Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az Orbán-család is kapott szőlőtámogatást

2004.09.19. 15:45
A szocialisták a parlamentben is fel kívánják vetni, miként kaphatott a volt kormányfő feleségének cége ahhoz hasonló állami támogatást, ami miatt Wekler Ferenc, a parlament SZDSZ-es alelnöke lemondani kényszerült.
A szocialisták szerint az Orbán-kormány ideje alatt több mint 30 millió forint vissza nem térítendő kölcsönt kapott ültetvény-telepítésére Lévai Anikó cége az akkori, Torgyán József által irányított agrártárcától. Arató Gergely, az MSZP frakcióvezető-helyettese az Indexnek elmondta, ha az erről szóló értesülésük igaz, akkor "egy cifra, szomorú történetről van szó", amit a rendelkezésükre álló parlamenti eszközökkel meg kell vizsgálni. Beszámolt arról, hogy hétfőn a parlamentben azonnali kérdést intéznek ez ügyben a földművelésügyi miniszterhez.

Orbánné cége

Lévai Anikó, Orbán Viktor Fidesz-elnök felesége 25 százalék erejéig résztulajdonosa a Szárhely-Dűlő Sárazsadány-Tokajhegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek. A sárazsadányi szőlőbirtokkal gazdálkodó kft. alaptőkéje 43 millió forint, székhelye pedig Olaszliszka községben van. A társaság tulajdonosa még Kékessy Rezső, aki az Orbán-kormány alatt párizsi nagykövet volt és Madarász László, akit az előző ciklusban neveztek ki a Postabank igazgatósági elnökének. Orbánné tekintélyes földvagyon tulajdonosa, legalábbis a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozata szerint.

A Vasárnapi Hírek legfrissebb számának beszámolója szerint az Orbánné által is tualjdonolt vállalkozás az egyik legjobban fejlődő gazdaságot tudhatja magáénak a környéken, a lap úgy tudja, hogy tizenhárom hektárnyi területre kért és kapott szőlőtelepítésre támogatást a kft. A Vasárnapi hírek arról is beszámol, hogy az összesen 71,5 millió forintos befektetés több mint felét a támogatás révén az állam állja. A támogatást a VH szerint részletekben kapja a cég, az utolsó összeget állítólag 2005-ben folyósítják majd.

Az MSZP nyilvánosságot sürget

A szocialisták szerint "különösen súlyos morális kérdéseket vet fel, ha egy miniszterelnök családját támogatja az általa vezetett kormány egyik minisztériuma az adófizetők pénzéből", ezért az MSZP kész támogatni és kiterjeszteni azt a korábbi MDF-es kezdeményezést, amely szerint nyilvánosságra kell hozni, a politikusok közül kik kaptak mezőgazdasági célú, vissza nem térítendő állami támogatást.

Egyes szocialista politikusok a nyilvánosság követelményét a képviselők közvetlen hozzátartozóira is kiterjesztenék, mert azt valószínűsík, hogy Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt a 30 millió forintot is meghaladó állami támogatáshoz jutott az a kft, amelynek egyik tulajdonosa Lévai Anikó, Orbán felesége. Az Index többször is kereste a Fidesz illetékeseit, ám megkereséseinkre egyelőre nem érkezett válasz.

Az MDF elnöksége néhány hete közleményben felszólította a parlamenti frakciókat, hogy hozzák nyilvánosságra azon képviselőik névsorát, akik közvetlenül vagy közvetve állami támogatáshoz jutottak szőlő, vagy más gyümölcsös telepítésére. Az MDF közleménye szerint az emberek választ várnak arra a kérdésre, hogy a "szőlőbotrány indáin fennakadt" képviselők mennyi állami támogatáshoz jutottak. "Mennyi volt a felejtés bére, amennyiért a köz szolgálatára felesküdött politikusok elfeledkeztek küldetésükről, és saját hasznukra fordították politikai befolyásukat?" - tette fel a kérdést az MDF elnöksége.

Weklernek emiatt kellett lemondania

Wekler Ferenc SZDSZ-es képviselőnek távoznia kellett a parlamenti alelnöki posztról miután kiderült, hogy több mint százmillió forint vissza nem térítendő állami támogatást folyósított számára telepítési támogatás címén az FVM. Wekler ügye komoly belső viharokat kavart az SZDSZ-ben, az esetről kritikusan nyilatkozott Kuncze Gábor pártelnök is. Weklert a felvett állami támogatás miatt éles szavakkal bírálta több ellenzéki politikus is. Korábbi hírek szerint a volt parlamenti alelnök nem az egyetlen politikus, aki élt a lehetőséggel és az adófizetők pénzét felhasználva gazdálkodik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?