezdődik. (Ez a felirat állt a színpadi díszleten is.)