Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Könyvbe gyűjtötték Orbán rádióinterjúit

2001.06.06. 14:56
Kondor Katalin és Hollós János, a miniszterelnöki interjúk készítői remélik, hogy a kormányfővel folytatott diskurzusaikat kötetbe foglaló, a könyvhétre megjelent könyv csak az első darabja lesz egy sorozatnak. Az ötezer példányban megjelenő könyv 101, összesen 1100 perces beszélgetésnek a szerkesztett változata. Hollós János szerint a kötet kortörténeti dokumentum. Kondor Katalin, a Magyar Rádió frissen kinevezett elnöke, határozottan cáfolta azokat a föltételezéseket, hogy a kormányfő előre megmondaná, miről akar beszélni.
Kondor Katalin, a Magyar Rádió frissen kinevezett elnöke határozottan cáfolta azokat a föltételezéseket, hogy a kormányfő előre megmondaná, miről akar beszélni. Szerinte azok, akik ezt állítják, nem ismerik a kormányfőt. A támadásokat annak tudja be, hogy "aki a másik oldalon áll, nem írhat jót az ezen az oldalon állókról". Kondor egyetlen alkalommal kérte ki Orbán véleményét arról, hogy egy kérdés elhangozzék-e vagy sem. (A kérdés Bauer Tamás parlamenti felszólalásával volt kapcsolatos, melyben a politikus azt mondta: a Dunaferr vezetése azért kényszerült távozni, mert nem akartak elég megrendelést adni a kormányfő apjának.) A kérdéseket egyébként úgy választja ki a beszélgetés készítője, hogy felveti a krónika értekezleten: ki mit kérdezne, ebből választják ki azokat, amiket "élesben" feltesznek.

Hollós János kortörténeti dokumentumnak tartja a Püski kiadó által megjelentett könyvet, mert szerinte ennek segítségével 100 év múlva is nyomon követhető lesz a magyar politikai élet. Hollós úgy látja: a miniszterelnöki interjú nagy szakmai kihívás, amit a legliberálisabb adó sem utasítana vissza. Hiába mondják, ez máshol nem szokás, az azért nagy dolog, hogy heti tíz perc erejéig rendelkezésre áll az ország egyik legfontosabb embere - jelentette ki a Kossuth Krónika főszerkesztője. Jelezte, az Orbán-interjúkból egy tudatos kapcsolatépítési stratégia eredményekép lett rendszer. Az egy évig főszerkesztő nélkül működő Krónika szétzilálódott kapcsolatrendszerének az újjáépítése érdekében kerestek meg civil szervezeteket éppúgy, mint a kancelláriát. Az első koncepció, miszerint havonta egyszer fórum jelleggel jelenjen meg Orbán Viktor - elbukott, mert a hallgatók kérdései nyomán nem az aktuális politikai kérdésekről esett szó, hanem magáról az életről. Hollós szerint az interjúk rendszeressége eredményezi, hogy számos hírről elsőként a rádióból értesülhetünk.

Az ötezer példányban kiadott könyvet 2500 forintért lehet megvásárolni, a kötet kiadásában eddig mindenki ingyen segédkezett, a nyomda éppúgy, mint Patay László szerkesztő. Püski Sándor kiadó reményét fejezte ki, hogy kis nyereség keletkezik, és így az alkotók kaphatnak némi tiszteletdíjat. Azt is bejelentették: Orbán Viktor lemondott a honoráriumáról. Kondor Katalin és Hollós János egyaránt bízik abban, hogy a mostani kötetből sorozat lesz, hiszen csak a tavaly decemberig leadott interjúk szerepelnek benne, az ideiek és a még el sem készültek pedig nem.