Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Meglepődött a szakminiszter az Orbán-család szőlőügyein

A földművelésügyi miniszter nagyon meglepődött, amikor a parlamentben előkerült az Orbán-család szőlőtámogatási ügye. Németh Imre agrárminiszter egy szocialista képviselő kérdésére reményét fejezte ki, hogy egy miniszterelnök családja nem szorul rá az adófizetők pénzéből "felmarkolt" milliókra. A Fidesz frakciójának szóvivője szerint a volt kormányfő felesége résztulajdonában lévő Tokaj-környéki cég által felvett összeg "köszönőviszonyban sincs azzal a horribilis összeggel, amelyet az SZDSZ-es Wekler Ferenc cége kapott".
Török Zsolt szocialista képviselő egy azonnali kérdésben firtatta, hogy sajtóhírek szerint az Orbán-kormány idején a volt miniszterelnök családjának is fizetettek vissza nem térítendő támogatást az adófizetők pénzéből. Az MSZP-s képviselő a földművelésügyi minisztert kérdezve megjegyezte, a hírek szerint több mint harmincmillió forintot kapott egy olyan cég, ami az Orbán-család érdekeltségébe tartozik.

Cáfolni kell

"Ha a hír nem igaz, cáfolni kell, mégpedig határozottan"- mondta Török, hozzátéve, "mégiscsak egy volt miniszterelnökről van szó". A kormánypárti képviselő szerint, ha a hír igaz, akkor "arra még nem volt példa, hogy egy miniszterelnök az adófizetők pénzéből saját családi érdekeltségének fizetett volna vissza nem térítendő állami támogatást". "Ez megengedhetetlen lenne" - fogalmazott a képviselő.

Politikai baklövés lenne

Németh Imre, földművelésügyi miniszter válaszában elmondta, megszűnt az az idő, amikor politikai hovatartozás szerint osztogatták az agrártámogatásokat. A szaktárca vezetője hangsúlyozta azt is, hogy nem a miniszter dolga az ültetvénytelepítés elosztása, ez a megyékre van decentralizálva, majd hozzáfűzte:"csodálkoznék azon, ha az ön felvetésének bármi valóságalapja lenne, egyébként úgy tudom, hogy Orbán Viktor családja bányavállalkozásban utazik" fogalmazott a miniszter megjegyezve, nem indult volna ekkora sajtókampány egy kormánypárti képviselő szőlőtelepítése miatt, "ha a Fidesz elnöke is hasonló cipőben járna". "Ekkora politika baklövést nem követ el Orbán Viktor és a Fidesz" - mondta.

Németh Imre, aki jelezte, hogy nem készült fel az azonnali válaszra, azt mondta, ha a képviselő nem ebben a műfajban teszi fel a kérdését, akkor konkrétabban is tud válaszolni. Kitért arra, hogy mivel ezek a támogatások nyilvánosak és közpénzről van szó, a képviselőknek joguk van meggyőződni az állítások igazáról.

Pontosan tudniuk kell

Az Index megkérdezte Lévai Anikót, Orbán Viktor feleségét a támogatásról, ám ő a Fidesz frakcióhoz irányított bennünket.

A Fidesz-frakció szóvivője, aki az Index kérdésére nem cáfolta a milliós FVM-támogatás tényét, nemtelen támadásnak nevezte a történteket. Halász János szerint elképesztő színjáték zajlott a parlamentben, amikor egy, a korábbi PSZÁF-elnököt is támadó szocialista képviselő kérdésére a szocialista miniszter "adta az ártatlant", és "nem derült ki, mi a valóság". "Pontosan tudniuk kellett, hogy a Lévai Anikó résztulajdonában lévő cég mekkora támogatást kapott" - jelentette ki Halász, aki azonban hangsúlyozta, hogy az összeg köszönőviszonyban sincs a Wekler Ferencnek és családjának juttatott horribilis támogatás nagyságával. Halász ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az SZDSZ-es politikusnak nem az egyébként minden megfelelő pályázónak járó támogatás miatt kellett lemondania, hanem a földspekuláció miatt, mivel Wekler egy magasabban értékelt borvidékhez akarta átsoroltatni szőlőföldjeit.

Az Index információi szerint az Orbán Viktor feleségének résztulajdonában lévő Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. 2001-ben 40 millió forintot is meghaladó vissza nem térítendő szőlőtelepítési támogatást vett fel az államtól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!